Ενθουσίασε “Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς” στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια, γερές δόσεις χιούμορ, μαγικά κόλπα κι ένα καστ υψηλών προδιαγραφών παρακολούθησαν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 μικροί και μεγάλοι στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Η πρεμιέρα της νέας όπερας για παιδικά και νέους Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο  Σοφιάννας Θεοφάνους ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό που χάρισε στο τέλος το πιο θερμό του χειροκρότημα. Για τους λιλιπούτειους θεατές αποτέλεσε μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της όπερας.

Βασισμένο σε γνωστό ρώσικο παραμύθι, στο όποιο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, η πρώτη παραγγελία όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, εξιστορεί το συναρπαστικό ταξίδι του πρίγκιπα Ιβάν στο Μαύρο Δάσος του Μάγου Βασιλιά Κοσέι. Με τη βοήθεια του Λύκου Βολκ αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτάς για να αποδείξει στον πατέρα του ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος.

Πρωταγωνιστής της παράστασης η εξαιρετική μουσική του Θοδωρή Αμπαζή που ξεχείλιζε από λυρισμό και συναίσθημα, κλείνοντας ταπεινά το μάτι στο δάσκαλο Στραβίνσκι. Το εξαμελές ενόργανο σύνολο διεύθυνε ο Μιχάλης Παπαπέτρου με ζωντάνια. Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή εμπνευσμένη και ευρηματική, δημιουργώντας μια παράσταση γεμάτη ρυθμό, χιούμορ και φρέσκες ιδέες.

Τα σκηνικά και κοστούμια του Κέννυ ΜακΛέλλαν πολύχρωμα, παραμυθένια και άκρως εντυπωσιακά. Βασικό μέρος του σκηνικού μια πελώρια μαγική ντουλάπα η οποία κάθε φορά που άνοιγε μετέφερε τους θεατές κι σε ένα διαφορετικό μέρος, από το βασίλειο του τσάρου μέχρι το Μαύρο Δάσος. Τα περίτεχνα κοστούμια ολοκλήρωναν το μαγικό περιβάλλον.

Ο Γιάννης Καλύβας ως πρίγκιπας Ιβάν ήταν εκφραστικός και απολαυστικός, δίνοντας στον ρόλο μια έντονη κωμική διάσταση. Εξίσου εκφραστική και η Βάσια Ζαχαροπούλου ως Πουλί της Φωτιάς/Γελένα. Μαζί τους ένα λαμπρό καστ πρωταγωνιστών αποτελούμενο από τους  Δημήτρη Ναλμπάντη, Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο, Λητώ Μεσσήνη, Γιάννη Φίλια, Νικόλα Μαραζιώτη και Μαρία Κατριβέση.

Η παράσταση θα συνεχιστεί έως τις 3 Ιανουαρίου 2018.Πρίγκιπας Ιβάν και Πουλί φωτιάς Φινάλε - φωτό Γερ. Δομένικος

Σημείωμα του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή

Το μουσικό παραμύθι Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς προέκυψε από καλλιτεχνική ανάγκη δική μου και της Σοφιάννας Θεοφάνους να συνεργαστούμε ξανά, μετά το πρώτο μας κοινό εγχείρημα, τη Βασίλισσα του χιονιού. Η πρόσκληση από την Εναλλακτική Σκηνή και τον τότε Υπεύθυνο Γιώργο Κουμεντάκη ήρθε την κατάλληλη στιγμή και έτσι δόθηκε  το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας μας περιπέτειας.

Γνώριζα ένα μέρος από το ομώνυμο παραμύθι, μέσω του περίφημου έργου για μπαλέτο του Igor Stravinky Το πουλί της φωτιάς. Την περίοδο των σπουδών μου στην Ολλανδία είχα μεγάλο πάθος με το έργο του μεγαλοφυούς συνθέτη· η μελέτη των ενορχηστρώσεών του ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου.

Εξερευνώντας τον κόσμο του ρωσικού παραμυθιού ανακαλύψαμε ότι  το «πουλί της φωτιάς» συναντάται σε μια ποικιλία παραλλαγών στη Ρωσική γραμματολογία. Διασκευάσαμε το παραμύθι, κρατώντας τους βασικούς άξονες, αλλά διαμορφώνοντας μια πυκνή μεν, εύληπτη δε ιστορία, κατάλληλη αφ’ ενός να υπηρετήσει ένα λιμπρέτο και αφ’ ετέρου να γίνει θελκτική για τους  μικρούς θεατές.

Κεντρικό θέμα του παραμυθιού είναι η αλαζονεία  ως ένας δρόμος που οδηγεί στην απομόνωση και τελικώς την καταστροφή. Ο προικισμένος πρίγκιπας Ιβάν πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Εκμεταλλεύεται και κοροϊδεύει τους πάντες γύρω του αποσκοπώντας στην εγκαθίδρυση απόλυτης εξουσίας, όμως παίρνει ένα μάθημα ζωής όταν η Γελένα, παρά το ότι έχει εξαπατηθεί και πληγωθεί από αυτόν, τον σώζει από την εξορία και τη δυστυχία.

