Για πάντα στο Μανχάταν

0

 

Δεν μπορώ να σκεφτώ πόσες φορές έχει γραφτεί κάτι για τον Γούντι Άλεν. Δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια οθόνες ανα τον κόσμο έχουν προβάλλει ταινίες του. Είμαι σίγουρη πως, όπως ένα παιδί γεννιέται ανα 3 δευτερόλεπτα, μια σκηνή του προβάλλεται κάπου στον πλανήτη, ενώ εγώ γράφω και εσείς διαβάζετε.

Ο Γούντι Άλεν σήμερα είναι παρά κάτι 80 ετών, αλλά καθόλου γέρος.  Από το έργο του βλέπουμε πως παρόλα τα χρόνια, εξακολουθεί να μαθαίνει, να ψάχνει, να δοκιμάζει, να τολμάει, με έντονη νεότητα. Απ’ την άλλη, μένει πάντα πιστός στον ίδιο σκελετό γυαλιών από τότε που μας πρωτοσυστήθηκε! Γεμάτος αντιθέσεις… Έχει την οξυδέρκεια να πει κάτι αστείο, καθιστώντας  το παράλληλα σπουδαίο. “Το σεξ χωρίς αγάπη είναι μια ανούσια εμπειρία, αλλά για ανούσια εμπειρία, είναι πάρα πολύ καλό.”

Τα σενάρια του είναι εγωκεντρικά, ξεδιπλώνουν ανασφάλειες και  ενίοτε νευρώσεις,  που στολίζονται μεγαλοπρεπώς απ’ τον άκρατο και θαυμάσιο κυνισμό του και τον μοναδικό αυτοσαρκασμό του. «Η πρώτη μου γυναίκα ήταν πολύ ανώριμη. Έμπαινε στο μπάνιο και… βύθιζε τα καραβάκια μου». Εύκολα μπορεί να πει κάποιος αν θέλει, πως στον πυρήνα του ο Άλεν, επιλέγει να κρατά ένα κομμάτι του ανώριμο. “Δεν θέλω να πετύχω την αθανασία μέσα από τη δουλειά μου … θέλω να την πετύχω με το να μην πεθάνω”woody allen 001

Η σκηνοθεσία του έχει τόνο ήρεμο και αρμονικό, τα πλάνα του δεν ξαφνιάζουν, ακολουθούν τη ροή ενός παρατηρητικού ματιού που δεν βιάζεται, αλλά απολαμβάνει. Καθόλου δεικτικός και επιθετικός, αφήνει χώρο και χρόνο στο θεατή, τον πλησιάζει με φιλικό τόνο και με αμέτρητο χιούμορ. Ναι μεν πολλές φορές πικρό χιούμορ, που όμως επάνω του αντανακλάται η ευφυΐα του, κι έτσι πετυχαίνει να δημιουργεί ένα συναισθηματικό καλειδοσκόπιο οπού παράλληλα μπορεί κάποιος να νιώσει ματαιότητα αλλά και αισιοδοξία. «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον”.

O Γούντι Άλεν γεννήθηκε στο Brooklyn της Ν.Υόρκης και εκεί έχει ζήσει όλη τη ζωή του ως σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, το έργο του εκτιμάται περισσότερο στην Ευρώπη και λιγότερο στην Αμερική… Παραμένει εκφραστικός σαν παιδί και ανατρεπτικός σαν έφηβος: “Έχω μια απάντηση. Έχει κανείς καμιά ερώτηση;”

 

 

Λία Μιφλιζίδου

No comments