Νησιά για χαλάρωση

Κάθε ένα από τα αμέτρητα ελληνικά νησιά έχει τον δικό του χαρακτήρα. Υπάρχουν νησιά κοσμοπολίτικα και νησιά ερημικά. Υπάρχουν νησιά με εντάσεις, με πάρτι όλο το εικοσιτετράωρο και νησιά για οικογένειες. Υπάρχουν νησιά ιδανικά για θαλάσσια σπορ και εξτρίμ δραστηριότητες και άλλα με καλλιτεχνική αύρα. Και υπάρχουν βέβαια και νησιά για χαλάρωση.

Είναι νησιά γαλήνια, που ο κόσμος απλώνεται χωρίς να συνωστίζεται, και απολαμβάνει την ηρεμία και την φυσική αρχιτεκτονική του τοπίου, απολαμβάνει τη θάλασσα, το γαλάζιο, το φως. Κάποιες μέρες διακοπών σε αυτά τα νησιά θα σας ξεκουράσουν. Θα αποβάλετε το άγχος και τις σκοτούρες. Θα αποφύγετε την πολυκοσμία και τις εντάσεις. Θα βρεθείτε σε μέρη που αποπνέουν χαλαρότητα και ξεγνοιασιά.

Ικαρία, το νησί της ραστώνης

Νησί με πλούσια ιστορία και μυθολογία, που έχει συνδέσει το όνομά του με τον μυθικό Ίκαρο, τον άνθρωπο που ήθελε να πετάξει μέχρι τον ήλιο. Αμμουδερές παραλίες, τρεχούμενα νερά, βουνά και καταπράσινες πλαγιές συνθέτουν το ανάγλυφο του νησιού. Φημίζεται, επίσης, για τις ιαματικές θερμοπηγές της, μοναδικές στον κόσμο για την ποσότητα ραδιενέργειας και τη χημική τους σύσταση. Κι αυτό που κάνει την Ικαρία ακόμα πιο ξεχωριστή είναι ο τρόπος ζωής των κατοίκων, με τους χαλαρούς ρυθμούς στην εργασία και τη διασκέδαση, τα φημισμένα πανηγύρια με τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Κύθνος, γαλήνια κι ωραία

Αν και η Κύθνος είναι ένα από τα πιο κοντινά στην Αττική κυκλαδονήσια, παραμένει από τις πλέον άγνωστες γωνιές του Αιγαίου. Στο βόρειο μέρος του βρίσκονται ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού, η Χώρα (ή Μεσαριά), η πρωτεύουσα, τα Λουτρά και η Δρυοπίδα. Το νότιο μέρος της Κύθνου είναι σχεδόν ακατοίκητο. Το νησί έχει το γνώριμο χρώμα των Κυκλάδων, με γυμνούς και άνυδρους λόφους, ζωσμένους με χιλιόμετρα ξερολιθιές και διασκορπισμένα κατάλευκα γραφικά ξωκλήσια. Τα χωριά της Κύθνου είναι γεμάτα πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, πλατείες, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού σε συνδυασμό με το ονειρικό φυσικό τοπίο καθιστούν την Κύθνο έναν από τους πιο γαλήνιους προορισμούς του Αιγαίου.

Αλόννησος, για ήρεμες διακοπές

Νησί με αμέτρητες πανέμορφες παραλίες και μικρά ερημόνησα μέσα σε καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον που οι κάτοικοί της με υπευθυνότητα προστάτευσαν και ανέδειξαν, η Αλόννησοςαποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Είναι το πιο απομακρυσμένο του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και το μοναδικό κατοικημένο στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων, που δημιουργήθηκε το 1992. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών και κυρίως της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. O επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο Θαλάσσιο Πάρκο (συνολικής έκτασης 2.200 τ. χλμ.) ακολουθώντας τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Ιθάκη, ένα σκηνικό ποιητικό

Η Ιθάκη της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, το νησί που έγινε συνώνυμο με τη νοσταλγία για την πατρίδα, ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία. Οι έντονες εναλλαγές του τοπίου, στολισμένου με τις ομορφιές της άγριας και ήρεμης φύσης, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο. Παραδοσιακοί οικισμοί, βαθυγάλανα νερά που παιχνιδίζουν σε λευκές βοτσαλωτές ακρογιαλιές, γυμνά τοπία, απόκρυφες σπηλιές, απάνεμοι κατάφυτοι κόλποι, ανεμοδαρμένα ακρωτήρια αλλά και αρχαιολογικοί θησαυροί εναρμονίζονται και συνθέτουν ένα ποιητικό σκηνικό και που γαληνεύει τον επισκέπτη.

Πάτμος, της ψυχικής κατάνυξης

Μπορεί η Πάτμος να είναι γνωστή ως το “Ιερό Νησί”, καθώς εκεί έγραψε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης την Αποκάλυψη, παράλληλα όμως αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό τόσο για τους φυσιολάτρες όσο και για όσους αναζητούν ήρεμους τρόπους διασκέδασης σε καλαίσθητα μαγαζιά. Το ιδιαίτερο γεωμορφολογικό της ανάγλυφο με τη δαντελωτή ακτογραμμή, τις απόκρημνες κορυφές και το ηφαιστειογενές έδαφος συνδυάζεται αρμονικά με την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Νησί κοσμικό, που αποφεύγει όμως την πολυκοσμία, είναι μια εξαιρετική επιλογή για ήρεμες διακοπές.

 

http://www.visitgreece.gr