Γιώργος Παντερής: “η κρίση που με φοβίζει περισσότερο είναι η κοινωνική”

Ο Γιώργος Παντερής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.   Αποφοίτησε από το Ολυμπιακό Ωδείο Ηρακλείου, όπου ασχολήθηκε με το μαντολίνο και σπούδασε θεωρητικά και σολφέζ.  Στη συνέχεια σπούδασε κλασσική κιθάρα και μπουζούκι, ενώ από το 1999 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το λαούτο και με άλλα νυκτά παραδοσιακά και μη μουσικά όργανα.  Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά από το 2005 με το αντικείμενο της μουσικής τεχνολογίας ενώ έχει αναπτύξει – από το 2008 – και δραστηριότητα στον τομέα της σύνθεσης – ενορχήστρωσης.

Παράλληλα με τη συνθετική του δραστηριότητα έχει συμπράξει, ως επαγγελματίας μουσικός, με πληθώρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, έχει συνεργαστεί με την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ στο 1ο STREET FEST στη Νέα Σμύρνη και με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και τον σκηνοθετη Γιάννη Σμαραγδή ως μουσικός στο  έργο ”Καπετάν Μιχάλης” κι έχει μετάσχει σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι «ΝΟΤΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ» είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Γιώργου Παντερή σε συνεργασία μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών που τον πλαισιώνουν. Ο παραδοσιακός ήχος των τραγουδιών και το άρωμα της Κρήτης είναι διάχυτα σε όλο το άλμπουμ, που κυκλοφορεί σήμερα.

unnamed (2)

“Το δεύτερο μουσικό μου album «Νότιοι Άνεμοι» είναι η μουσική σφραγίδα στην ερώτηση «Τι είδος μουσικής παίζεις;». Έχω συνθέσει μουσικά τα πέντε από τα επτά κομμάτια, έχω επιμεληθεί ο ίδιος την παραγωγή και την ενορχήστρωση όλου του album”.

Είπε μεταξύ άλλων στη στη συνέντευξη του στη ΓΕΦΥΡΑ ο Γιώργος Παντερής και την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

 

Πότε και πως ξεκίνησες το μουσικό ταξίδι;

Το μουσικό μου ταξίδι ξεκινάει το 1988 σε ηλικία οκτώ ετών, δυνατή εποχή για τα κρητικά γλέντια. Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια από μέρους μου, καταφέρνω να πείσω τον πατέρα μου να μου αγοράσει ένα μαντολίνο και να με γράψει στο Ολυμπιακό Ωδείο του κ.Γ.Μακρίδη στο Ηράκλειο. Αυτή ήταν η αφετηρία του μουσικού ταξιδιού που δεν έχει σταματήσει από εκείνη τη στιγμή και με μεταφέρει συνέχεια σε νέους μαγικούς τόπους!

Ποιες οι επιρροές σου;

Οι πρώτες μου επιρροές ήταν από Kρητικούς καλλιτέχνες σε διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις. Με την αποφοίτηση από το ωδείο και σε ηλικία δεκατριών ετών (αρχή της εφηβείας μου, η οποία και συνεχίζεται…), αρχίζω και ανακαλύπτω την ελληνική μουσική σκηνή, ασχολούμαι με την κιθάρα και το μπουζούκι μέχρι το 1999, οπότε και πιάνω στα χέρια μου το κρητικό λαούτο και παράλληλα και αλλά νυκτά παραδοσιακά όργανα.

 

Συνδυάζεις τον παραδοσιακό ήχο με ένα σημερινό άκουσμα…δύσκολο εγχείρημα; Ο κόσμος πως το αντιλαμβάνεται;

 

Ανέκαθεν θυμάμαι τον εαυτό μου να πειραματίζομαι με οποιοδήποτε όργανο είχα στα χέρια μου. Έτσι, λοιπόν, ονειρευόμουν να πλέξω ένα μουσικό σχήμα με διαφορετικά όργανα, αλλά και μουσικούς με διαφορετικά μουσικά βιώματα. Κάλεσα φίλους μουσικούς από λαϊκά, ροκ και κρητικά ακούσματα και έστησα το σχήμα. Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις αυτό που νιώθεις μουσικά σε άλλους μουσικούς, αλλά και στον κόσμο. Πάντα, όταν κάνεις κάτι εκτός των συνηθισμένων, έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την κριτική και ένα παραπάνω εδώ, που είμαστε μια κλειστή κοινωνία. Νομίζω ότι είμαι από τους τυχερούς, γιατί δέχτηκαν σχετικά γρήγορα τη μουσική μου αυτή πρόταση. Όταν έχεις αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνεις, βρίσκεις αποδοχή και ανταπόκριση από τον κόσμο.

unnamed

Μίλησέ μας  για το 2ο ALBUM ΣΟΥ «Νότιοι Άνεμοι» καθώς και για το  1ο SINGLE από αυτό «Νησί του Νότου».

