Ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Λιβανού («Θεατρίνων Θεατές») στο ΥΠ.ΠΟ.

Οι «Θεατρίνων Θεατές» του Γιώργου Λιβανού, μία από τις σημαντικές θεατρικές ομάδες με αξιόλογο ρεπερτόριο, βραβεύσεις, συμμετοχές σε festivals και εγκωμιαστικές κριτικές για τις παραστάσεις της, βρέθηκε και φέτος σκανδαλωδώς «κομμένη» από την Θεατρική Επιτροπή Επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την παράσταση που ετοιμάζει για τη θεατρική σεζόν 2018-19.  Πρόκειται για το καινούριο άπαιχτο έργο του Γιώργου Σκούρτη, «ΣΟΚ», το οποίο  προετοιμάζει εδώ και δύο μήνες. Σε ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την κυρία Κονιόρδου, ζητά το σκεπτικό απόρριψης, εφόσον πληρεί όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις που έθεσε και φέτος το Υπουργείο, καθώς επίσης και δημόσια συγκριτική μελέτη των προτάσεων. Αναφέρεται, τέλος, στο ιστορικό της ομάδας, η οποία όταν επιχορηγήθηκε για πρώτη φορά (παμψηφεί), δεν είδε το όνομά της στις δημόσιες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού από ένα λάθος (!) στη μεταφορά!

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΝΣΤΑΣΗ για το αποτέλεσμα της Θεατρικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων του ΥΠ.ΠΟ. 2018-19 προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, από την θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ

Κα Υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε ότι ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ η θεατρική μας ομάδα απουσιάζει από τα επιχορηγούμενα σχήματα της προσεχούς θεατρικής περιόδου ( το αίτημά μας πραγματοποιήθηκε με το άπαιχτο έργο του Γιώργου Σκούρτη ” ΣΟΚ” – τελευταίο μέρος της τριλογίας “Κομμάτια και θρύψαλα” – που ως γνωστόν τα πρώτα δύο μέρη παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν και στο Νέο Ελληνικό Θέατρο από τον Γιώργο Αρμένη αντίστοιχα.) Το γεγονός φαίνεται προκλητικό, αν λάβει κανείς υπόψιν το δεδομένο του συγγραφέα, του έργου αλλά και την προσπάθεια μιας θεατρικής ομάδας που το ΥΠ.ΠΟ, αδικαιολόγητα φαίνεται να πολεμά!

Για τον Γιώργο Σκούρτη, κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα, οι συστάσεις περιττές.. Όσον τώρα αφορά τη θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ, έχει εντεκάχρονη ανελλιπή παρουσία στα Θεατρικά Δρώμενα, έχει παρουσιάσει περισσότερα από 20 θεατρικά, προασπιζόμενη το θέατρο ρεπερτορίου, ελληνικό και διεθνές, από το κλασσικό ως το μοντέρνα σύγχρονο κι ερευνητικό με ορισμένους από τους σημαντικότερους συγγραφείς – Ίψεν, Ουίλιαμς, Φόλλευ, Ρης, Ουάιλδ, Μαριβώ, Σαίξπηρ, Πεσσόα, Γκόγκολ, Σώτερ, Χάουαρντ, Μπύχνερ, Πιραντέλλο ( όλα με ολοκαίνουριες μεταφράσεις και ολοκληρωμένη σκηνική άποψη) και ακόμα Χρονά, Σολδάτο, Γ. Χριστοδούλου , Ανδ. Αγγελάκη. Μ. Μιχαλάτου κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έργα “Έντα Γκάμπλερ” ,” Διπλή Απιστία” , ” Δωδέκατη νύχτα και μισή”, “Το ημερολόγιο ενός τρελού “, “Λεντς”, “Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός” , τα “Μαύρα Τακούνια” , “Αντίνοος” αλλά και ( σε πρώτη παρουσίαση ) το περίφημο από τον βραβευμένο με Tony Rick Elice “leonardo’s Ring” , τα “Βρώμικα κόλπα” , ‘Όταν Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο” , ” Κασσάνδρα Ξέρξης”( *στα Αρχαία Ελληνικά) ,” Καβάφης Επέστρεφε” , “Η κωμωδία του έρωτα ” , ” Ο Fellini και τα όνειρα των κλόουν” κ.ά.

Οι παραστάσεις μας έχουν πάντα ολοκληρωμένη άποψη και σκευή.

