Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ομιλίες-Μαθήματα 2016 “Θάλαττα! Θάλαττα!”

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, μια σειρά ομιλίες-μαθήματα σε συγκεκριμένο θέμα. Για το 2016, οι 5 ομιλίες-μαθήματα αφορούν τη θάλασσα από κάθε φυσικογεωγραφική, γεωπολιτική, βιολογική κλπ. άποψη, και φέρουν τον γενικό τίτλο: «Θάλαττα! Θάλαττα!»

Τη σειρά εγκαινιάζει ο Γεώργιος Στυλιανός Πρεβελάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πρωτοπόρος σε θέματα γεωπολιτικής. Το θέμα του,  «Η επάνοδος της θαλασσινής εικονογραφίας : μια γεωπολιτική θεώρηση» προσφέρει στους ακροατές μια πρώτη γνωριμία και ξενάγηση σε επιστημονικά πεδία,  έννοιες και εξελίξεις επίκαιρες και νευραλγικές, που όμως συνήθως μένουν αποκλειστικό κτήμα των ειδικών.

Η ομιλία θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).

Σύντομο βιογραφικό:

 

Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε Αρχιτεκτονική στα χρόνια της δικτατορίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 έχει εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο PanthéonSorbonne (Paris 1) και παράλληλα διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γεωπολιτικής της Ecole normale supérieure. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, εστιασμένα στη Γεωπολιτική, επεκτείνονται θεωρητικά και διδακτικά στην Πολεοδομία και τις Διασπορές. Έργα του που κυκλοφορούν μεταφρασμένα στη γλώσσα μας : Γεωπολιτική της Ελλάδας, Libro, 1998. Επιστροφή στην Αθήνα, Πολεοδομία και γεωπολιτική της ελληνικής πρωτεύουσας, Εστία, 2001. Τα Βαλκάνια, Πολιτισμοί και Γεωπολιτική, Libro, 2001. Υπό έκδοση : Ποιοι είμαστε. Γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας, Economia, Αθήνα, 2016.

 

 

Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

 

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 210-8015 870 εσωτ. 555

 

 

Το πρόγραμμα των 5 ομιλιών είναι:

 

  1. Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

«Η επάνοδος της θαλασσινής Εικονογραφίας. Μια γεωπολιτική θεώρηση»

Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1)

 

  1. Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Θαλάσσιες επικοινωνίες και μετακινήσεις πληθυσμών στην Παγκόσμια Ιστορία»

Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

  1. Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

«Τα αλιευτικά αποθέματα των ελληνικών θαλασσών: παρούσα κατάσταση και προοπτικές»

Δρ Βασιλική Βασιλοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

 

  1. Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

«Οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί ως πηγή ενέργειας»

Δρ Τακβόρ Σουκισιάν, Κύριος Ερευνητής, Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

 

  1. Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Οι Έλληνες και η Θάλασσα: η ιστορική τους σχέση και η λογοτεχνική της αποτύπωση»

Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Ο Γιάννης Αγγελάκας στο Block 33

Ο Γιάννης Αγγελάκας με την καινούργια του μπάντα που αποτελείται από τους: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αναστάση Βουκυκλαράκη στα τύμπανα, Γιάννη Σαββίδη στην ηλεκτρική ...