Το δεύτερο μουσικό μου album «Νότιοι Άνεμοι» είναι η μουσική σφραγίδα στην ερώτηση «Τι είδος μουσικής παίζεις;». Έχω συνθέσει μουσικά τα πέντε από τα επτά κομμάτια, έχω επιμεληθεί ο ίδιος την παραγωγή και την ενορχήστρωση όλου του album. Επίσης, έχουμε συνθέσει ένα κομμάτι μαζί με τον Φιλάρετο Ανυφαντάκη, ο οποίος είναι ο μπασίστας του σχήματος. Το single «Νησί του Νότου», το οποίο αναφέρεται στην Κρήτη, είναι στίχοι και μουσική του Γιάννη Ερμή, που είναι στα πλήκτρα. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί τα άτομα που με πλαισιώνουν μουσικά είναι φίλοι και συνεργάτες και έχει μεγάλη σημασία αυτό για εμένα. Τους ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση αυτής της δουλειάς.

 

Η κρίση πως σε βρίσκει;

Όπως όλο τον κόσμο,  έτσι κι εμένα. Όμως, η κρίση που με φοβίζει περισσότερο είναι η κοινωνική. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάθια μας σε πράγματα τα οποία συμβαίνουν γύρω μας. Όπου, όπως κι όποτε μπορούμε, πρέπει να βοηθάμε. Θα περάσει κι αυτό, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί μονιασμένοι.

 

Το διαδίκτυο βοηθά η όχι έναν νέο καλλιτέχνη; Εσύ πως το αντιμετωπίζεις;

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο, το οποίο βοηθάει αρκετά ένα νέο καλλιτέχνη, κατά τη γνώμη μου. Δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά μαζί και αυτό. Προσωπικά, το χρησιμοποιώ αρκετά για τα live και τις προωθήσεις μου. Θα κλείσω με αυτό: έχεις ένα σφυρί. Μπορείς με αυτό να καρφώσεις ένα καρφί, αλλά μπορείς και να κοπανήσεις το δάχτυλό σου. Γι’ αυτό, θέλει προσοχή.

unnamed (1)

Που σε βρίσκουμε τώρα;

Αυτήν την περίοδο, ετοιμάζω την παρουσίαση του album. Θα βρεθώ στην Αθήνα, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στο “Ρυθμός stage”, για μια live παρουσίαση. Το ονομάσαμε live παρουσίαση, γιατί θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας και μετά την παρουσίαση του album, με αγαπημένα τραγούδια.

 

Οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι πάντα βραχυπρόθεσμοι. Αυτό, γιατί μου αρέσει να υλοποιώ και να συνεχίζω. Αφορούν τις επόμενες εμφανίσεις και παρουσιάσεις μου στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι το καλοκαίρι. Μετά, βλέπουμε…
Μην αποκαλύψουμε και το καλοκαιρινό πρόγραμμα ακόμη…

 

Ποιες οι σχέσεις σου με τους ανθρώπους του χώρου;

 

Πιστεύω ότι και σε αυτόν τον τομέα, είμαι τυχερός. Αν και νέος καλλιτέχνης, έχω εισπράξει πολύ καλές κριτικές από άτομα πιο έμπειρα και πιο γνωστά στο χώρο μας, ο οποίος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, αλλά γενικά δεν παραπονιέμαι. Ό,τι δεν μου αρέσει, απλά το αφήνω πίσω.

 

Υπάρχει κάποιος καλλιτεχνείς που θαυμάζεις ιδιαίτερα και με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς;

 

Θαυμάζω αρκετούς, γνωστούς και μη, αλλά δεν θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα. Έχω συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες από τον τόπο μου, στο πρώτο μου album. Το δεύτερο δισκογραφικό μου εγχείρημα ολοκληρώθηκε, και ετοιμάζω κάποιες συνεργασίες με συμμετοχή μου σε δισκογραφία φίλων, εδώ, στην Αθήνα. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή, όταν μου προτείνει κάποιος συνθέτης τραγούδι του, καταξιωμένος ή μη. Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη η συμμετοχή, και η χαρά του δημιουργού σε μία θετική απάντηση.

 

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Θέλω να τους ευχαριστήσω για το χρόνο τους. Επίσης, όπως προείπα, να βοηθάμε όπου, όπως και όποτε μπορούμε και να έχομε την υγειά μας, να σμίγομε και να τραγουδάμε παρέα!!!