Στις παραστάσεις μου η σκηνοθεσία και η μουσική γεννιούνται μαζί. Οι σχέσεις των ηρώων και οι συνθήκες των σκηνών καθοδηγούν τη συνθετική σκέψη, με στόχο να υπηρετηθεί η δραματουργία του έργου. Οι μουσικές δομές δημιουργούνται κατ’ αρχάς ως αποτέλεσμα της μουσικής απεικόνισης μιας σκηνικής συμπεριφοράς, όμως στο επόμενο στάδιο και, καθώς διαμορφώνεται η συνολική φόρμα της παράστασης, η μουσική αναλαμβάνει να οδηγήσει τη δραματουργία αξιοποιώντας συνθετικές και ενορχηστρωτικές τεχνικές. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του συνολικού αποτελέσματος έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί στη σκέψη μου, πολύ πριν την έναρξη των προβών. Η χωροταξία, οι κινήσεις, η εκφορά του μελοποιημένου -η μη- κειμένου, η χορικότητα και τα μονολογικά η διαλογικά μέρη ανήκουν εξαρχής στην παρτιτούρα της παράστασης. Ο πυρήνας της  σκηνοθεσίας  είναι εύληπτα αποτυπωμένος στις μουσικές χειρονομίες και τις σκηνικές οδηγίες που τις συνοδεύουν· και καθώς στην περίπτωσή μου συνθέτης και σκηνοθέτης είναι το αυτό πρόσωπο, αποσοβείται ο κίνδυνος των μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ συντελεστών, ο οποίος πάντοτε ελλοχεύει στην ολιστική διαπραγμάτευση που περιέγραψα.

Το μουσικό λεξιλόγιο της παράστασης είναι παντελώς ελεύθερο. Ως λάτρης των χρωμάτων, χρησιμοποιώ συχνά χρωματικές κλίμακες που όμως εναλλάσσονται με διατονικά μέρη και ενίοτε -κλείνοντας ταπεινά το μάτι στο δάσκαλο Stravinsky- με οκτατονικές και ολοτονικές κλίμακες. Προσπαθώ, όπως και στη «Βασίλισσα του χιονιού», να εισαγάγω τα παιδιά στον υπέροχο κόσμο της όπερας. Απέφυγα τις -μεγάλης διάρκειας- μουσικές χειρονομίες έχοντας επίγνωση του περιορισμένου χρόνου που τα παιδιά κρατούν τη συγκέντρωσή τους, ενώ φρόντισα ώστε τις πιο «εγκεφαλικές» μουσικές κατασκευές να τις διαδέχονται αναγνωρίσιμες και εύκολες μελωδίες που να μπορούν τα παιδιά να «απορροφήσουν» γρήγορα και να αναπαράξουν ευχερώς.

Οι παραστάσεις της όπερας για παιδιά και νέους Ο Ιβάν και το πουλί της φωτιάς που απευθύνονται σε σχολεία, θα συνοδεύονται από ομαδικές ξεναγήσεις των μαθητών στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Οι μαθητές ξεκινούν το δικό τους συναρπαστικό ταξίδι στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όπως ο Ιβάν στο Μαύρο Δάσος (όπως αναφέρεται στο έργο), αναζητώντας το ταξίδι που κάνει το Πουλί της φωτιάς ανάμεσα στη χλωρίδα και την πανίδα.

 

Πρίγκιπας Ιβάν και Πουλί φωτιάς - Μαύρο Δάσος 3 - Β.Ζαχαροπούλου- φωτό Γερ. Δομένικος

Θοδωρής Αμπαζής

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Όπερα για παιδιά και νέους

Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της ΕΛΣ

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00

22, 25, 26, 29 Οκτωβρίου 2017

5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου 2017

3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2017

Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30

27 Οκτωβρίου 2017 & 2, 3 Ιανουαρίου 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική σύνθεση-σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου

Ποιητικό κείμενο: Σοφιάννα Θεοφάνους

Σκηνικά-κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

 

Τσάρος Βάτσλαβ: Δημήτρης Ναλμπάντης

Λύκος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Μάγος Κοσέι: Βασίλης Δημακόπουλος

Ιβάν: Γιάννης Καλύβας

Βασίλι: Γιάννης Φίλιας

Ντιμίτρι: Νικόλας Μαραζιώτης

Πουλί της φωτιάς – Γελένα: Βάσια Ζαχαροπούλου

Νίνα: Λητώ Μεσσήνη

Μηλιά: Μαρία Κατριβέση

Αυλικοί: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη

Δέντρα: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη, Δημήτρης Ναλμπάντης

Κλεφτρόνια: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Νικόλας Μαραζιώτης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιάννης Φίλιας

Πρίγκιπας Ιβάν και Πουλί φωτιάς - Μαύρο Δάσος 1 - Γ.Καλύβας - φωτό Γερ. Δομένικος

Φωνητικό σύνολο: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχαήλ Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Νικόλας Μαραζιώτης, Λητώ Μεσσήνη

Συμμετέχει εξαμελές ενόργανο σύνολο

Τιμές εισιτηρίων:

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10 ευρώ

Απογευματινές & Παραστάσεις Σαββατοκύριακου: 12, 15 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)

www.nationalopera.gr

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εκδοτήριο Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 & www.ticketservices.gr