Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μικρές Οδύσσειες»

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου απηύθυνε χαιρετισμό στην  έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», που  εγκαινιάστηκε σήμερα στο Περιστύλιο της Βουλής από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση.

Στον χαιρετισμό της η Λυδία Κονιόρδου μεταξύ άλλων είπε « Μικρές Οδύσσειες. Το ταξίδι, πραγματικό ή φανταστικό, η θάλασσα, η αναζήτηση νέων τόπων και νέων προϊόντων, ο ανθρώπινος αγώνας, η συνεχής μετακίνηση ανθρώπων και ιδεών παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση και είναι χαρά που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συμβάλει σε αυτήν.

Με μια ματιά βλέπει κανείς ότι η θάλασσα που αγκαλιάζει τον τόπο μας, αποτελεί την έμπνευση για τους καλλιτέχνες διαχρονικά, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα.

Παρατηρώντας καλύτερα, αντιλαμβάνεται πολλά παραπάνω.

Η τέχνη, όπως ακριβώς και η θάλασσα μπορεί να ενώσει διαφορετικούς κόσμους.

Η θάλασσα κινείται ασταμάτητα χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Έτσι και η τέχνη μπορεί να ξεπεράσει τα στενά πλαίσια, μέσα στα οποία δημιουργήθηκε, είτε αυτά είναι  χρονικά, κοινωνικά, τοπικά, ιστορικά, ιδεολογικά και μπορεί να απευθυνθεί σε όλους.

Η έκθεση Μικρές Οδύσσειες, εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Είναι ένα αντίδωρο του Μουσείου στη Βουλή των Ελλήνων με την οποία έχει συνεργαστεί ήδη και παλαιότερα και είναι χαρά μας να προσφέρουμε στο κοινό μια Έκθεση με ματιά διαχρονική και επίκαιρη, μια έκθεση που θα μπορούν να την επισκεφθούν μαθητές αλλά και κάθε πολίτης, Έλληνας ή ξένος.  Έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα, πίνακες των Αλταμούρα, Βολανάκη, Μαλέα, Πρέκα, Κοκκινίδη, Τσόκλη, Στέρη, Καραβούζη, μπαίνουν σε διάλογο με αρχαία έργα και αντικείμενα: με πανάρχαιες παραστάσεις σκαριών, αμφορείς για κρασί ή λάδι, μικρότερα αγγεία για έλαια αρωματικά, αγγεία με θαλασσινή διακόσμηση.

Καταλαβαίνει κανείς τα συναισθήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων άλλων εποχών που ζούσαν σε τούτο τον τόπο.

Εξάλλου τα ταξίδια είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη. Έτσι η τέχνη ενώνει ανθρώπους και εποχές, όπως ακριβώς η θάλασσα ενώνει λαούς και πολιτισμούς, κόσμους όμοιους και διαφορετικούς, ιδέες, τέχνες, γλώσσες, θρησκείες, ελπίδες, απογοητεύσεις, όνειρα και εν τέλει τον άνθρωπο με τους ανθρώπους.»