Προμήθειες και πειράματα για τη Σαμάνθα

0

Προχθές, η αστροναύτης της ESA, Samantha Cristoforetti (Σαμάνθα Κριστοφορέτι) και ο αστροναύτης της NASA, Butch Wilmore (Μπούτς Γουίλμορ) αιχμαλώτισαν το διαστημικό σκάφοςDragon που έφερε προμήθειες και νέα πειράματα για τους έξι αστροναύτες που ζουν 400 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη μας.

Το προσδεδεμένο Dragon

Η Σαμάνθα βοήθησε τον Μπουτς καθώς εκείνος χειριζόταν τον μήκους 17 μέτρων ρομποτικό βραχίονα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για να αιχμαλωτίσει το πλοίο εφοδιασμού πέντε τόνων που εναιωρούνταν 10 μέτρα από το αβαρές ερευνητικό κέντρο. Το διαστημικό σκάφος έφερε πολλά πειράματα για τους αστροναύτες, περιλαμβάνοντας μύγες των φρούτων, πλατυέλμινθες (είδος σκωληκόμορφων ασπόνδυλων ζώων), ανθρώπινα και οστρακοειδή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιστήμη ενάντια στον χρόνο

Ένα από τα πρώτα πειράματα που εκφορτώθηκαν απαιτούσε ταχεία δράση από το πλήρωμα. Για να καταλάβουμε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο, οι ερευνητές έστειλαν με το Dragon ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα έχουν εξαχθεί από φρέσκο ανθρώπινο αίμα – και επιβιώνουν μόλις 120 ώρες έξω από αυτό.

Η Σαμάνθα δουλεύει σε ένα κυτταρολογικό πείραμα

Μετά από ένα διήμερο πτήσης στο Dragon, τα κύτταρα βρίσκονται στο Σταθμό και έπρεπε να τοποθετηθούν μέσα στη θερμοκοιτίδα Kubik τηςESA στη Ευρωπαϊκή μονάδα Columbus όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μόλις βρεθούν στο εσωτερικό της θερμοκοιτίδας των 37 ° C, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, θα ενεργοποιηθούν για να προκληθεί μια ανοσολογική απόκριση πριν καταψυχθούν και σταλούν για ανάλυση πίσω στη Γη. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποίησε πολλές πρόβες πέρυσι ώστε να τελειοποιήσει αυτά τα σημαντικά βήματα.

Ακολουθία επιστημονικών πειραμάτων μέρος πρώτο

Το πείραμα Triplelux

Άλλες αφίξεις με το Dragon περιλαμβάνουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το κοινό μύδι. Με πρώτο αυτό σε μια σειρά πειραμάτων Triplelux ερευνά γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί λιγότερο καλά στο διάστημα.

Προσομοιώνοντας μια μόλυνση σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από διαφορετικές πηγές – μύδια, αρουραίους και βακτήρια – και εκθέτοντας τα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, η κανονική βαρύτητα στη Γη και προσομοίωση της βαρύτητας στο διάστημα, οι ερευνητές ελπίζουν να εντοπίσουν αν είναι η μικροβαρύτητα, η ακτινοβολία ή ένας συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζουν τα ανοσοποιητικά συστήματα κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης.

Μοιραστείτε την περιπέτεια

Η Σαμάνθα έχει περάσει περίπου 50 ημέρες στο Διαστημικό Σταθμό και μοιράζεται την εμπειρία της με τους ακολούθους της. Διαβάστε τα ημερολόγια της για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πειράματα της και πως είναι να κουρεύεσαι σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ακολουθήστε την αποστολή της μέσω του συνδέσμου samanthacristoforetti.esa.int

Διαστημικό κούρεμα

No comments