Η Ελληνική Παρουσία στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia (13/05– 26/11/2017) με την βιντεοεγκατάσταση με τίτλο Εργαστήριο Διλημμάτων, σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Το ΕΜΣΤ είναι ο Επίτροπος της εθνικής συμμετοχής. Το έργο επελέγη ανάμεσα από 30 προτάσεις, από καλλιτεχνική επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Εργαστήριο Διλημμάτων είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία θέτει ένα δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου. Διαπραγματεύεται τα τρέχοντα παγκόσμια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, και ασχολείται με την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.
Το Εργαστήριο Διλημμάτων επικεντρώνεται στο δίλημμα της τραγωδίας μέσα από τα αποσπάσματα ενός ημιτελούς ντοκιμαντέρ ενός επιστημονικού πειράματος.
Η καταξιωμένη ηθοποιός Charlotte Rampling έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίντεο του Εργαστηρίου Διλημμάτων, μαζί με άλλους γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς όπως, τους Γιώργο Κοτανίδη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρο Βογιατζή, Ρένα Κυπριώτη, Πάνη Καλοφωλιά.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.emst.gr/exhibitions/ergastirio-dilimmaton-57-bienale-venetias
www.laboratoryofdilemmas.gr

Ελληνικό Περίπτερο
Εθνική Συμμετοχή «Εργαστήριο Διλημμάτων»
Επίτροπος: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Διευθύντρια: Κατερίνα Κοσκινά
Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης
Καλλιτέχνης: Γιώργος Δρίβας, www.drivas.org

Βενετία – Giardini
Εγκαίνια: 12 Μαΐου 2017, 16.45

Ο Γιώργος Σαπουντζής στην 57η Biennale di Venezia

Βενετία – Αrsenale
13 Μαΐου – 26 Νοεμβρίου 2017

 

Ο Γιώργος Σαπουντζής είναι ένας από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από την κ. Christine Macel, διευθύντρια της φετινής Μπιενάλε Βενετίας για την έκθεση που θα επιμεληθεί στο χώρο της Αρσενάλε.
Ο Γιώργος Σαπουντζής δημιουργεί πολυμεσικά έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εκκινώντας συχνά από δημόσια μνημεία και καθημερινές εικόνες, αντικείμενα που εκπροσωπούν κάποια όψη συλλογικής ή προσωπικής μνήμης. Στην καρδιά των περισσότερων έργων του βρίσκονται γλυπτικές εγκαταστάσεις, με υλικά όπως φύλλα και βέργες αλουμινίου, υφάσματα με έντονα χρώματα, καρφίτσες, κόμποι και ιμάντες. Όλα αυτά τα υλικά μοιράζονται κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες: είναι ελαφριά, ελαστικά και εύπλαστα.
Η έκθεση Viva Arte Viva στο Κεντρικό Περίπτερο στα Giardini και την Corderie της Arsenale, διοργανώνεται από  την κ. Christine Macel, η οποία υποστηρίζει ότι «σχεδιάστηκε με τους καλλιτέχνες, από τους καλλιτέχνες και για τους καλλιτέχνες». Στην κύρια έκθεση της 57ης Μπιενάλε της Βενετίας, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν 120 καλλιτέχνες, από τους οποίους 103 συμμετέχουν για πρώτη φορά.

 

 
Παράλληλο Πρόγραμμα της 57ης Μπιενάλε Βενετίας
GLASS AND BONE SCULPTURES 1977–2017
Έκθεση JAN FABRE

Βενετία – Abbazia di San Gregorio
Εγκαίνια: 11 Μαΐου 2017, 17.00 – 21.00

 

Η έκθεση Jan Fabre. Glass and Bone Sculptures 1977-2017 εντάσσεται στο παράλληλο Πρόγραμμα της 57ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης La Biennale di Venezia (13/05– 26/11/2017).
Η επιμέλεια είναι των Giacinto Di Pietrantonio, Κατερίνα Κοσκινά και Dimitri Ozerkov και με την υποστήριξη του GAMeC – Modern and Contemporary Art Gallery of Bergamo σε συνεργασία με το EΜΣΤ – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα) και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη). Παρουσιάζει πάνω από σαράντα γλυπτά του Jan Fabre, που αφορούν στην μακροχρόνια έρευνα του «άτακτου» Φλαμανδού καλλιτέχνη γύρω από τη ζωή και το θάνατο, προκαλώντας ένα φιλοσοφικό, πνευματικό και πολιτικό προβληματισμό για τη ζωή και το θάνατο. Τα έργα αυτά περιστρέφονται γύρω από τη ζωτική έννοια της μεταμόρφωσης, μια αγαπημένη θεματική του καλλιτέχνη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα από γυαλί και οστά που δημιουργήθηκαν κατά τη σαραντάχρονη καριέρα του καλλιτέχνη, από το 1977 έως το 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.emst.gr/exhibitions/current-exhibitions/jan-fabre-glass-and-bone-sculptures-1977-2017

Φωτογραφία: Λεπτομέρεια ‘Greek gods in a body-landscape’ (2011)

 

Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε

Έφυγε, σήμερα,  από την ζωή ο μεγάλος Ιταλός  συνθέτης Ένιο Μορικόνε έ σε ηλικία 91 ετών Ο Ένιο Μορικόνε (Ennio Morricone, 10 Νοεμβρίου 1928 – 6 Ιουλίου ...