Η Λυδία Κονιόρδου στα Τίρανα

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στη  Συνδιάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, στα Τίρανα

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου συμμετείχε στην 3ηΣυνδιάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (CoΜoCoSEE) που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, υπό την προεδρία του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας και είχε θέμα «Η συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη». Βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν η περαιτέρω περιφερειακή πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των χωρών: Αλβανίας, Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Μαυροβούνιου, Κροατίας, Μολδαβίας, Σλοβενίας, ΠΓΔΜ και Τουρκίας.

 

Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, «μιας χώρας που κάνει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστεί την πολιτιστική κληρονομιά τόσο εντός των συνόρων της όσο και οικουμενικά», η Ελληνίδα Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η προσφυγική κρίση παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για όλα τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα απέδειξε πως οι πανανθρώπινες αξίες, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πολιτισμών και όλων των λαών είναι ζητήματα αλληλένδετα. Η οικονομική κρίση παραμένει ένα εμπόδιο στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πολιτικές ανθρωπιστικά προσανατολισμένες που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση τους στις κοινωνίες μας. Στην κατεύθυνση αυτής της προσπάθειας ο πολιτισμός είναι κατά τη γνώμη μας ένα μέσο καθοριστικό. Εκπέμπει ένα ζωντανό μήνυμα για τη σημασία μιας ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης όλων μας, όχι μονάχα στην ΝΑ Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Κυβέρνηση ενθαρρύνει τη Συνδιάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού να στηρίξει τις πολιτικές για κοινά προγράμματα που θα προστατεύουν την πολιτισμική ετερότητα των προσφύγων.»

 

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων, η Ελληνίδα Υπουργός επισκέφθηκε το Αρσάκειο Σχολείο Τιράνων, τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού και το Παρεκκλήσι του στα Τίρανα και το Εθνικό Μουσείο. Επίσης επισκέφθηκε το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Τιράνων όπου τη συνόδευε η Αλβανίδα ομόλογός της Μιρέλα Κουμπάρο και όπου συνομίλησε με τη διευθύντρια Ζάνα Τσέλα, καθώς και  το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας όπου συνομίλησε με τον διευθυντή του Χέρβιν Τσούλι, αλλά και με σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Στη συνάντηση με τον κ. Τσούλι συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών Ελλάδας και Αλβανίας και η Λυδία Κονιόρδου προσκάλεσε το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αλβανίας να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Αντίστοιχα κατά την επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού στο Θέατρο ‘Όπερας και Μπαλέτου των Τιράνων συζητήθηκε η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και ελληνο-αλβανικών συμπαραγωγών που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης όπως η σημερινή.

Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού ως Felizol. Ιδιότυπη και χειροποίητη, απολαυστική και αταξινόμητη, διαδραματίζεται στην ...