Ελιές και ελαιόλαδο

0

Το ελαιόδεντρο

Το ελληνικό τοπίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το ελαιόδεντρο, το οποίο καλλιεργείται στην χώρα μας από τους αρχαιότατους χρόνους και προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς του, τις βρώσιμες ελιέςκαι το μοναδικής γεύσης και ποιότηταςελαιόλαδο. Το ελαιόδεντρο, σύμβολο ειρήνης, ευημερίας και σοφίας, έχει εμπνεύσει στο διάβα του χρόνου πολλούς Έλληνες και έχει άρρηκτα συνδεθεί με κοινωνικές καιθρησκευτικέςαξίες.

 

Πίσω στο χρόνο

Αμέτρητοι είναι οι μύθοι, οι διηγήσεις και ταιστορικά ευρύματα σχετικά με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του. Διάφορα αρχαιολογικά ευρύματα από την άλλοτε πανίσχυρη Μινωική Κρήτη και το Ανάκτορο της Κνωσού, μαρτυρούν ότι η οικονομία της βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο ελαιόλαδο. Η ελαία υπηρξε το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς που προσέφερε στην πόλη της Αθήνας όταν εκείνη αγωνίσθηκε με τον Ποσειδώνα για την διεκδίκηση της πόλης του Κέκροπα. Κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού (κότινος) δινόταν ως χρυσό μετάλλιο στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα και ενώ στην κλασική Αθήνα, οιπαναθηναϊκοί αμφορείς, βραβείο ζηλευτό για τους νικητές των αγωνισμάτων, προσφέρονταν γεμάτοι εξαιρετικό ελαιόλαδο Αττικής. Ως υγρό χρυσάφι θα το δούμε να αναφέρεται στον Όμηρο ενώ ο Ιπποκράτηςείχε υπογραμμίσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η βρώσιμη ελιά

Η βρώσιμη ελιά αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας με την παραγωγή της να ανέρχεται ετησίως περίπου στους 120.000 τόνους. Η συγκομιδή της ξεκινά τον Οκτώβριο και διαρκεί περίπου 2 μήνες, ανάλογα με τοντύπο της ελιάς και την περιοχή που καλλιεργείται. Πρώτα μαζεύονται οι πράσινες ελιές, στη συνέχεια οι παχουλές μαύρες, που είναι οι δημοφιλέστερες στην Ελλάδα όπως αυτές τηςΚαλαμάτας (σφιχτές ζουμερές ελιές με μυτερές άκρες) και τηςΆμφισσας (πολύχρωμες ελιές σεκαφέ, μαύρες και μοβ αποχρώσεις). Η τελευταία συγκομιδή ελιών γίνεται μέχρι τον Μάρτιοόπου μαζεύονται οι γνωστές ζαρωμένες ελιές, οι γνωστές θρούμπες, οι οποίες συντηρούνται σε χοντρό αλάτι.

Ταίρι για τα πιάτα σας

Οι ελιές είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για σαλάτες με φρέσκα λαχανικά όπως ηφημισμένη χωριάτικη, οι μαρουλοσαλάτα αλλά και με λαχανικά τουρσί όπως κόκκινες πιπεριές, κουνουπίδι κλπ. Χρησιμοποιούνται ακόμα σε ψωμιά, πίτες, και σάλτσες (κυρίως με βάση την ντομάτα) για ζυμαρικά. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν συστατικό μαγειρευτών πιάτων όπως όπως στην Ζάκυνθο, που σιγοβράζονται με πατάτες, ντομάτα καικρεμμύδια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, οι ελιές ψήνοντας και σερβίρονται ως μεζεδάκι του ούζουή του τσίπουρου ενώ στην στην Κρήτη διάσιμες είναι οι οφτές ελιές, δηλαδή οι ψημένες.

Διάφοροι Έλληνες σεφ σήμερα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προϊόν, κάνοντας διάφορους πειραματισμούς και χρησιμοποιώντας τις ελιές σε διάφορες συνταγές είτε στη κατσαρόλα είτε στο τηγάνι, στο ψωμί, σε πίτες, σε σάλτσες, αλλά και ως γέμιση, ως πατέ, ντιπ, κ.α, δίνοντας νέα πνοή στην ελληνική κουζίνα με ονειρεμένες γεύσεις και απίθανες συνταγές! Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ντιπ πράσινης ελιάς, μαραθόριζας και κόλιαντρου.

Το ελαιόλαδο, ο πολύτιμος χρυσός

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα έχει μακρόχρονη ιστορία 4.000 χρόνων. Παρόλο που το 65% της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, το ελαιόδεντρο ευδοκιμεί σχεδόν παντού στη χώρα. Η παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 350.000 τόνους ετησίως. Χάρη στο μεσογειακό κλίμα και την ποικιλία των εδαφών της χώρας, τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται για να μας χαρίζουν το διάσιμοελληνικό ελαιόλαδο που θεωρείται παγκοσμίως κορυφαίας ποιότητας. Σημειώνεται δε ότι το 80% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά (extra) παρθένο που θεωρείται ως η καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως. Βάσει των εξαγωγών της σε παρθένο ελαιόλαδο, η χώρα μας τοποθετείται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με 150.000 -200.000 τόνους ετησίως να εξάγονται προς Ιταλία και Ισπανία.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην Παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, με περισσότερα από 150 εκατ. ελαιόδεντρα και 2.800 ελαιοτριβεία τα οποία παράγουν περίπου 450.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, από τους οποίους το 75 – 85% είναι εξαιρετικό παρθένο. Αυτό το ποσοστό κάνει την Ελλάδα, την 1η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου!

27 ετικέτες, από όλο το φάσμα της ελληνικής υπαίθρου, είναι ΠΟΠ ή έχουν την τιμητική θέση ΠΓΕ ενώ οι περίφημες ελιές Καλαμών, η κονσερβολιά της Άμφισσας, της Άρτας, της Αταλάντης, των Ροβιών Ευβοίας, της Στυλίδας, του Βόλου, η Θρούμπα της Θάσου, της Χίου και της Κρήτης έχουν τιμηθεί ως ΠΟΠ.

Πρωταθλητές στην κατανάλωση

Η Ελλάδα κατέχει επίσης την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση ελαιολάδου ανά άτομο, καθώς κάθε Έλληνας καταναλώνει περισσότερο από 15 λίτρα ετησίως. Αξιοσημείωτη δε είναι η αύξηση κατά 30% της κατανάλωσης βιολογικού και ΠΟΠ ελαιολάδου στη χώρα μας. Ως βάση όλων των συνταγών της παραδοσιακής κουζίνας, κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική διατροφή. Διακρίνεται παγκοσμίως για την αγνότητά του, την εξαιρετική του γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία Το ελαιόλαδο ανήκει στα πιουγιεινά λάδια με διάφορες μελέτες να έχουν αποδείξει ότι είναι απαραίτητο για μια ισορροποιημένη διατροφή καθώς εκτός των άλλων περιέχει αντιοξειδωτικά.

No comments

«Γύρισα Σπίτι» στο Θέατρο ΠΚ

των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε   Είναι μια γυναίκα, είναι μόνη, ξεσπά, ονειρεύεται. Θέλει να δραπετεύσει, θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή μα καταλήγει ...