“Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – το ταξίδι της Αταλάντας” από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα

Στην εποχή της Σαπφούς στην Λέσβο,  σημαντική περίοδο πολιτισμού, πλούτου, και πολιτικών ανακατατάξεων στον Βόρειο Αιγαίο, μπλέκονται η ζωή, τα όνειρα και τα πάθη μιας νέας αριστοκράτισσας της Μυτιλήνης που θα ζήσει ελεύθερα, θα ταξιδέψει, θα εμπορευθεί και θα αναζητήσει τον έρωτα στον ελληνικό κόσμο.  Μια πορεία αυτογνωσίας. Ίσως, σαν τη δική μου. Ή, σαν τη δική σας.

“”Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – το ταξίδι της Αταλάντας” που μόλις εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα αφορά στην Μυτιλήνη και το Αιγαίο την εποχή του 7-6 π.Χ αι. Έχοντας ζήσει χρόνια στο εξωτερικό διαπίστωσα την σοβαρή έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τον πολιτισμό της γενέτειράς μου Μυτιλήνης και του Αιγαίου που έλαμψε πολύ πριν την εποχή της κλασσικής Αθήνας. Μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάζω τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές της εκπληκτικής εποχής που έζησε η μεγάλη μας  ποιήτρια Σαπφώ, ο Αίσωπος, ο Θάλης ο Μιλήσιος,οι σοφοί Σόλων ο Αθηναίος και Πιττακός ο Μυτιληναίος, μια εποχή μεγάλων πολιτιστικών επιτευγμάτων στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Η έρευνά μου (εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν ανασκαφικά ευρήματα) διήρκεσε 4 χρόνια και έγινε τόσο στην Λέσβο όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους των μικρασιατικών παραλίων. Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο, είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας για την αναζήτηση της αυτογνωσίας. Το ταξίδι της ψυχής στην αναζήτηση του συντρόφου της”.

Συμώνη Κατραμαδου  (Ph.D.)

 Φιλόλογος-Γλωσσολόγος

               Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία   στην Μυτιλήνη, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στις 4 Ιουλίου,   υπό την αιγίδα της περιφερειάρχη κ. Καλογήρου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχει θεωρηθεί ότι καλύπτει ένα σοβαρό βιβλιογραφικό κενό. Έχει όμως ήδη αγαπηθεί και ως μυθιστόρημα