Γιώλικα Πουλοπούλου: Η κρίση δημιουργεί την τέχνη και ο άνθρωπος δημιουργεί μέσα στην κρίση

“Την κρίση την κουβαλάμε. Και όχι μόνο στο άδειο πορτοφόλι αλλά μέσα μας. Και πνιγόμαστε, και γινόμαστε αγενείς και, και, και.. Και έρχεται η τέχνη για να μας βοηθήσει να την διαχειριστούμε, να την εκτονώσουμε, να προβληματιστούμε, να ξεφύγουμε, να βγάλει από μέσα μας αυτή την μαυρίλα.. Η κρίση δημιουργεί την τέχνη και ο άνθρωπος δημιουργεί μέσα στην κρίση. Έτσι βλέπει φως”.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στη ΓΕΦΥΡΑ , η Γιώλικα Πουλοπούλου, με αφορμή τη συμμετοχή της στο  5o Handmade and Recycled Theater Festival.

Πότε και πώς ξεκίνησε η καλλιτεχνική σας δράση;

Ξεκίνησα το 2012 στο Βερολίνο. Με αφορμή τις σπουδές μου στην Καλών Τεχνών και την συμβολή σημαντικών δασκάλων και καλλιτεχνών άρχισαν να εκφράζονται και να παίρνουν μορφή ερεθίσματα και καλλιτεχνικές ανησυχίες που υπήρχαν από την παιδική ηλικία- από μικρή ασχολήθηκα επί σειρά ετών με το θέατρο μέσω εργαστηρίων και θεατρικών ομάδων.

Συνεργασίες που έχετε κάνει ή που θα θέλατε να κάνετε!

Συνεργάστηκα ως performer με τους: Natural Theater of Oklahoma (“Germany 2071”, Foreign Affairs 2016), Sandra Man και Moritz Majce (Festung Europa, Sophiensaele 2015), Alexandra Pirici (“Fluids”, Berlin Art Week 2015) και με την Tanja Krone (“Filoxenia team για την performance “Mount Olympus” του Jan Fabre, Foreign Affairs 2015). Ως βοηθός σκηνοθέτη με τους: Γιάννη Καλαβριανό (“Ανεμοδαρμένα Ύψη”, Κ.Θ.Β.Ε. 2016), Εύη Σούλη (“Dalga- Νταλκάς”, 2017), Malte Schlösser (“Es ist nicht deine Schuld, dass das Leben nicht gelingt”, Theater Discounter 2015) και  Andrea Hingst και Thomas Matschoß (“Schwein oder nicht Schwein”, Jahrmarkttheater 2015).

Τέλος με τους Sabine Kuhn και Sebastian Wöss για την παράσταση “Distomo: unbeglichene Schulden- Δίστομο: ανοιχτοί λογαριασμοί” (2016-18).

Νιώθω πολύ χαρούμενη για αυτές τις συνεργασίες και εύχομαι να προκύψουν ακόμα περισσότερες.

 

Κρίση και τέχνη- Πόσο επηρεάζει η μια την άλλη;

Ας πούμε ότι η πρώτη οδηγεί στην δεύτερη. Την κρίση την κουβαλάμε. Και όχι μόνο στο άδειο πορτοφόλι αλλά μέσα μας. Και πνιγόμαστε, και γινόμαστε αγενείς και, και, και.. Και έρχεται η τέχνη για να μας βοηθήσει να την διαχειριστούμε, να την εκτονώσουμε, να προβληματιστούμε, να ξεφύγουμε, να βγάλει από μέσα μας αυτή την μαυρίλα.. Η κρίση δημιουργεί την τέχνη και ο άνθρωπος δημιουργεί μέσα στην κρίση. Έτσι βλέπει φως.

Μπορεί να είναι και έτσι’ όχι;

Τι θα παρουσιάσετε φέτος στο φεστιβάλ;  

Θα παρουσιάσω μια εν εξελίξη δράση, την performance “approve- all” στις 8 Οκτώβρη. Στόχος του approve- all είναι η ανάδειξη της αξίας της αυτοεπιβεβαίωσης, η αναγνώριση και αποδοχή του εαυτού και των εμπειριών στο πέρασμα του χρόνου. Τα μέσα που χρησιμοποιώ είναι ένας καθρέφτης και το σώμα μου. Η δράση πραγματοποιείται για δεύτερη φορά- η πρώτη ήταν στο Athens Video Dance Project 2017- και η διάρκειά της θα είναι μεταξύ 45’- 60’. Οι επισκέπτες επιλέγουν την διάρκεια παραμονή τους στον χώρο και την ενδεχόμενη εμπλοκή τους  στην δράση.

Μελλοντικά σχέδια που σας απασχολούν! 

Ταξίδια, ταξίδια, καλλιτεχνικοί ακτιβισμοί, ανταλλαγή γνώσης, προσφορά, εξέλιξη και πάθος για τα πράγματα.

 Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στο 5o Handmade and Recycled Theater Festival;

Γιατί είναι χειροποίητο και γιατί εκτιμώ την εφαρμοσμένη σκέψη <<χίλιοι καλοί χωράνε!>>.

 

Τίτλος δράσης: approve- all

Ημέρα/ώρα παρουσίασης: Κυριακή, 8.10.17

Χώρος: rhythm hoppers