Ημερίδα για το Αρχαίο Ύφασμα 9/12

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, ημερίδα με θέμα το αρχαίο ύφασμα.

Μια πλειάδα ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών, θα ξεδιπλώσει πτυχές της αρχαίας ελληνικής υφαντουργίας από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ημερίδα προσφέρει ένα πανόραμα των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 25 χρόνων στην Ελλάδα. Από την πρωτογεωμετρική Εύβοια και την κλασική Αθήνα έως τις υστεροκλασικές Αιγές και τον βυζαντινό Μυστρά χρυσοΰφαντα, μάλλινα, λινά, βαμβακερά υφάσματα θα προσεγγιστούν από τη σκοπιά των τεχνικών ύφανσης, της εικονογραφίας, των γραπτών πηγών, της ανασκαφικής τεκμηρίωσης και της συντήρησης, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους τα αρχαία υφάσματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

???????????????????????????????

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάζεται στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου, μέσα στην ιστορική του προθήκη, το σπάνιο εύρημα του υφάσματος από τη θέση Τούμπα στο Λευκαντί Ευβοίας, που χρονολογείται στους πρωτογεωμετρικούς χρόνους (10ος αι. π.Χ.). Το μεγάλο ορθογώνιο λινό ύφασμα είχε βρεθεί μέσα σε χάλκινο αγγείο πάνω στην τέφρα ενός επιφανούς νεκρού, σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στις προστατευτικές ιδιότητες του χαλκού. Ξεχωριστές ταινίες από ύφασμα, διακοσμημένες με γεωμετρικά μοτίβα, συμπλήρωναν το υφασμάτινο σύνολο.

Οι ομιλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν στην επιστημονική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (http://www.blod.gr/).

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προεγγραφή. Η είσοδος του αμφιθεάτρου είναι στην οδό Τοσίτσα 1.

%ce%b5%ce%b9%ce%ba-1%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΥΦΑΣΜΑ

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

 

Αμφιθέατρο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 

9:00 Προσέλευση
9:15-9:30 Χαιρετισμοί
 Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Δρ Έλενα Κόρκα

Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Δρ Μαρία Λαγογιάννη

Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ -Προεδρείο: Δρ Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Προϊστάμενος Τμήματος Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
9:30-9:50 Γεωργιάννα ΜωραΐτουΔρ Συντήρησης Αρχαιοτήτων, Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Αρχαία Υφάσματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»
9:50-10:10 Ίρις ΤζαχίληΟμότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

 

«Θηραϊκοί ή Ευβοϊκοί χιτώνες; μία εικονογραφική παράδοση»
10:10-10:30 Στέλλα Δρούγου
Ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Υφαίνοντας το χρυσό. Το χρυσοΰφαντο ύφασμα της Βεργίνας»
10:30-10:50 Irene S. Lemos
Professor of Classical Archaeology,
& Fellow of Merton College, Oxford
“The garment from Lefkandi, Toumba: the archaeological context”
10:50-11:00 Συζήτηση
11:00-11:30 Διάλειμμα για καφέ
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρείο: Δρ Ίρις Τζαχίλη, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ Γεωργιάννα Μωραΐτου, Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας, του ΕΑΜ
11:30-11:50 Καλλιόπη ΣαρρήΔρ Αρχαιολογίας, Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης «Υφαίνουσιν αλιπόρφυρα»: υφάσματα από το Πρωτογεωμετρικό Νεκροταφείο της Σταμνάς»
11:50-12:10 Στέλλα ΣπαντιδάκηΔρ Αρχαιολογίας, Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος (ARTEX)

 

«Υφασμάτων τεχνολογία.            Η περίπτωση της κλασικής Αθήνας»
12:10-12:30 Σοφία ΤσουρινάκηΕρευνήτρια Ιστορικών Υφασμάτων Ιστορικό Υφαντουργείο ΣΕΝ «Κιθωνίσκος λινοῠς ἒξαστιν ἁλοργήν ἒχων» ή από τους μαλλωτούς χιτώνες στα λάσια και ἀμφίμιτα υφάσματα της αρχαιότητας»
12:30-12:50 Παρασκευή ΚαλαμαράΔρ Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας «Ένα σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο εύρημα: τα υφάσματα του Μυστρά»
12:50-13:10 Χριστίνα ΜαργαρίτηΔρ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, ΥΠΠΟΑ

 

«Η συντήρηση των ανασκαφικών υφασμάτων στην Ελλάδα»
13:10-13:30 Συζήτηση
13:30 Κλείσιμο ημερίδας

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573

Email: [email protected]

Ιστότοπος: www.namuseum.gr