Κονίορδου: Τα μνημεία είναι οι στυλοβάτες του πολιτισμού

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) δήλωσε: « Τα μνημεία είναι οι στυλοβάτες του πολιτισμού. Η παρουσία τους στο διηνεκές των αιώνων λειτούργησε ως σήμαντρο της ιστορικής μνήμης. Όμως σήμερα ο ρόλος τους διεθνώς επανεξετάζεται  έτσι ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα μίας νέας βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι συνήθεις τοπικές και εθνικές αγκυλώσεις παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε μια διευρυμένη προσέγγιση γονιμοποιώντας τη σύγχρονη δημιουργία και καινοτομία με τολμηρά ανοίγματα και νέες κατευθύνσεις.

 

Η διαχείριση της  πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων των πολιτών και δεν περιορίζεται όπως παλαιότερα σε μία στόχευση που αφορά αποκλειστικά την προστασία της.

 

Οι δημογραφικές και κλιματικές αλλαγές, η εξάπλωση του μαζικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η παιδεία με μία διευρυμένη αντίληψη, όλά τα παραπάνω στοιχεία, απτά και άυλα, είναι ο βασικός παράγοντας για  επανεστίαση των κοινωνιών μας σε ένα διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Ένας διάλογος ο οποίος θα συντελεστεί με  σεβασμό στην ταυτότητα και την ποικιλομορφία αλλά και την κοινή αίσθηση ότι ανήκουμε άπαντες σε μια κοινότητα αξιών.»

 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ICOMOS η εορταστική εκδήλωση της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Toποθεσιών λόγω των εορτών του Πάσχα, μετατίθεται για τις 26 Απριλίου.

Το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Στουρνάρη 35, Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, Ώρα 6 μ.μ.) είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

 

 

“Other Side” στον Πολυχώρο Vault

Από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ως την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 στον Πολυχώρο Vault Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει   το ...