Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 17 Ιουλίου, από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  Αριστείδη Μπαλτά.

Τη σπουδαιότητα του μουσείου τόνισαν στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Θέρμου  Σπύρος Κωνσταντάρας και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος. Ολυμπία Βικάτου.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης, βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.  Μαρία Βλαζάκη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Εκ μέρους του κοινοβουλίου παρέστη ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής  Γεώργιος Βαρεμένος.

 

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεναγήθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους προσκεκλημένους, στους χώρους του Μουσείου από την κ. Βικάτου, προκειμένου να γνωρίσουν τα σημαντικότερα εκθέματα του.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων συνδιοργανώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Θέρμου.

Η ανέγερση του κτηρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. Το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2011-2015 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α..