Παρατηρώντας τα πουλιά του Αρκτικού Κύκλου

Στο νησί Χάρλοφ, ένα από τα πιο παρθένα μέρη του κόσμου, συναντάς μόνον αποικίες πουλιών και ξέφωτα με αρκτικά βρύα και λειχήνες.

Συντάκτης: Αλεξέι Μόσκο, RBTH

Birdwatching1

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Τις ψυχρές νύχτες του χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι αναπολούν τις καλοκαιρινές διακοπές, ονειρεύονται ηλιόλουστες παραλίες και καθαρό ουρανό. Όσοι όμως περιπλανήθηκαν στη ρωσική Αρκτική τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν κάτι άλλο να ονειρευτούν. Μπορεί η ομίχλη, η βροχή και η σκληρή τούνδρα να μην είναι του συρμού, όσο οι άλλες δημοφιλείς αποδράσεις, αλλά αυτή η περιοχή προσφέρει κάτι μοναδικό και ελκυστικό, που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού.

Birdwatching2

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Ο φωτογράφος Αντρέι Νεκράσοφ προτιμά τη σκληρή ομορφιά της Αρκτικής από τα συνήθη θέρετρα . Το ταξίδι του στο νησί Χάρλοφ, φυσικό καταφύγιο που βρίσκεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς, θα του μείνει αξέχαστο.

Birdwatching3

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Ως «το πιο σπάνιο πανόραμα» περιγράφει ο Νεκράσοφ την πρώτη του εντύπωση από το νησί. «Από τη μία πλευρά του λόφου βλέπεις την απέραντη τούνδρα και από την άλλη βραχώδεις ακτές, θάλασσα και νησιά».

Birdwatching4

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Το νησί Χάρλοφ είναι κομμάτι του φυσικού καταφυγίου Κανταλάκσα, το οποίο συστάθηκε το 1930 για την προστασία των σπάνιων πουλιών της Αρκτικής. Πάνω στο νησί υπήρχε ένας μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος όμως έκλεισε το 2009.

Birdwatching5

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στο ακατοίκητο νησί είναι να επιβιβαστείτε στο εξερευνητικό πλοίο Kartesh στην Τεριμπέρκα, 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της περιοχής Μούρμανσκ.

Birdwatching6

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες φτάνουν εδώ για να δουν τις αποικίες σπάνιων πουλιών όπως (τη μεγάλη θαλάσσια πάπια) και τα είδη άουκ (μεσαίου μεγέθους θαλασσοπούλια). Οι πιο τυχεροί και οι πιο υπομονετικοί παρατηρητές πουλιών επιστρέφουν σπίτι με συναρπαστικά πλάνα.

Birdwatching7

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

«Η φασαρία της αποικίας των πουλιών είναι πολύ έντονη ακόμη και για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων», διηγείται ο Νεκράσοφ.

Birdwatching8

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

«Γλάροι και άουκ φιλονικούν και οι νεοσσοί κλαίνε», λέει ο Νεκράσοφ συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς, το πώς εξελίσσεται η ζωή στους κοιτώνες των πουλιών».

Birdwatching9

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, μπορεί να βρείτε κι ανεξάρτητες φωλιές πουπουλόπαπιας. Συνήθως, τα πουλιά δεν φοβούνται τους ανθρώπους.

Birdwatching10

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Οι γλάροι είναι οι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν ένα γεύμα με τους ταξιδιώτες.

Birdwatching11

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Τα άουκ (Aethia psittacula) δεν τα πειράζει καθόλου να στηθούν για να φωτογραφηθούν – δωρεάν.

Birdwatching12

ΑΝΤΡΕΙ ΝΕΚΡΑΣΟΦ

Ο χρόνος κυλά κάτω από τον βόρειο ουρανό. Εάν είστε κουρασμένοι και ψάχνετε να φάτε κάτι, μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάσετε φρέσκα μούρα του βορρά, που μεγαλώνουν δίπλα σε προστατευόμενα αρκτικά βρύα και λειχήνες.