Προετοιμασία για ένα χτύπημα από αστεροειδή

0

Η ESA και οι εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών έκαναν πρόσφατα ασκήσεις ετοιμότητας για το πώς θα αντιδράσουν εάν ανακαλυφθεί ποτέ οτι ένας απειλητικός διαστημικός βράχος είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Τον περασμένο μήνα, οι ειδικοί από το πρόγραμμα Διαστημικής Επιτήρησης (SSA) τηςESA και οι Ευρωπαϊκοί εθνικοί οργανισμοί αντιμετώπισης καταστροφών συναντήθηκαν για μια διήμερη άσκηση για το τι πρέπει να γίνει εάν βρεθεί ποτέ πως ένας αστεροειδής έρχεται προς το δρόμο μας.

Στην πρώτη άσκηση για σύγκρουση με αστεροειδή που έχει κάνει ποτέ η ESA, η σύγκρουση έγινε μετά από μια αντίστροφη μέτρηση, εξασκώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που εντοπίζονταν αντικείμενα κοντά στη Γη, ή αλλιώς NEOs (near-Earth objects), σε διάφορα μεγέθη.

Για την άσκηση θεωρήθηκε η απειλή από έναν φανταστικό, αλλά αληθοφανή, αστεροειδή, αρχικά θεωρώντας πως κυμαίνεται σε μέγεθος από 12 μέτρα έως 38 μέτρα – εκτεινόμενος σε ένα εύρος περίπου μεταξύ της εναέριας έκρηξης του 2013 Chelyabinsk και του γεγονότος του 1908Tunguska – και με ταχύτητα 12,5 χλμ / δευτ.

Critical times to take action

ESA Space Situational Awareness: detecting space hazards

Αντικείμενα Κοντά στη Γη – SSA

Οι ομάδες κλήθηκαν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει σε πέντε κρίσιμα σημεία στο χρόνο, επικεντρώθηκαν στις προηγούμενες 30, 26, 5 και 3 μέρες και 1 ώρα μετά την κρούση.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταβλητών προς εξέταση στην πρόβλεψη των επιπτώσεων και των ζημιών από τυχόν πρόσκρουση του αστεροειδούς, κάνοντας προσομοιώσεις όπως αυτήν πολύ περίπλοκες», λέει ο Detlef Koschny, επικεφαλής της δραστηριότητας των NEO του τμήματοςSSA.

«Αυτές περιλαμβάνουν το μέγεθος, τη μάζα, την ταχύτητα, τη σύνθεση και την γωνία πρόσκρουσης. Παρ “όλα αυτά, αυτό δεν θα πρέπει να αποτρέψει την Ευρώπη να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν από τις εθνικές πολιτικές αρχές, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά γενικό ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων.

«Το πρώτο βήμα είναι να μελετηθούν τα NEOs και οι επιπτώσεις σύγκρουσης μαζί τους και να κατανοηθεί η βασική επιστήμη.»

Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από διάφορα τμήματα και οργανισμούς της Γερμανίας και Ελβετίας, κρατών μελών της ESA, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών της Γερμανίας.

ESA's Optical Ground Station (OGS) is 2400 m above sea level on the volcanic island of Tenerife.

Ο σταθμός της Τενερίφης

Μελέτησαν ερωτήματα όπως: πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη, ποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ποιες πληροφορίες θα πρέπει να διανέμονται, και σε ποιον;

«Για παράδειγμα, μέσα σε περίπου τρεις ημέρες πριν από την προβλεπόμενη σύγκρουση, θα είχαμε πιθανώς σχετικά καλές εκτιμήσεις της μάζας, της θέσης, του μεγέθους, της σύνθεσης και της θέσης σύγκρουσης», λέει ο Gerhard Drolshagen της ομάδας NEOs της ESA.

«Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα τον τύπο των επιπτώσεων, το ποσό της ενέργειας που πρόκειται να παραχθεί και ως εκ τούτου τις πιθανές αντιδράσεις που οι πολιτικές αρχές θα μπορούσαν να λάβουν.»

No comments

Μαρία Αντουανέτα @ Τσάι στη Σαχάρα

Πριν τρία χρόνια το φάντασμα της Μαρίας Αντουανέττας, της πιο σταρ εστεμμένης της Γαλλίας, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, είχε μπει στο σώμα της Τζέσης Παπουτσή ...