Το «Βαλς της Ροζέτα» από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

0

Η ESA σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου κυκλοφόρησε μια τριάδα μουσικών βίντεο για να γιορτάσει την πρώτη απόπειρα ομαλής προσγείωσης που έγινε ποτέ σε ένα κομήτη, από την αποστολή Rosettaτης ESA.

Αυτή την μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας έντυσε με τις μελωδίες του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ωςVangelis.

Η αφύπνιση του σκάφους Rosetta τον Ιανουάριο του 2014, η συνάντηση με τον κομήτη67P/Churyumov-Gerasimenko τον Αύγουστο 2014 και η ιστορική προσεδάφιση του οχήματοςPhilae σε αυτόν, είναι κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές για την εξερεύνηση του διαστήματος για τη χρονιά που σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν.

Ο Βαγγέλης, εμπνεύστηκε από την Rosetta και συνέθεσε αυτά τα κομμάτια μουσικής ειδικά για την αποστολή Rosetta της ESA, τα οποία μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα προσγείωσης του Philae.

Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «Arrival» – «Άφιξη» στα ελληνικά

Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται «Philae’s journey» – «Το ταξίδι του Φίλαι» στα ελληνικά

Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται «Rosetta’s Waltz» – «Το βαλς της Ροζέτα» στα ελληνικά

Η μουσική του είναι συχνά συνδεδεμένη με θέματα της επιστήμης, της ιστορίας και της εξερεύνησης.

Ο Βαγγέλης είναι γνωστός παγκοσμίως κυρίως για το βραβευμένο με Όσκαρ μουσικό θέμα της ταινίας Δρόμοι της Φωτιάς, και τις μουσικές συνθέσεις για τις ταινίες Ανταρκτική, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise και Αλέξανδρος, και τη μουσική του που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά ντοκιμαντέρ Cosmos, του Carl Sagan. Ο Έλληνας μουσικός είχε πάντα ενδιαφέρον για το διάστημα και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και σε μερικές από τις αποστολές της NASA.

«Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι θέματα που με γοήτευαν από την πρώιμη παιδική ηλικία μου και ήταν πάντα συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με την μουσική που γράφω» είπε ο Βαγγέλης.

Αυτή η συνεργασία του Βαγγέλη με την ESA δεν θα είναι η μοναδική. Ο Έλληνας συνθέτης και ηESAσυνεργάζονται για ένα μεγαλύτερο σύνολο συνθέσεων που σχετίζονται με την αποστολήRosettaκαθώς και για ένα project για το 2015.

No comments