“Κατασκευάζοντας μια ταινία”

Δωρεάν το μάθημα της Δευτέρας 10/10 19:00-20:30!

“Πάθος, Υπομονή, Επιμονή: Αυτοί είναι οι τρεις αρετές που πρέπει να έχει ένας σκηνοθέτης.”
Ρόμπερτ Γουάιζ

“Ο μόχθος είναι προσωρινός, η ταινία όμως μένει για πάντα…”
Τζον Μίλιους

Ο 92 Art παρουσιάζει ένα εκτεταμένο σεμινάριο με αντικείμενο τη σκηνοθεσία
στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Στο σεμινάριο αυτό έχουμε σκοπό να συνδυάσουμε τη θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι το γύρισμα μιας ταινίας. Οι μαθητές μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και masterclasses, καλούνται να γυρίσουν μια κινηματογραφική σκηνή αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας.

Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, το πώς γίνεται μια ταινία, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου καθώς και παρουσιάσεις με διάφορους καλεσμένους από τον χώρο του κινηματογράφου.

ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Αρχικά θα ασχοληθούμε με την προβολή, ανάλυση και θεωρητική διδασκαλία του κινηματογράφου. Οι ταινίες πάνω στις οποίες θα επιλέξουμε να δουλέψουμε θα αποτελέσουν το αντικείμενο των ασκήσεων: Ο κάθε μαθητής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης ή/και καλλιτεχνικός συντελεστής θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή ή μια συρραφή από σκηνές στο μάθημα, λειτουργώντας κάτω από συνθήκες κινηματογραφικού γυρίσματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο συμμετέχων στο σεμινάριο θα μπορεί να σκηνοθετήσει ή να ερμηνεύσει μια σκηνή, επεμβαίνοντας ουσιαστικά και δημιουργικά σε ένα κινηματογραφικό έργο υπό μορφή άσκησης. Να βάλει τη δική του οπτική σε μια σκηνή, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, αισθητική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση, οργάνωση παραγωγής κλπ). Να αποκτήσει δηλαδή την πρωταρχική εμπειρία.

Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη σκηνή πάνω στην οποία θα δουλέψουν. Μετά από μια πρώτη προσέγγιση στην εκάστοτε σκηνή, οι ασκήσεις θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους μαθητές έτσι ώστε να αποκτούν και πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψης κτλ.), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες. Παράλληλα, με κάποιες απλές ασκήσεις πάνω στη συγγραφή μιας ιστορίας θα ψάχνουμε τα δραματουργικά ζητούμενα μέσα σε ένα ρόλο, μέσα σε μια συγκεκριμένη σκηνή με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σεναρίου.

Μετά τους πρώτους τρεις μήνες που αποτελούν μια εισαγωγή στον κόσμο του κινηματογράφου, θα επικεντρωθούμε στην προετοιμασία και το γύρισμα μιας ή παραπάνω ταινιών εξ ολοκλήρου από τους μαθητές. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα κληθούν να οργανώσουν, να προετοιμάσουν και εντέλει να γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους.

Κατόπιν, η ταινία θα μονταριστεί, θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμη για προβολή, ακόμη και εκτός σεμιναρίων (για παράδειγμα σε κάποιο Φεστιβάλ).Το σενάριο της ταινίας που θα γυριστεί, θα βασίζεται σε ιδέες των μαθητών και θα έχει προετοιμαστεί και τελειοποιηθεί στα πλαίσια του μαθήματος.

Θεματικές ενότητες πρώτου τριμήνου
– Βασικές Αρχές Συγγραφής Σεναρίου
– Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας
– Επιλογή ηθοποιών και η διαδικασία του κάστινγκ
– Οργάνωση κινηματογραφικής παραγωγής
– Στάδια παραγωγής μιας ταινίας
– Δημιουργία ντεκουπάζ / shotlist
– Συγγραφή ιστορίας μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα (κομμάτι ταινίας ή σεναρίου, με βάση έναν κεντρικό χαρακτήρα, μια ενδεικτική φωτογραφία), περιγραφή χαρακτήρα που προκύπτει μέσα από σενάριο ή/και δεδομένα.

Θεματικές ενότητες δεύτερου τριμήνου
– Τελική Γραφή Σεναρίου/Σεναρίων που πρόκειται να γυριστούν
– Ντεκουπάζ/ShootingScript: Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητική προσέγγιση της ταινίας
– Προπαραγωγή-Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας (ανεύρεση χώρων, πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές)
– Γύρισμα της ταινίας
– Μοντάζ / Αποπεράτωση της ταινίας
– Προβολή της ταινίας

Σχετικά με το μάθημα
Στα πλαίσια του σεμιναρίου ΔΕΝ θα γίνουν μαθήματα χειρισμού κάμερας και προγραμμάτων μοντάζ. Το σεμινάριο κατευθύνεται προς την κατασκευή μιας ταινίας και όχι την εκμάθηση τεχνικών ζητημάτων. Τα μόνα τεχνικά ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι όσα έχουν άμεσα να κάνουν με το σκηνοθετικό ύφος μιας ταινίας και αυτά από την πλευρά του σκηνοθέτη.

Πρόθεσή μας είναι το κάθε γύρισμα να γίνεται αποκλειστικά με τη συνδρομή των μαθητών οι οποίοι θα κληθούν να βρουν οτιδήποτε απαραίτητο εκ των ενόντων όπως ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο του κινηματογράφου. Αυτό φυσικά με την απαραίτητη επίβλεψη και, όταν κριθεί απόλυτα αναγκαίο, παρέμβαση.

Στο τέλος των μαθημάτων, κάθε ένας που θα έχει παρακολουθήσει όλο το σεμινάριο θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς γυρίζεται μια ταινία.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία. Ωστόσο, η πιθανότητα συνέντευξης πριν από την αρχή των μαθημάτων είναι υπαρκτή.

Διάρκεια Σεμιναρίου
Τρεις (3) ώρες την εβδομάδα για έξι μήνες
Κάθε Τετάρτη 18:00-21:00
Κόστος:60 ευρώ + φπα/μήνας

Έναρξη Σεμιναρίου
Ανοιχτό μάθημα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 19:00-20:30.

Η φωτογραφία της δημοσίευσης τραβήχτηκε από την Ελένη Μήτσιου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόσφατη συνέντευξη του Δημήτρη Μπαβέλλα στο Αυστριακό κανάλι Okto TV εδώ (στα αγγλικά):http://www.okto.tv/oktoskop/16280/20160529
Για πληροφορίες/ δηλώσεις συμμετοχής: 215-5154944 κ 6986700020