Έχουμε συμμετάσχει σε 20 Διεθνή κι ελληνικά Festivals , έχουμε περιοδεύσει με τις παραστάσεις , έχουμε κάνει συμπαραγωγές {με τις εταιρείες Συν Κάτι ( Ο μέγας Ιεροεξεταστής ) , 2 Filoi, Αιγόκερως , Ομάδα Μύθος }, έχουμε βραβευθεί και διακριθεί για τις παραστάσεις μας κατ΄ επανάληψη (” Ο Fellini και τα όνειρα των κλόουν” πήρε 5 βραβεία στο Δεύτερο Διαβαλκανικό Festival τo 2017 ), έχουμε μόνιμο χώρο τέλεσης και σταθερούς συνεργάτες ( ηθοποιούς και λοιπούς συντελεστές) . Συντηρούμε έναν πολυχώρο από τον οποίο έχουν περάσει καταξιωμένοι καλλιτέχνες με τις ομάδες τους, όπως ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος , η Στέλλα Μαρή, ο Γιάννης Σολδάτος , φέτος η Πέπη Οικονομοπούλου με τον Καθρέφτη της και άλλοι σε συνεργασίες που τιμούν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και όσες μορφές τέχνης μπορεί να φιλοξενήσει.

Οι παραστάσεις της ομάδας μας κρίνονται από κοινό αλλά και σημαντικούς Έλληνες κριτικούς και συλλέγουν εγκωμιαστικά σχόλια- κριτικές. Απασχολούν εξαιρετικά υψηλό αριθμό επαγγελματιών ηθοποιών ( σταθερή δεκαμελής ομάδα) και προασπίζουν στην Ελλάδα το σύστημα του Γραμμικού Συμβολισμού , που έχει εισαγάγει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός στη χώρα ( θέατρο Λόγου σε συνδυασμό με λυρικό – σωματικό θέατρο) και κάνουν σταθερό training προετοιμασίας ( Σίμωνας Πάτροκλος – Νίκη Γκουντούμη) καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ξεκινήσαμε, λαμβάνοντας υπόψιν, αφενός τις θεατρικές μας επιθυμίες , τα δεδομένα που ισχύουν σε Ευρώπη, και αφετέρου το πνεύμα που πρυτανεύει και στις Κρατικές Επιχορηγήσεις για θέατρο ρεπερτορίου πρωτοποριακό και με άποψη στοχεύοντας στη βοήθεια που ο Κρατικός φορέας οφείλει να προσφέρει σε αυτούς που τηρούν καλλιτεχνικές και δημιουργικές προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ευδοκιμήσουμε.

Πρώτο μας έργο , η «Ρωμαϊκή Άνοιξη της κας Στόουν» του Ουίλιαμς , παράσταση που παρουσιάστηκε με ειδική άδεια από το Ίδρυμα Sewanee of Tennesy ( αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα ). Ακολούθησαν οι προαναφερθείσες παραστάσεις. Το ιστορικό της ομάδας μας έγινε εργασία από την θεατρολόγο Ευαγγελία Καλογιάννη και κυκλοφόρησε από τον Αιγόκερω ( Τα δεκάχρονα των Θεατρίνων Θεατές).

Την παρελθούσα θεατρική περίοδο, το «ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ» του Πιραντέλλο κρίθηκε σαν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χρονιάς (υπάρχει συνοδευτικά της πρότασης το αφιέρωμα της ΕΡΤ στην παράσταση που προλογίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος) και για πολλούς το πληρέστερο ανέβασμα έργου στην Ελλάδα ( οι κριτικές συνόδευαν και τη φετινή πρόταση ) , με άριστο επιτελείο ηθοποιών και συντελεστών αλλά ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ κι αυτό από την επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ. ( ΠΑΡΟΤΙ ΠΛΗΡΟΥΣΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ / ακόμα και η απόδοση έγινε από σύγχρονο Έλληνα δημιουργό όπως και η ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση ).

Το γεγονός ΣΚΑΝΔΑΛΩΣ επαναλαμβάνεται και φέτος που ΚΑΙ ΠΑΛΙ τηρούμε όλους τους όρους που το ΥΠ.ΠΟ. θέτει σαν απαραίτητη προϋπόθεση, μαζί με τη δεκάχρονη πορεία μας – που ΔΕΝ ΑΝΕΚΟΠΗ όταν σταμάτησαν οι Θεατρικές Επιχορηγήσεις, ούτε μας έκαμψε ποτέ η όποια απόρριψη και πραγματοποιήσαμε ό,τι όλα αυτά τα χρόνια προγραμματίσαμε στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, που πια μας εγκαταλείπουν.

