«Θησαυροί της Θάλασσας» στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

0
  • εγκαίνια: Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου & ώρα 8.00 μ.
  • διάρκεια : 6/2 – 15/2/2015 

Επιμέλεια : Νικολένα Καλαϊτζάκη, ιστορικός τέχνης 

Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της artidea

Κέντρο Τέχνης Καστέλας,  Καρ. Σερβίας 3, Καστέλα, Πειραιάς , τηλ. : 2104221925

  • Η ιστορικός τέχνης  , Νικολένα Καλαϊτζάκη , αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της εικαστικού, Ulli Mirasgetis :

« Oι Θησαυροί της Θάλασσας» είναι ένα Παραμύθι…

» Η Έμα είχε μόλις γιορτάσει τα τριάντα της χρόνια. // Ερωτεύθηκε τον Λούντβιχ με την πρώτη ματιά και αποφάσισε να μείνει μαζί του. Μετακινήθηκαν σε πολλούς διαφορετικούς και μοναδικής ομορφιάς τόπους και το χειμώνα, όταν τα νερά στη θάλασσα του Αιγαίου κρύωσαν, έβαλαν πλώρη για τη χρυσή χώρα. //…Το μητρικό ένστικτο την ωθούσε να προχωρήσει παρόλο που την ενοχλούσαν τα έντονα φώτα των ξενοδοχείων και η φασαρία από τις ταβέρνες. Βρήκε ένα σκοτεινό μέρος και κάτω από το απαλό φως του φεγγαριού άρχισε να σκάβει με τα πίσω πτερύγιά της ένα λάκκο.// Δακρύζοντας για να διατηρήσει τα μάτια της υγρά και καθαρά από την άμμο γέννησε μέσα στη φωλιά τα περίπου εκατό αυγά της, ένα τη φορά. »                      ( αποσπάσματα)

–     Απόγευμα… Σκυμμένη μέσα στις αράδες, ανασαίνω, τον γαλάζιο βυθό. Παρατηρώ τα χρώματα στο κέλυφος του Λούντβιχ και της αγαπημένης του Έμας. Όλα ακρυλικά και ακουαρέλα και χαρτόνι και ασημένια περιτυλίγματα σοκολάτας δεύτερης χρήσης και υφάσματα, μπλεγμένες κλωστές. Αναρωτιέμαι, είναι ο βυθός πλαστικός ; Μια μάζα από σκουπίδια απορριφθέντα του βιομηχανικού πολιτισμού που κατακάθεται, συσσωρεύεται και θαμπώνει τα χρώματα του Λούντβιχ, της Έμας, της συγκινημένης μέδουσας Κυανέας…

    » … Χρειάζονται εφτά με δέκα εβδομάδες για την εκκόλαψη των αυγών, ανάλογα με τη θερμοκρασία της άμμου. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι πολλοί. Την ημέρα κινδυνεύουν από ομπρέλες του ήλιου χωμένες μέσα στην άμμο και τη νύχτα από αδέσποτα σκυλιά. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που οργώνουν τις παραλίες και πρόσφατα από τις πυρκαγιές. //

      … Σίγουρα οι άνθρωποι δε θα ένιωθαν άνετα κολυμπώντας ανάμεσα σε χιλιάδες μέδουσες. Κι όμως πετούν σακούλες και άλλα σκουπίδια στη θάλασσα ή στις ακτές από όπου οι δυνατοί αγέρηδες τα παρασύρουν μέσα στο νερό. Οι χελώνες, νομίζοντας ότι οι σακούλες είναι μέδουσες, τις τρώνε, το πλαστικό κολλάει στο λαιμό τους και πνίγονται. Κάπως έτσι πρέπει να αφανίστηκαν και τα άτυχα παιδάκια της Έμα και του Λούντβιχ.»

–    Στον υπερρεαλισμό του Παραμυθιού, στην παιδικότητα της παλέτας της φαντασίας και της αθωότητας του ονείρου, η συγγραφέας και εικαστικός Ulli Mirasgetis, προσεγγίζει, με απαράμιλλη ευαισθησία και οραματισμό, την πολύτιμη έννοια της »ΒΙΟΦΙΛΙΑΣ». » Βιοφιλία, είναι , ως ορίζεται από τον Edward O. Wilson, η ενδότερη συναισθηματική ανάγκη των ανθρώπων να συνδέονται με άλλους ζωντανούς οργανισμούς.» Η σχέση άνθρωπος – ζώα – φυτά , είναι μια σχέση άμεσης εξάρτησης και αλληλεπίδρασης.

Όπως η Ulli Mirasgetis επισημαίνει στον επίλογο του παραμυθιού, καιρός είναι οι άνθρωποι να συμβάλλουμε συνειδητά στην διάσωση και προστασία όχι απλά των ζώων και των φυτών αλλά και της ίδιας μας της ύπαρξης. « Η ζωή γύρω μας ξεπερνά σε πολυπλοκότητα και ομορφιά οτιδήποτε άλλο η ανθρωπότητα είναι ποτέ πιθανό να συναντήσει μπροστά της.» Ed. O. Wilson.

» Απ” όσα άκουσε η Έμα κράτησε μόνο αυτό : ότι μπορεί να πέθαναν εκατό δελφίνια αλλά ένα από αυτά γλίτωσε. » »

 

Ωράριο Λειτουργίας Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης :

– Τρίτη & Πέμπτη : 18.00-20.00 μ.μ

– Σάββατο : 15.00-19.00 μ.μ  &  Κυριακή : 18.00-21.00 μ.μ

 

 ''Ulli Mirasgetis έργο 1 από Θησαυροί της θάλασσας''μεικτή τεχνική

Concept Παρουσιάσεων

 

  • Στο πλαίσιο του θεσμού των Παρουσιάσεων, δύο αίθουσες της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης αφιερώνονται για μια εβδομάδα σε έναν δημιουργό
  • ενώ οι επισκέπτες της έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον υπόλοιπο χώρο όπου εκτίθενται έργα τέχνης , ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

''Ulli Mirasgetis έργο από Θησαυροί της θάλασσας''μεικτή τεχνική

 

No comments