BMW M4 Concept Iconic Lights

0

Στη φετινή Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES) που πραγματοποιείται στο Las Vegas, η BMW επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τον παγκοσμίως ηγετικό ρόλο της στην εξέλιξη της τεχνολογίας φώτων λέιζερ (Laserlight). Έχοντας ήδη παραδώσει τα πρώτα μοντέλα με Laserlight σε πελάτες, παρουσιάζει τώρα νέες λειτουργίες λέιζερ για το μέλλον. Το Laserlight προσφέρει εμβέλεια μεγάλης σκάλας μέχρι 600 m σε συνδυασμό με BMW Selective Beam (αντιθαμβωτική λειτουργία High-Beam Assistant). Στη CES, η BMW αποκαλύπτει με ποιους τρόπους η τεχνολογία Laserlight, ενσωματωμένη σε συστήματα υποστήριξης και αισθητήρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες, ευφυείς λειτουργίες φωτισμού που θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια και άνεση. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεργάζεται με το σύστημα πλοήγησης για έγκαιρο φωτισμό στροφών, ενώ ένα Dynamic Light Spot προειδοποιεί άμεσα για ανθρώπους ή ζώα τη νύχτα σε απόσταση μέχρι 100 m.

 

Νέα τεχνολογία φωτισμού διευρύνει τους σχεδιαστικούς ορίζοντες.
Το μοντέλο BMW M4 Concept Iconic Lights, βαμμένο σε Cool White metallic, λανσάρει μία νέα ερμηνεία των δίδυμων στρογγυλών προβολέων BMW. Εν κινήσει, η τεχνολογία λέιζερ αναγνωρίζεται από τις λεπτές μπλε λωρίδες στο εσωτερικό των φώτων. Τα πίσω φώτα της BMW M4 Concept Iconic Lights βασίζονται σε OLEDs (οργανικές φωτοδίοδοι), που παράγουν φως από εξαιρετικά λεπτά ημιαγώγιμα στρώματα οργανικού υλικού. Για πρώτη φορά, τα πίσω φώτα και φλας υιοθετούν τεχνολογία OLED. Οι φωτιζόμενες επιφάνειες δημιουργούν ένα 3D αποτέλεσμα. Τα OLEDs καταλαμβάνουν επίσης λιγότερο χώρο λόγω διαστάσεων.

 

Παράδειγμα καινοτόμου τεχνολογίας: αντιθαμβωτικό Laserlight και προβολή laser.
Η τεχνολογία BMW Laserlight εγκαινιάζει νέα πρότυπα εμβέλειας και φωτεινότητας δέσμης. Στο εσωτερικό των προβολέων λέιζερ, το μονοχρωματικό ‘συμφασικό’ μπλε φως λέιζερ μετατρέπεται σε αβλαβές λευκό φως. Ένα ειδικό οπτικό σύστημα κατευθύνει τις ακτίνες από τις διόδους υψηλής απόδοσης σε μία εσωτερική πλάκα φωσφόρου μέσα στο φωτιστικό, που μετατρέπει τη δέσμη σε πολύ φωτεινό λευκό φως παρόμοιο με ευχάριστο, φυσικό φως ημέρας. Παρά το ότι καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια, η παράλληλη δέσμη φωτός έχει δεκαπλάσια ένταση συγκριτικά με αυτή που παράγεται μέσω αλογόνου, xenon ή LED. Το BMW Laserlight έχει επίσης εμβέλεια δέσμης μέχρι 600 m, υπερδιπλάσια από αυτή των συμβατικών προβολέων, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο σκοτάδι. Το σύστημα BMW Selective Beam, που βασίζεται σε κάμερα και ελέγχεται από δυναμικούς ενεργοποιητές, εμποδίζει το θάμπωμα των οδηγών των αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων, με αποτέλεσμα η μεγάλη σκάλα φώτων λέιζερ να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη.

 

Αυξημένη ασφάλεια λόγω συνδεσιμότητας.
Η εκτενής ενσωμάτωση του Laserlight σε άλλα συστήματα του οχήματος επιτρέπει την εφαρμογή ποικίλων ευφυών λειτουργιών φωτισμού. Με την ενσωμάτωσή του στο σύστημα πλοήγησης, για παράδειγμα, το σύστημα ελέγχου Adaptive Headlight μπορεί να φωτίζει εκ των προτέρων τις στροφές πριν ο οδηγός στρίψει. Το Laserlight προσθέτει επίσης μία νέα διάσταση στη λειτουργία Dynamic Light Spot του Night Vision. Στο σκοτάδι, άνθρωποι και ζώα μπορούν να ανιχνεύονται σε απόσταση μέχρι 100 m από κάμερα υπερύθρων, και να επισημαίνονται από το Dynamic Light Spot. Προσφέρει τη μεγαλύτερη εμβέλεια από οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Επίσης, εάν το όχημα ανιχνεύσει ότι το πλάτος του δρόμου στενεύει μπροστά, οι προβολείς λέιζερ μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το πλάτος της δέσμης. Μία λειτουργία προβολής λέιζερ δείχνει το ακριβές πλάτος του οχήματος σε σχέση με το δρόμο ώστε να μπορεί να περάσει με ασφάλεια από το στενό τμήμα. Η BMW M4 Concept Iconic Lights παρουσιάζει επίσης ένα ακόμα ‘οραματικό’ σύστημα: τις διόδους “High Power Laser”. Το σύστημα προβάλλει πληροφορίες του οδηγού απευθείας στο δρόμο μπροστά από το όχημα, για να μπορεί ο ίδιος να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος ακόμα και σε βαθύ σκοτάδι.

