«Ερωτόκριτος in blues» στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών | Βεργίνα

 

Παρασκευή 23 Ιουνίου

 

Μαγάρι τούτα στην αρχή να τά ‘θελα κατέχει
πως η αγάπη βάσανα κι πόθος πίκρες έχει.
Μαγάρι να το βολετό, μαγάρι να το μπόρου
να μην την είχα στην καρδιά, συχνά να την εθώρου.

Ο συναυλιακός Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή κάνει έναρξη της καλοκαιρινής, επιλεκτικής του περιοδείας σε έναν υπέροχο αρχαιολογικό χώρο, στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών της Βεργίνας, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βέροια, εύηχη πόλη».   

Το μιούζικαλ Ερωτόκριτος  αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη παραγωγή και ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο συνθέτη Δημήτρη Μαραμή,  στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα, στις 5 Μαΐου 2017,  όλα τα εισιτήρια και των δέκα παραστάσεων ήταν εξαντλημένα, ενώ η υποδοχή του κόσμου ήταν ενθουσιώδης και όλες οι κριτικές διθυραμβικές!

Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με αφηγηματικά μέρη ανάμεσα, προερχόμενο από το μιούζικαλ το οποίο είναι βασισμένο στo πρωτότυπo έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι Θοδωρής Βουτσικάκης, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Δημοπούλου και ο Γκωτιέ Βελισσάρης. Το σχήμα παρουσιάζει μοναδικά αυτό το αθάνατο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, επιχειρώντας μία πρωτοποριακή κι αιρετική μουσική προσέγγιση του δημοφιλούς κλασικού έργου, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν.

Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος  από τον Δημήτρη Μαραμή φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues, jazz και rock χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων. 

Μαζί τους ο Διονύσης Βερβιτσιώτης στο βιολί, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος στα κρουστά και ο Guido de Flavis στο σαξόφωνο.

 

Φεστιβάλ ΒΕΡΟΙΑ, ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ
Μουσείο των Αιγών – Βεργίνα

Παρασκευή 23 Ιουνίου | Ώρα έναρξης: 21.00


Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.


Είσοδος ελεύθερη.

 

Οργάνωση παραγωγής:

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – ARTWAY

 

 

*Λίγες μέρες μετά, στις 3 Ιουλίου, ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή θα παρουσιαστεί στη Μονή Λαζαριστών, με τη συμμετοχή και Θεσσαλονικιών ερμηνευτών, σε μια διοργάνωση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέα ευρήματα στη Δήλο

Αποτελέσματα έρευνας – αποτύπωσης στη Δήλο   . Άποψη της θεμελίωσης της κατασκευής στον όρμο του Σκαρδανά προς τα δυτικά. Στο διάστημα από 25 Μαΐου ...