Το Φυσικό Πάρκο Σητείας στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων


Το Φυσικό Πάρκο (Γεωπάρκο) Σητείας (Κρήτη) θα περιλαμβάνεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (G.G.N.), κατά τη διάρκεια του 4ου Συμποσίου των Γεωπαρκων Ασίας και Ειρηνικού, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 στο Γεωπάρκο San’In Kaigan της Ιαπωνίας (ολόκληρη η απόφαση, εδώ).  

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (E.G.N.), που λήφθηκε στο πλαίσιο του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων το οποίο πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Rokua της Φινλανδίας, από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2015.


© UNESCO/Sitia Global Geopark/Traditional village Zakros – Sitia (Greece)

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και σε αυτό εντάσσονται πλέον 120 γεωπάρκα σε 33 χώρες. Τα γεωπάρκα είναι περιοχές, που προβάλουν τη γεωποικιλότητά τους μέσω κοινοτικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για τουςγεωλογικούς κινδύνους και “οδηγούν” τις τοπικές κοινότητες στην υιοθέτηση στρατηγικώνγια τον περιορισμό των καταστροφών. Τέλος, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα για την 4,6 δισεκατομμυρίων ετών ιστορία του πλανήτη και της γεωποικιλότητας, η οποία έχει διαμορφώσει κάθε πτυχή της ζωής και των κοινωνιών μας. Το Φυσικό Πάρκο Σητείας περιλήφθηκε στον σχετικό κατάλογο μαζί με άλλα οκτώ γεωπάρκα από την Κίνα, την Κύπρο, την Ισλανδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ισπανία.


© UNESCO/Sitia Global Geopark/The Miocene period in the park area is represented by one of the most impressive and important fossils, the Deinotherium – Sitia (Greece)

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Γεωπάρκο της Σητείας «διαθέτει πολλά απολιθώματα θηλαστικών της εποχής του Πλειστόκαινου (πριν από 2.588.000 έως 11.700 χρόνια, κατά το τελευταίο διάστημα της Τεταρτογενούς Περιόδου). Η ανακάλυψη στην τοποθεσία τριών απολιθωμάτων του ελεφαντοειδούς Deinotherium giganteum, το εκτεταμένο δίκτυο σπηλαίων και οι παλαιοακτές γύρω από τη Ζάκρο είναι μοναδικές στην Κρήτη. Επιπλέον, οι άφθονες καρστικές “δομές’’ στο ασβεστολιθικό περιβάλλον της αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της. Περισσότερα από 170 σπήλαια και πολλά φαράγγια έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή».

Το Φυσικό Πάρκο (Γεωπάρκο) Σητείας αναπτύσσεται στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης και περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Σητείας, ολόκληρες τις περιοχές της Ίτανου και της Λεύκης, καθώς και όλες τις παράκτιες περιοχές από βορρά προς νότο. Εντός του Πάρκου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι γνωστές περιοχές Ζάκρου, Παλαίκαστρου, Ζήρου, Ξερόκαμπου, Σίτανου και Καρυδίου. Η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκωναναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την τοπική οικονομία, καθώς και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το Φυσικό Πάρκο (Γεωπάρκο) Σητείας, στο:www.sitia-geopark.gr.

Η μουσική της Μεσογείου στη Στέγη

19 Φεβρουαρίου 201520:30 Κεντρική Σκηνή Μια συναρπαστική συναυλία με έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου, με την οποία θα ...