Εκδήλωση-Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Βασιλειάδη

0

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 7:00μ.μ. στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού υπό την Αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του εμπνευσμένου μουσικού δημιουργού, δασκάλου και οραματιστή Στέφανου Βασιλειάδη, η οικογένειά του, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και ο πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. της, και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας διοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 7:00μ.μ. στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών- Ψυχικού (Στεφάνου Δέλτα 15, 15452 Ψυχικό) υπό την Αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Ένα αφιέρωμα μνήμης και τιμής και μια ευκαιρία προσέγγισης στο δημιουργικό έργο και στην προσωπικότητα ενός χαρισματικού μουσικού, ανθρώπου και δασκάλου, που συνδύασε τις μουσικές καταβολές του στην Ανατολή και τη Δύση με την πρωτοποριακή έρευνα στη μουσική δημιουργία και διαπαιδαγώγησε με τον τρόπο, το ήθος και τις γνώσεις του μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία επιμελείται σκηνοθετικά ο Κοραής Δαμάτης, θα περιλαμβάνει  μαρτυρίες, ήχους και εικόνες από τη ζωή του Στέφανου Βασιλειάδη, έξι παιδικά τραγούδια του, θεατρική μουσική του (απόσπασμα από  Τα μυστικά τραγούδια της νύχτας –Προς το Φως ,χορικά από τις Τραχίνιες του Σοφοκλή και τις Τρωάδες του Ευριπίδη) ,δύο ηλεκτροακουστικά έργα του (Κουκλόκοσμος, σε χορογραφημένη εκδοχή για α΄φορά και  Εν Πυρί, έργο για κοντραμπάσο και οκτάιχνη μαγνητοταινία) καθώς και προβολή αποσπάσματος από την ταινία Corpus του Θανάση Ρεντζή, που δημιουργήθηκε πάνω στη μουσική του ηλεκτροακουστικού έργου Αίμα του Στέφανου Βασιλειάδη.

 

 

 

 

Επίσης θα μιλήσουν ο πρόεδρος της  Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, συνθέτης και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Βασιλειάδη, Χαράλαμπος Δαραδήμος, εικαστικός καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, και ο  καθηγητής εθνομουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Λάμπρος Λιάβας.

Συμμετέχουν εθελοντικά οι μουσικοί Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντρα-μπάσο) και Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μεσόφωνος), οι μαθητές της Σχολής Χορού Artistico σε χορογραφία Δήμητρας Σβήγκου και Ράνιας Παπαϊωάννου, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα, το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο υπό τη  διεύθυνση του Δημήτρη Καραβέλη, η Παιδική Χορωδία του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δήμου Κορινθίων υπό τη διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου και η Παιδική Χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσοκάκη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Βιογραφικό του Στέφανου Βασιλειάδη

 

Ο Στέφανος Βασιλειάδης, γεννήθηκε στο Θόλο Δράμας στις 18 Φεβρουαρίου 1933 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2004. Από τα παιδικά του χρόνια, στη Δράμα, μαθήτευσε στην βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Κωνσταντινίδη και στην ευρωπαϊκή με τον Γιάννη Ναλπαντίδη.

Αργότερα, στην Αθήνα, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και νεότερα συστήματα σύνθεσης στο Ελληνικό Ωδείο με την Ουρανία  Ιωαννίδου (1951-1955) και στη συνέχεια με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1955-1962).

Από το 1956 αρχίζει η μακρόχρονη θητεία του στο θέατρο. Υπήρξε υπεύθυνος για τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση της σκηνικής μουσικής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1961-67) και αργότερα στο Εθνικό Θέατρο (1968-78). Από τη δεκαετία του ’70 επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ηλεκτροακουστική μουσική, διαμορφώνοντας µία δική του οπτική για τη σύνθεση. Γράφει 9 ηλεκτροακουστικά και πολύτεχνα έργα.

Έχει γράψει πάνω από 100 – µε ελληνότροπα στοιχεία- παιδικά τραγούδια. Η ενασχόλησή του από πολύ νωρίς με τη μουσική εκπαίδευση τον οδήγησε στη συνειδητοποίηση των σοβαρών προβλημάτων της μουσικής παιδείας στον τόπο μας, την οποία υπηρέτησε με πάθος από πλήθος θέσεων: σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (1953-68), στο Κολλέγιο Αθηνών (1968-96), στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969-96), στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991-94), στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2002) κ.α.

Υπήρξε εισηγητής του αναλυτικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας για τη μουσική εκπαίδευση στα γυμνάσια και την Α΄ Λυκείου και επικεφαλής της ομάδας συγγραφής των αντίστοιχων βιβλίων μουσικής του ΟΕΔΒ.

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας από την ίδρυσή του (1979-2004), Πρόεδρος του Ιδρύματος Χουρµουζίου-Παπαϊωάννου (2000-04), Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (2002-04) και µέλος των ∆.Σ. του ΕΣΣΥΜ, του Ελληνικού Μουσικού Κύκλου και της Εταιρείας Φίλων Σκαλκώτα.

No comments

Οι Περσινές Βροχές του Χρήστου Καρασαββίδη “δροσίζουν” το Θέατρο 104 // από τις 10 Οκτωβρίου

Μπορεί ένας έρωτας να περάσει από βοµβαρδισµούς, θεωρίες σχετικότητας, σκακιστικές κινήσεις και να βγει ζωντανός; Σε ρωτάω. Μπορεί; Οι Περσινές Βροχές,  για πρώτη φορά ολοκληρωµένες ...