Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος: Μια φιλία ζωής και τέχνης | Εγκαίνια έκθεσης και οι εκδηλώσεις της εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ

Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος: Μια φιλία ζωής και τέχνης

Διάρκεια έκθεσης:
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016
Καθημερινά 10 π.μ-9 μ.μ

Εγκαίνια: Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 8μ.μ
Τα εγκαίνια είναι ανοιχτά στο κοινό.
Πέρας Προσέλευσης: 7.30 μ.μ

Χώρος διεξαγωγής: ΦΑΡΟΣ | Είσοδος Ελεύθερη
Συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ξαναβρίσκονται στο Παρίσι, όπου παρακολουθούν όλα τα μοντέρνα κινήματα, αλλά παραμένουν πιστοί στις κλασικές αξίες. Το 1939 επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν το διάλογό τους με τον κλασικισμό σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Την δεκαετία του ‘50 οι δύο καλλιτέχνες αναζητούν και βρίσκουν την προσωπική τους μοντέρνα έκφραση: ο Μόραλης με τα επιτύμβια, ο Καπράλος με τα χάλκινα γλυπτά, που γεννιούνται από μία νέα τεχνική – φύλλα κεριού δουλεμένα με τη φωτιά. Είναι τα γλυπτά που το 1962 του χαρίζουν διεθνή αναγνώριση στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Μία επιλογή από δεκαοκτώ χάλκινα έργα του Καπράλου θα εκτεθούν πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. Πενήντα αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, εικονογραφούν την πορεία του ζωγράφου από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων. Οι δυο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.

Τα εγκαίνια θα τιμήσει με την παρουσία του η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
__

Ιδέα, Συντονισμός, Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα,

Διευθύντρια ΕΠΜΑΣ,  Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης

Έκθεση Γιάννη Μόραλη: Επιμέλεια: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Υλοποίηση: Άννυ Μάλαμα, Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Έκθεση Χρήστου Καπράλου: Επιμέλεια: Άρτεμις Ζερβού, Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Μάθετε περισσότερα

 

Σειρά κινηματογραφικών προβολών υπό το φως του φεγγαριού

Η επιτυχημένη σειρά υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα! Οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας τις κλασικές επανεκδόσεις.

Τα ενδεχόμενα «εγκατάστασης» αυτών των προβολών είναι ανοιχτά, αφού η έκταση του ΚΠΙΣΝ προσφέρει ουκ ολίγες εναλλακτικές τοποθεσίες για να… «παρκάρει» κανείς  ένα υπαίθριο σινεμά!

Παρασκευή 16/9: Πρόγευμα στο Τίφανι (1961), Blake Edwards

Θεματικό Σαββατοκύριακο: Η σημερινή νεολαία
Σάββατο 17/9: Νεανικά συνθήματα (1973), George Lucas
Κυριακή 18/9: Quadrophenia (1979), Franc Roddam

Ώρα έναρξης προβολών: 9μμ | Χώρος Διεξαγωγής: ΞΕΦΩΤΟ

Είσοδος Ελεύθερη

Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκούλης

 

Αθλητισμός και Ευεξία στο ΚΠΙΣΝ

Καθηγητές φυσικής αγωγής με προπονητική εμπειρία θα βρίσκονται στους χώρους των υπαίθριων οργάνων από τις 06:30 έως τις 09:30, και από τις 18:30 έως τις 21:30.  Οι ασκούμενοι που ενδιαφέρονται μπορούν να λάβουν συμβουλές και καλές πρακτικές και να ενταχθούν στο πρόγραμμα αξιολόγησης της φυσικής τους κατάστασης. Στην συνέχεια με την βοήθεια του προπονητή θα σχεδιαστεί εξατομικευμένο προπονητικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση, ασκησιολόγιο ευλυγισίας και αποθεραπείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ενήλικα  που επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία και ευεξία του μέσω  της άθλησης.

Ώρες υλοποίησης: 06:30 – 09:30 &  18:30 – 21:30

Χώρος διεξαγωγής: ΣΤΙΒΟΣ

Ο χώρος παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 06:00 έως τα μεσάνυχτα.

Είσοδος Ελεύθερη

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

Μάθετε περισσότερα
__

O κύκλος δραστηριοτήτων “Αθλητισμός και Ευεξία στο ΚΠΙΣΝ” συμπεριλαμβάνει επίσης τα προγράμματα Yoga στο Πάρκο, Πρόγραμμα Αερόβιας Προπόνησης και Mat Pilates, η συμμετοχή στα οποία γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στο www.SNFCC.org/events.
Για να κατεβάσετε το έντυπο πρόγραμμα, πατήστε εδώ.

Δευτέρα-Κυριακή: 06:00-00:00
Πληροφορίες: 216-8091001 / 002/ 003 ή με email στο [email protected]
Μεταφορά & Parking
Για την διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ θα προσφέρεται δωρεάν μεταφορά του κοινού με την χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Η υπηρεσία αφορά στις εκδηλώσεις των ενοτήτων: Δραστηριότητες για Παιδιά, Αθλητισμός και Ευεξία, Parklife και Park Your Cinema. Το λεωφορείο, το οποίο φέρει το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από τον σταθμό Συγγρού – Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης και καταλήγει στην Νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ), και αντίστροφα.Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης.

Επιπλέον κάθε Παρασκευή από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα και κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 06:00 έως τα μεσάνυχτα τα δρομολόγια του shuttle bus θα πραγματοποιούνται κάθε 30 λεπτά, ακριβώς και μισή, από τον σταθμό Συγγρού – Φιξ προς την Νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ και αντίστροφα.

Σημείωση: Η υπηρεσία shuttle bus δεν εξυπηρετεί τις καθημερινές προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝ.

To parking, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, θα λειτουργήσει προσωρινά χωρίς χρέωση ενώ σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται να υπάρχει αντίτιμο. To parking θα ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Για αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης, δείτε εδώ.