Καρελία: Η εκθαμβωτική ομορφιά του πολικού φωτός

Η ηλιακή δραστηριότητα στον μακρινό ρωσικό Βορρά, μας επέτρεψε φέτος να απολαύσουμε το πολικό φως καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ο φωτογράφος μας Ιβάν Ντεμέντιεφσκι απαθανάτισε το μαγικό φυσικό θέαμα στην Καρελία.
Συντάκτης: Αλεξέι Μόσκο, RBTH

Aurora1

IVAN DEMENTIEVSKY
Καλώς ήρθατε στην Καρελία, τη γη των θαυμάσιων λιμνών με τα κρυστάλλινα νερά και την ατελείωτη τάιγκα.

Aurora2

IVAN DEMENTIEVSKY

Η Καρελία είναι περιοχή του μακρινού ρωσικού Βορρά, όπου ο χειμώνας διαρκεί περίπου 6 μήνες, ενώ το Δεκέμβριο ο ήλιος μόλις ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα. Σ’ αυτό λοιπόν το βασίλειο του κρύου και του σκοταδιού υπάρχει κάτι που φωτίζει τον κόσμο – το υπέροχο Βόρειο Σέλας.

Aurora3

IVAN DEMENTIEVSKY

Το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας ή πολικό φως είναι ένα τυπικό φυσικό φαινόμενο για τις περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους.

Aurora4

IVAN DEMENTIEVSKY

Αυτό το θαύμα της φύσης προκαλείται από φορτισμένα σωματίδια που συγκρούονται με άτομα, στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Aurora5

IVAN DEMENTIEVSKY

Φέτος, αυτό το θεαματικό φυσικό φως είχε κάτι το ιδιαίτερο, λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Aurora6

IVAN DEMENTIEVSKY

Ο φωτογράφος Ιβάν Ντεμέντιεφσκι απαθανατίζει το πολικό σέλας σε διάφορες περιοχές πολικού ψύχους στη Ρωσία, δεν μπορεί, όμως, να θυμηθεί κάποια ισχυρότερη ακτινοβολία από αυτή που είδε φέτος.

Aurora7

IVAN DEMENTIEVSKY

Το φαινόμενο του πολικού φωτός συμβαίνει συνήθως το χειμώνα, αλλά φέτος το ισχυρό σέλας φώτισε τα δάση της Βόρειας Ρωσίας, πολύ πριν το χιόνι καλύψεις απέραντες εκτάσεις.

Aurora8

IVAN DEMENTIEVSKY

«Μπόρεσα να πάρω τις πρώτες φωτογραφίες του Σέλαος στις αρχές Αυγούστου – αυτό είναι απίστευτο», αποκαλύπτει ο Ντεμέντιεφσκι.

Aurora9

IVAN DEMENTIEVSKY

Ο Ιβάν μοιράστηκε με την RBTH τις πρόσφατες φωτογραφίες του από τα χωριά της Καρελίας, Τσούπα και Νιλμογκουμπά, που βρίσκονται κοντά στην ακτές της Λευκής Θάλασσας.
Aurora10

IVAN DEMENTIEVSKY

Ποτέ η νύκτα στον Αρκτικό Κύκλο δεν ήταν τόσο φωτεινή!