Κυκλοφορία της ανέκδοτης συλλογής του Γιάννη Ρίτσου Άσπρες κηλίδες πάνω στο άσπρο…

Ο ιταλικός εκδοτικός οίκος “Le Torri del Vento” (Παλέρμο), στη σειρά Ελληνικής λογοτεχνίας “Gli Agapanti”, εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2019 την ανέκδοτη συλλογή του Γιάννη Ρίτσου Άσπρες κηλίδες πάνω στο άσπρο.

Η Ιταλίδα Maria Caracausi, καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμομεταφράστρια του Ρίτσου στα ιταλικά και ιδρύτρια της σειράς “Gli Agapanti”, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της στο Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη (που στεγάζεται στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στη Κηφισιά), σχεδόν τυχαία, ανακάλυψε την εν λόγω συλλογή, που ήταν παρούσα σε πρώτη και δεύτερη γραφή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση απευθύνθηκε στην κυρία Έρη Ρίτσου, κόρη και κληρονόμο του ποιητή, η οποία γενναιόδωρα έδωσε την άδεια να δημοσιευτεί η συλλογή μαζί με την μετάφρασή της στα ιταλικά.

Η συλλογή ‘Ασπρες κηλίδες πάνω στο άσπρο, που γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 1985, αποτελείται από 110 άτιτλα, μάλλον ολιγόστιχα ποιήματα, που κάπως προοιωνίζουν στο ύφος και στη θεματολογία τους τελευταίους στίχους του Ρίτσου.

Η συγκεκριμένη δίγλωσση έκδοση παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο “Επί Λέξει” τις 23 Ιανουαρίου 2020.