Με ένα μεγάλο ελληνικό έργο άπαιχτο από τον Γιώργο Σκούρτη,

μια ομάδα που έχει ολοκληρώσει έναν ουσιαστικά πετυχημένο κύκλο δημιουργίας και αντιμετωπίζει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ πρόβλημα θεατρικής επιβίωσης, ΘΕΩΡΕΙ απαραίτητο να καταγγείλει την απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ για την παράσταση που φέτος θα ανεβάσουμε, σεβόμενοι τα ζητούμενα (προϋποθέσεις ) του ΥΠ.ΠΟ. Καταγγέλλουμε λοιπόν και ζητούμε επανεξέταση με την παρούσα ένσταση που θα κοινοποιηθεί και στον Τύπο και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι προκλητικό και ακραίο, μετά από εντεκάχρονο αγώνα ρεπερτορίου με άξιους πάντα συνεργάτες και κριτικές, να μας απαξιώνετε. Τόσο που είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουμε την αδικία.

Με ποια κριτήρια αξιολόγησης προτιμάτε μια ομάδα από μια άλλη που την αφήνετε ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ εκτός ΥΠ.ΠΟ; Θέλετε να δηλώσετε τι; ‘Ότι παρότι τηρεί της προϋποθέσεις, μένει εκτός γιατί ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ; Αγνοείτε το γεγονός ότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που εσείς ορίσατε και κατεβαίνει με έργο νεοέλληνα συγγραφέα αλλά πάλι κόβεται; Πώς η καλλιτεχνική επάρκεια φωτίζεται για ένα σχήμα και αδρανοποιείται για ένα άλλο;

Και μιλώντας για συστηματική αδικία αξίζει να αναφέρουμε τα εξής. ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ του «λάθους» την πρώτη φορά που επιχορηγηθήκαμε παμψηφεί * από το ΥΠ.ΠΟ. ( ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΝΟΡΑ του Ίψεν ) αλλά ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ… ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ των πρακτικών της επίσημης επιχορήγησης και ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ ή ηλεκτρονικό τύπο (!)

*( Ήταν και η μοναδική φορά που ΕΠΙΤΡΟΠΗ ήρθε να μας δει για να μας κρίνει σύσσωμη και απεφάνθη παμψηφεί. )

Μια τυχαία συνάντηση με μέλος της επιτροπής, λίγες μέρες μετά, μάς γνωστοποίησε ότι παρά τα δημοσιεύματα, είχαμε ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΕΙ!!!! ( Ευτυχώς με παρέμβαση του τότε διευθυντή, το ποσό δόθηκε στην ομάδα αλλά ποτέ δεν αποκαταστάθηκε ΔΗΜΟΣΙΑ το λάθος). Το γεγονός ότι ΔΕΝ επιμείναμε τότε στην τακτοποίηση ( αποκατάσταση ) του δεδομένου, θεωρούμε ότι είναι η πηγή της επαναλαμβανόμενης απόρριψής μας ή αν θέλετε της αδικίας σε βάρος μας.

Γιατί η διακεκριμένη μας προσπάθεια , οι προϋποθέσεις που το ΥΠ.ΠΟ. θέτει και πληρούμε, ο συγγραφέας μας και η άρνηση οποιασδήποτε προσωπικής ή πολιτικής εμπλοκής δηλώνουν ότι η αρχή αποτέλεσε το ήμισυ του παντός. Επειδή τότε ΔΕΝ υπήρξε σκεπτικό απόρριψης αλλά παμψηφεί ψηφοφορία υπέρ μας, το γεγονός μάς αναγκάζει να ζητήσουμε να μάθουμε το φετινό σκεπτικό απόρριψης, με την ελπίδα πως ΚΑΙ φέτος το όνομα της ομάδας παράπεσε.

Είναι θλιβερό μια ομάδα που πραγματοποιεί ό,τι προγραμματίζει να μένει εκτός, ενώ πέρυσι το 2017-18 από τα επιχορηγούμενα σχήματα τουλάχιστον 20 ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ τα έργα για τα οποία επιχορηγήθηκαν!

Επίσης, ποτέ δε λάβαμε ενημέρωση για την πρόταση που καταθέσαμε για την καλοκαιρινή αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. ( καλοκαιρινές Δράσεις 2018 ) Στον Τύπο όμως υπήρξαν δημοσιεύματα για παραστάσεις που παίχτηκαν σε Αθηναϊκά festivals με την Αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. με ελεύθερη είσοδο !

Θέλουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να υπάρχουμε με σύγχρονο θέατρο ρεπερτορίου. και επιτέλους να έχουμε τη βοήθεια που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και να δοκιμαστούμε και σε πράγματα που θέλουμε, σκεφτόμαστε αλλά δε μπορούμε.

Τη χρονιά που ανεβάσαμε τη «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» δεν καταφέραμε να συμμετάσχουμε στο Διαγωνιστικό Μεσογειακό Festival Θεάτρου γιατί άργησε η έγκριση από το ΥΠ.ΠΟ. Ενώ η ίδια η Χαρά Μπακονικόλα ( πρόεδρος της τότε επιτροπής του ΥΠ.ΠΟ) εισηγήθηκε να μάς δοθεί επιχορήγηση για την δεδομένη παράσταση από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.

