Η μουσική παράσταση “Κωνσταντινούπολη, η πατρίδα μου” στη Σφίγγα – Πέμπτη 2 και 9 Μαρτίου

 Ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου ξεδιπλώνει μουσικές ανατολίτικες, αφηγήσεις και εικόνες από την Κωνσταντινούπολη σε μία παράσταση που υπογράφει ο Κώστας Μπαλαχούτης. Μία παράσταση με θέμα τον μουσικό χάρτη της Κωνσταντινούπολης όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τα βιώματα του Κωνσταντινουπολίτη καλλιτέχνη Γρηγόρη Νταραβάνογλου.

Ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου, γέννημα θρέμμα της Πόλης, έζησε την ατμόσφαιρα των μεϊχανέδων, των εστιατορίων υψηλής πολιτιστικής προσφοράς όπου τραγουδιόντουσαν τα fasil δηλαδή παρτίδες τραγουδιών πάνω στους βυζαντινούς ήχους και τα αραβοπερσικά μακάμια. Παράλληλα επτάχρονο παιδάκι μέσα στον Πατριαρχικό ναό ρουφούσε τα ακούσματα από τους Ρωμιούς μουσικούς. Όλα του τα βιώματα παραπέμπουν στο Γαλατά, στο Φανάρι, στο Πέραν, στα Θεραπειά στις γειτονιές των Ρωμιών που συνυπήρχαν ειρηνικά οι Έλληνες με τις άλλες εθνότητες.

Παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης, του Βοσπόρου, της Προποντίδας, μαζί με τραγούδια του Zeki Muren της δεκαετίας του 60, αλλά και τέσσερα καινούρια τραγούδια σε στίχους Κώστα Μπαλαχούτη και μουσική του Μανώλη Καρπάθιου επηρεασμένα από την μυστηριώδη ατμόσφαιρα της Πόλης, περιμένουν το κοινό των Αθηνών. Μια σύνθεση ήχων, λόγου, και εικόνων αρμοσμένα με την κοσμοπολίτικη αισθαντική φωνή του Γρηγόρη Νταραβάνογλου.

Για δύο μοναδικές εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Σφίγγα στις 2 και 9 Μαρτίου, θα ξεδιπλωθούν μουσικές ανατολίτικες, αφηγήσεις και εικόνες από τη Βοσπορίτισσα Πόλη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο συγγραφέας και διευθυντής στο “Ogdoo.gr”, Κώστας Μπαλαχούτης, την σκηνοθεσία της παράστασης ο Κώστας Μπασογιάννης και την επιμέλεια ορχήστρας ο Μανώλης Καρπάθιος

 

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

[email protected]

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισόδου: 12  ευρώ με μπύρα ή κρασί