Η αλατότητα έχει σημασία

0

Οι μετρήσεις του αλατιού που πραγματοποιήθηκαν στην επιφάνεια του θαλασσινού νερού γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές για μας ώστε να κατανοήσουμε την κυκλοφορία των ωκεανών και στον κύκλο του νερού της Γης. Η αποστολή SMOS της ESAαποδεικνύεται απαραίτητη για αυτή την αναζήτηση.

Ο δορυφόρος Υγρασίας του Εδάφους και Αλατότητας των Ωκεανών (Soil Moisture and Ocean Salinity), SMOS, παρακολουθεί τις αλλαγές στην ποσότητα του νερού που συγκρατείται στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους και των συγκεντρώσεων άλατος στο άνω στρώμα του θαλασσινού νερού – τα οποία και τα δύο είναι συνέπεια της συνεχούς ανταλλαγής νερού μεταξύ των ωκεανών, της ατμόσφαιρα και της γης.

Από το 2009 που εκτοξεύθηκε, ο SMOS έχει δώσει τη μεγαλύτερη συνεχή καταγραφή των μετρήσεων αλατότητας στην επιφάνεια της θάλασσας από το διάστημα.

Η αλατότητα των επιφανειακών θαλάσσιων υδάτων ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία μεταξύ της εξάτμισης και της καθίζησης, ωστόσο το φρέσκο νερό από τα ποτάμια, και το πάγωμα και η τήξη των πάγων αλλάζει επίσης τις συγκεντρώσεις.

Η αλατότητα της θαλάσσιας επιφάνειας και η κυκλοφορία του ωκεανού

Μαζί με τη θερμοκρασία, η αλατότητα καθοδηγεί την ωκεάνια κυκλοφορία, η οποία, με τη σειρά τη;, διαδραματίζει βασικό ρόλο στο παγκόσμιο κλίμα.

Έχοντας τώρα στη διάθεση μας έναν πλούτο δεδομένων αλατότητας από τον SMOS που συμπληρώνονται με μετρήσεις από τον συνεργατικό δορυφόρο Aquarius των ΗΠΑ-Αργεντινής, ο οποίος χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνική, οι επιστήμονες συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στο Met Office στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επανεξετάσουν τα οφέλη που έχει φέρει στην επιστήμη.

Μιλώντας στο Ocean Salinity Science and Salinity Remote-Sensing Workshop,η καθ. Dame Julia Slingo, επικεφαλής επιστήμονας του Met Office, δήλωσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε το ρόλο της αλατότητας στο κλείσιμο του κύκλου του νερού- αναμφισβήτητα το πιο αδύναμο σημείο στη μοντελοποίηση του παγκόσμιου κλίματος.

«Η αλατότητα, και ιδιαίτερα η αλατότητα της επιφάνειας της θάλασσας, αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι ένα σημαντικό θέμα για την κυκλοφορία των ωκεανών και την κλιματική μεταβλητότητα για την οποία πρέπει να μάθουμε περισσότερα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη διακοπή της θέρμανσης του πλανήτη.

SMOS

«Η αποστολή SMOS, γιορτάζει σήμερα πέντε χρόνια σε τροχιά, παρέχει λεπτομερείς μετρήσεις της παγκόσμιας αλατότητας των ωκεανών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις προκλήσεις.»

Το παραπάνω animation εμφανίζει τις αποκλίσεις στη μέση αλατότητα της επιφάνειας της θάλασσας εντός 10 ημερών χρησιμοποιώντας στοιχεία πενταετίας του SMOS.

Ο Nicolas Reul από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας, Ifremer, είπε, «Η χρήση των δεδομένων αλατότητας του SMOS μπορέσαμε να καθορίσουμε και να ελέγξουμε για πρώτη φορά από το διάστημα ένα σύνολο βασικών διαδικασιών των ωκεανών για το κλίμα και τη βιοχημεία.

«Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη λεπτομερή δομή της αλατότητας των τροπικών κυμάτων αστάθειας κατά μήκος του ισημερινού και το αλάτι που ανταλλάσσεται μεταξύ των μεγάλων ωκεάνιων μετώπων των ρευμάτων μέσω των ενεργητικών δαχτυλιδιών του ωκεανού.

«Περιστατικά μεγάλης κλίμακας ανωμαλιών αλατότητας στην περιοχή του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο, το Λα Νίνια και το κλίμα του Ινδικού Ωκεανού αποδείχθηκαν ιχυρά από τα δεδομένα πέντε χρόνων.

«Επιπλέον, η διασπορά του γλυκού νερού στον ωκεανό από τους μεγάλους τροπικούς ποταμούς, δηλαδή του Αμαζονίου, του Ορινόκο και του Κονγκό, οι επιπτώσεις τους στην εντατικοποίηση των τροπικών κυκλώνων και τα ωκεάνια αποτυπώματα των έντονων βροχοπτώσεων στις ζώνες σύγκλισης Trade Wind μπορούν τώρα να παρακολουθούνται τακτικά για να κατανοηθεί καλύτερα η μεταβλητότητα του ωκεάνιου μέρος του παγκόσμιου κύκλου του νερού.»

No comments

“Πρόταση Γάμου” στο Θέατρο Από Κοινού

Ένα από τα ωραιότερα μονόπρακτα του Τσέχωφ. Μία κωμωδία, όπου καταφέρνει να συμπυκνώσει τις κυριότερες αρετές της τέχνης του μ’ έναν τρόπο υποδειγματικό. Μία παράσταση ...