Η ΕΝΕΛΒΙ πλήρες μέλος στη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ)

Η σχετική ανακοίνωση ΕΝΕΛΒΙ:

Με ομόφωνη απόφασή της, η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (ΙΡΑ) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Φρανκφούρτης, έκανε δεκτή την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου ως πλήρες μέλος της.

Η αναβάθμιση από affiliate σε πλήρες μέλος δίνει στην ΕΝΕΛΒΙ δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση και συμμετοχής σε όλες τις επιτροπές της IPA που λαμβάνουν καθοριστικές αποφάσεις και χαράσσουν την πολιτική για το βιβλίο, προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα, επεξεργάζονται πολιτικές για το εκπαιδευτικό βιβλίο και υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου και της δημοσίευσης. Η IPA έχει στις τάξεις της περισσότερες από 60 οργανώσεις από 50 χώρες και των 5 ηπείρων. Εδρεύει στη Γενεύη και εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εκδοτικής βιομηχανίας στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή φόρουμ. Ιδρύθηκε το 1896 στο Παρίσι, είναι αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) και διατηρεί συμβουλευτική σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη μεγάλη ετήσια συνάντηση του κόσμου των βιβλίων και των εκδόσεων στη Φρανκφούρτη, τονίστηκε ακόμα μία φορά η αντίληψη ότι «τα βιβλία είναι τα ισχυρότερα όπλα» και ότι «χωρίς πολιτισμό δεν υφίσταται Ευρώπη», σύμφωνα με τις εύστοχες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Στα εγκαίνια της Έκθεσης, που φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα τη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διατράνωσαν από κοινού την πίστη τους ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει τον συνεκτικό ιστό για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ιδέας και την απώθηση του αυξανόμενου εθνικισμού (άρθρο των New York Times https://www.nytimes.com/2017/10/11/arts/frankfurt-book-fair-macron.html). Παράλληλα η κα Μέρκελ τόνισε τον σεβασμό και την αξία που αποδίδει η κυβέρνησή της στο βιβλίο και τα βιβλιοπωλεία ως τόπους διάδοσης του πολύτιμου αγαθού της ανάγνωσης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στη συμβολή της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου στη διατήρηση του εκδοτικού πλουραλισμού και την προστασία της γλώσσας και του πολιτισμού.

Μάταια θα αναζητήσουμε την παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη συνάντηση του βιβλίου και του πολιτισμού. Αντίθετα, το βιβλίο και η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής παραμένουν στα αζήτητα της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τη διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ενώπιον του πνευματικού κόσμου στις 17/03/2015: «εμείς δεσμευτήκαμε … πως θα θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας, των ανθρώπων του και φυσικά θα επαναφέρουμε την ενιαία τιμή βιβλίου». Πνευματικοί δημιουργοί, εκδότες, βιβλιοπώλες ακόμα περιμένουν να τιμήσει την υπόσχεσή του. Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι στη συνάντηση που είχε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με τους Ευρωπαίους ομόλογούς της στη Φρανκφούρτη να ζητήθηκε η υποστήριξή τους στο θέμα της Ενιαίας Τιμής και η εξαίρεσή της από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ώστε να επανέλθει επιτέλους ο χώρος του βιβλίου στην κανονικότητά του.

 

Το Δ.Σ. της ΕΝΕΛΒΙ