Η βιταμίνη D βελτιώνει την επιβίωση στον καρκίνο παχέος εντέρου

0

Νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D βελτιώνουν την επιβίωση στους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου συνήθως προσβάλλει ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα. Για το λόγο αυτό όλες οι επιστημονικές γαστρεντερολογικές εταιρείες προτείνουν προληπτική κολονοσκόπηση σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών επί απουσίας συμπτωμάτων και επί απουσίας οικογενειακού ιστορικού καρκίνου παχέος εντέρου. Όταν εμφανισθούν συμπτώματα, αυτά δυνατόν να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου (πχ μια προσφάτως εγκατασταθείσα δυσκοιλιότητα), απώλεια βάρους, και κόπωση / αδυναμία.

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου περιλαμβάνουν: θετικό οικογενειακό ιστορικό, διατροφικοί παράγοντες (επεξεργασμένα κρέατα, κυρίως κόκκινο κρέας), παχυσαρκία, κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, και μειωμένη σωματική άσκηση. Επίσης, ορισμένες παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προδιαθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου.

Σε μια πρόσφατη προοπτική μελέτη του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber που συμπεριέλαβε περισσότερους από 1000 ασθενείς με προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο παχέος εντέρου, η συνολική επιβίωση βρέθηκε σημαντικά καλύτερη σε όσους είχαν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα (32,6 έναντι 24,5 μήνες, ισχυρή στατιστική διαφορά P<0,002). Επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίσθηκαν με καλύτερη επιβίωση χωρίς πρόοδο της νόσου (12,2 έναντι 10,1 μήνες, στατιστική διαφορά P=0,02).

Αν και επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και όχι για τυχαιοποιημένη μελέτη, τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Η μελέτη πρόκειται να παρουσιασθεί στο επόμενο Συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Ογκολογίας (ASCO) στο Σαν Φρανσίσκο.

Εντούτοις, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι αρκετά πρώιμο να τεθεί ως κατευθυντήρια οδηγία η χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Απαιτείται προηγουμένως να γίνει τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, παρότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Συνιστάται να γίνεται έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D και εφόσον βρεθούν κάτω από 20 ng/mL (ενδεικτικά ανεπάρκειας βιταμίνης D, σύμφωνα με την Εταιρεία Ενδοκρινολογίας) να χορηγείται συμπλήρωμα πάντοτε έπειτα από τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού. Η βιταμίνη D θα βοηθήσει επιπλέον και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σε περίπτωση καχεξίας λόγω καρκίνου.

Η μελέτη αυτή προσθέτει νέα δεδομένα και για την χρήση της βιταμίνης D ως μέσο πρόληψης ανάπτυξης πολυπόδων στο παχύ έντερο.

 

Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, http://peptiko.gr

No comments