Εγκαίνια Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

200 χιλιάδες τόμοι σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών

Αυτός ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός βιβλίων, κοσμεί σήμερα, την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία θα εγκαινιαστεί , την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο. (2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου,Πειραιάς)

Πρόκειται για ένα θησαυρό γνώσης και πολιτισμού.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ_Page_07_Image_0001

Γιατί  η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, συλλέγει πολλά χρόνια τώρα, επιμέρους συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών.

Οι συλλογές αυτές διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και το  σκεπτικό ότι  αυτό  ενδιαφέρει τον επισκέπτη και μελετητή.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ_Page_09_Image_0001

Ενδεικτικά αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περιουσία της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ανήκουν οι βιβλιοθήκες  των:

Κων/νου Σβολόπουλου – καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών με 3.500 τίτλοι, Κ.Θ.Δημαρά – κριτικού, ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μελετητή του νεοελληνικού Διαφωτισμού – 25.000 τίτλοι, Εμμανουήλ Κριαρά – καθηγητής – 1900 τίτλοι, Ελένης  Γλύκατζη –Αρβελέρ –πανεπιστημιακός – 9.000 τίτλοι, Κώστα Γ.Παπαγεωργίου – ποιητή και κριτικού – 15.000 τίτλοι, Γεώργιου Ν.Κάρτερ – κριτικός θεάτρου και τηλεόρασης, ποιητής – 3.000 τίτλοι, Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου –αρχιτέκτονας και ιστορικός – 9.000 τίτλοι, Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη –ερευνητή και Διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ – 35.000 τίτλοι, Αικατερίνης Κουμαριανού – ερευνήτρια, ιστορικός  – 7.400 τίτλοι.

Επίσης  οι συλλογές του συλλέκτη Α.Οικονομόπουλου, γνωστή με το προσωνύμιο Biblioteca Greca, με 7.500 τίτλοι, του διακεκριμένου ιστορικού και μελετητή Φίλιππου Ηλιού  1200 τίτλοι, του προέδρου του Ιδρύματος  Αικατερίνης Λασκαρίδη Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη 6.500 τίτλοι, της  Κωστούλας Μητροπούλου 4.350 τίτλοι, του Πρέσβη Δημήτρη Σ. Αθανασόπουλου 10.000 τίτλοι και πολλών άλλων.

Ο κύριος όγκος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στεγάζεται στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου. Στον ισόγειο χώρο εκτίθενται οι πιο σημαντικές συλλογές από άποψη παλαιότητας και σπανιότητας ενώ στον πρώτο όροφο  συναντά κανείς τις πιο σύγχρονες  από άποψη περιεχομένου και ενδιαφέροντος συλλογές. Το υπόλοιπο βιβλιολογικό υλικό της Βιβλιοθήκης όπως και τα αρχεία στεγάζονται στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στην οδό Κουντουριώτου.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Απευθύνεται στους ερευνητές, τους επιστήμονες και τους φοιτητές, οι οποίοι επισκέπτονται τους χώρους της.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ_Page_11_Image_0001

Στα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο υπέροχο κτίριο της  Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά, Θα μιλήσουν οι Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός Βιβλίου