 

Πίσω φώτα OLED με τρισδιάστατη αίσθηση.
Οι οργανικές φωτοδίοδοι – OLEDs – είναι μία πρωτοποριακή, αποδοτική, βιώσιμη πηγή φωτός που αποτελεί τη βάση για το BMW Organic Light system. Τα OLEDs έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2. Ένα ακόμα βιώσιμο στοιχείο αυτής της τεχνολογίας είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούνται ακριβές σπάνιες γαίες στη διαδικασία παραγωγής. Αντίθετα με τα συνήθη LEDs, που είναι σημειακή πηγή φωτός, τα OLEDs παράγουν φως ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους. Τα στοιχεία OLED είναι πολύ λεπτά, με πάχος μόλις 1.4 mm. Επίσης, οι ατομικές μονάδες μπορούν να ενεργοποιούνται ανεξάρτητα, προσφέροντας νέες δυνατότητες στη δημιουργία διαφορετικών σχεδίων φωτισμού στο συγκρότημα των πίσω φώτων.

 

Διαφορετικά σχέδια φωτισμού σε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης.
Στο παρελθόν, η αυστηρή νομοθεσία στην οποία υπαγόταν η φωτεινότητα των συστημάτων φώτων των οχημάτων περιόρισε τον αριθμό των λειτουργών φωτισμού οι οποίες μπορούσαν να υλοποιηθούν με την τεχνολογία OLED. Στην BMW M4 Concept Iconic Lights, το BMW Organic Light χρησιμοποιείται στα πίσω φώτα και φλας. Ενεργοποιώντας ατομικά τα τμήματα OLED, δημιουργούνται διαφορετικά σχέδια φωτισμού σε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης. Και ενώ συνήθως το σχήμα L είναι φαρδύ και φωτίζεται ομοιόμορφα, στο Sport mode μπορεί να επιτευχθεί ένα διαφορετικό σχέδιο ενεργοποιώντας μόνο μερικά τμήματα του OLED. Το πίσω φως εμφανίζεται τότε σαν μία στενή, στοχευμένη και με ακρίβεια καθορισμένη λωρίδα φωτός.

 

Νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες σχεδιαστικές επιλογές.
Ο φωτισμός είναι ένα σημαντικό σχεδιαστικό στοιχείο των σύγχρονων οχημάτων. Με την πρώτη ματιά όλα τα οχήματα μάρκας BMW είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από το συνδυασμό δίδυμων στρογγυλών προβολέων και μάσκας. Τη νύχτα, οι τέσσερις φωτεινοί δακτύλιοι συνθέτουν μία χαρακτηριστική ταυτότητα.
Η BMW M4 Concept Iconic Lights παρουσιάζει μία νέα ερμηνεία του θέματος των προβολέων. Η τεχνολογία λέιζερ τονίζεται από φίνες, μπλε λωρίδες LED όταν το όχημα κινείται. Χάρη στη νέα τεχνολογία λέιζερ, οι προβολείς μπορούν επίσης να αποκτούν μία επίπεδη και έντονα ανάγλυφη σχεδίαση.

 

Τα πίσω φωτιστικά σώματα σχήματος L ξεχωρίζουν στυλιστικά όπως τα εμπρός. Το σχήμα “L” είναι ένα σχεδιαστικό στοιχείο που τονίζει το πλάτος του πίσω τμήματος και χαρίζει μία εντυπωσιακή, δυναμική εμφάνιση που ξεχωρίζει από το πλήθος, νύχτα – μέρα. Στα σημερινά μοντέλα, φωτεινές λωρίδες LED και άλλα φωτιστικά στοιχεία προβάλλουν το σχήμα L τη νύχτα κάνοντας την ταυτότητα της μάρκας άμεσα αναγνωρίσιμη στο σκοτάδι. Η BMW παρουσίασε πρώτη ένα συγκρότημα πίσω φώτων με στοιχεία OLED στο πρωτότυπο όχημα BMW Vision Future Luxury, που έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο Πεκίνο πέρσι τον Απρίλιο. Το BMW M4 Concept Iconic Lights παρουσιάζει τη δική του ερμηνεία αυτής της σχεδίασης. Τα πίσω φώτα LED σε στυλ M σηματοδοτούν μία νέα εξέλιξη του γνωστού σχήματος L της BMW το οποίο με το λανσάρισμα της BMW Σειράς 7, ενισχύθηκε με μία χαρακτηριστική λάμψη. Με την τεχνολογία OLED δημιουργείται μία νέα, τρισδιάστατη και ιδιαίτερη εμφάνιση. Η BMW M GmbH θα λανσάρει ένα μοντέλο παραγωγής με τεχνολογία OLED στο άμεσο μέλλον.

No comments