Η ομάδα μας φέτος φέρεται και κομμένη από την Γνωμοδοτική Επιτροπή, ενώ πραγματοποιεί πρόβες κι έχει ήδη προγραμματίσει πρεμιέρα για το άπαιχτο-πολυπρόσωπο «ΣΟΚ» του Γιώργου Σκούρτη (και παράλληλα παρουσιάσαμε & το καλοκαίρι το «ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ» για δέκα μέρες στο Παλιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα.). Κόβεται ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός ή η ομάδα που προσπαθεί να υπάρξει με σημαντικό ρεπερτόριο και παραστάσεις που κερδίζουν κοινό και κριτικούς;

Εμείς δηλώνουμε ανελλιπώς παρόντες με συνέπεια, σταθερότητα, ερευνητικό ρεπερτόριο, πρωτοπορία. διαρκή ενημέρωση και προσπάθεια να αγγίξουμε δύσβατα μονοπάτια, που μόνο μια Κρατική σκηνή θα τολμούσε. Η απαξίωση σας προς εμάς προσβάλλει τον ίδιο τον θεσμό.

Ζητούμε άμεση επανεξέταση της πρότασής μας και συγκριτική ΔΗΜΟΣΙΑ μελέτη των προτάσεων που εγκρίθηκαν μαζί με τη δική μας, μαζί με το ιστορικό της καθεμίας για να δούμε ποιά είναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα κριτήρια απόρριψης. Αυτή τη φορά ήρθε η δική μας σειρά να ασκήσουμε κριτική στην επιτροπή που μάς άφησε και φέτος εκτός ενώ ΕΜΕΙΣ ΠΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Αντίθετα, ήδη άρχισαν οι ματαιώσεις από ομάδες ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ φέτος επιχορήγηση και δεν πήραν και μάλιστα σε σημαντικά “ιστορικά ” θέατρα. Εμείς υπήρξαμε συνεχώς κι έναντι σε όσες ομάδες διέκοψαν τις δραστηριότητές τους και επαναδραστηριοποιήθηκαν μόλις ξαναλειτούργησαν οι επιχορηγήσεις. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

Το σίγουρο είναι ότι, η εμμονή της απαξίωσης της επιτροπής που ΕΣΕΙΣ ορίσατε, αγνοεί εμάς και τη δουλειά μας, πιστή στο πλέγμα που εσείς ορίσατε, μάς προσβάλλει και καταντάει συκοφαντική δυσφήμιση μηνύσιμη!

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να προσθέσουμε. Επιστολή για παράδειγμα από Ευρωπαϊκό Υπουργείο που χαρακτηρίζει την πρότασή μας μοναδική και ολοκληρωμένη (εστάλη 10 μέρες μετά την κατάθεση στο ΥΠ.ΠΟ. για απλή αξιολόγηση) , αναφορά για παράσταση που πέρυσι επιχορηγήθηκε ενώ παιζόταν … πρόπερσι σε αθηναϊκό θέατρο(!), για εσωτερικές συμφωνίες κυριών κλπ. Αλλά αυτά ας αναφερθούν σε άλλο επεισόδιο.

Κα υπουργέ, έστω και αργά σάς χαιρετώ, σας δίνω το χέρι και περιμένω να μεριμνήσετε εσείς.

Γιώργος Λιβανός ( Υπότροφος του Κ. Αρχ. Δράματος Δεσμοί των Παπαθανασίου και Γεωργουσόπουλου , λίγο πριν περάσει στα δικά σας χέρια. Γνωριστήκαμε μια φορά όταν μάς σύστησε η Ασπασία Παπθανασίου , το καλοκαίρι που μοιράστηκα την «Αθηνά» με την Άννα Συνοδινού στις Ευμενίδες ( εγώ στο πρωτότυπο, εκείνη στο νεοελληνικό ) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών το 2005.)

Παρακαλούμε να εξετάσετε την ένσταση- πρότασή μας λαμβάνοντας υπόψιν τα ως άνω και ζητούμε μία συνάντηση με την Υπουργό.

Για τους Θεατρίνων Θεατές

Γιώργος Λιβανός

Καίτη Ιμπροχώρη

Γιώργος Σκούρτης

Σίμωνας Πάτροκλος

Δέσποινα Βολίδη

Γιάννης Τσιώμου

Σάκης Τσιλίκης

Σοφία Μπεράτη

Νίκη Γκουντούμη

Αντώνης Μανδρανής

Ευθαλία Τέγου

Νίκος Χαλατζίδης

Ζωρζέτ Μιρόν

και περίπου 200 καλλιτέχνες που μάς στήριξαν αυτά τα 11 χρόνια