Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους την Τετάρτη, 23/3 στο Ιωνικό Κέντρο

Παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Κέδρος και τη Ζωή Βαλάση το “Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους”

 Μια γαστριμαργική περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016, ώρα 7μ.μ. στο ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Λυσίου 22, Πλάκα) παραμυθικό μενού

Κουβέρ ………………………………. Κέδρος

Ορεκτικά … Φάτε μάτια ψάριαΔιονύσης Βαλάσης

Πίτες … ΠαραδοσιακέςΌλγα Δαμάνη

Κύριο πιάτο … ΓλώσσεςΖωή Βαλάση

Καρυκεύματα … ΠαροιμιώδηΜαρία Παυλίδη

Επιδόρπιο … ΜυθοποιήματαΑργυρώ Λογαρά

Μουσική … Της τάβλαςΑντιγόνη Ζαφειροπούλου-Σίσσυ Κασσάνδρα

Είκοσι εννιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην ντοπιολαλιά της προέλευσής τους, με κοινό στοιχείο τη σημασία του φαγητού στην πλοκή τους. Μια μικρή μελέτη, ως πρόλογος, ξεναγεί τον αναγνώστη σ’ αυτόν τον κόσμο με τις πραγματικές ή συμβολικές πανδαισίες, τα εξωτικά ή απατηλά εδέσματα, με φρούτα και ζαρζαβατικά που γονιμοποιούν, ζαχαρένιους γαμπρούς, ψωμί κι αλάτι, αίμα, γάλα του φεγγαριού και… καλή σας όρεξη,

«Αχάραγα την άλλη μέρα σηκώνεται η μάγισσα, παίρνει ζάχαρη και μέλι, παίρνει άσπρο αλεύρι, κάντιο και ροδόνερο, παίρνει βανίλια και μόσκο και αθόγαλο, τα ζυμώνει, τα μυρώνει, τα πλάθει και κάνει ένα τσουπωτό παλικάρι με τα όλα του».

(«Ο Ζαχαράκης», παραμύθι της Ηπείρου, από το Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους)

81a5933c-38df-42a6-b075-e75f76ad9d27

Η Ζωή Βαλάση (το γένος Τζίμα) είναι συγγραφέας και κριτικός.  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Τελείωσε τη Νομική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Σορβόννη – Παρίσι IV.

Από το 1976 εκδίδει βιβλία για παιδιά – παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, λαογραφικές συλλογές, ανθολογίες μύθων, και βιβλία για μεγάλους, εγχειρίδια ιστορίας-κριτικής και επιλογής παιδικού βιβλίου. Από το 1975 έως το 1989 είχε τακτική στήλη κριτικής παιδικού βιβλίου σε καθημερινή εφημερίδα, ενώ συνεργάζεται με διάφορα έντυπα – πολιτικά, λογοτεχνικά, παιδικά – και με ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ως κριτικός ή ως δημιουργός. Από το 1986 ως το 2008 δίδασκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «Λογοτεχνία και Βιβλία για παιδιά».

Σε συνεργασία με τον Διονύση Βαλάση, δημιουργούν τα εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά προγράμματα Πολύπτυχο, με θέματα τη γλώσσα, τις τέχνες, την ιστορία, το βιβλίο.

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΜΑΓΙΣΣΕΣ

ΚΑΙ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ

Μια γαστριμαργική περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια

 

Εικονογράφηση: Βάλλυ Λιάπη

 

Μια συλλογή για ερευνητές, για όσους αγαπούν τα παραμύθια και για μεγάλα παιδιά
ISBN: 978-960-04-4626-5, σελ. 264, τιμή: 16,50€, Δεκέμβριος 2015