Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φερενίκη το βιβλίο «Οι Κυράδες του Μοριά» της Μαρίας Αλεξανδροπούλου

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο (και στον έρωτα) με επίκεντρο το Αίγιο, την Αχαϊκή πόλη που γνώρισε Ρωμαίους, Γότθους, Φράγκους, Ενετούς και Ιταλούς. Με αγάπη και με πολύ ρομαντική διάθεση, η συγγραφέας συνδέει το Αίγιο του σήμερα με το Αίγιο των Φράγκων και της Φλάνδρας, επιθυμώντας να θυμίσει τις κοινές ρίζες και τις «γέφυρες» που υπάρχουν, ακόμα, μεταξύ των λαών.

Η Μαρία Αλεξανδροπούλου σπούδασε Νομική στη Γαλλία και άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου στη Λιλ για δύο δεκαετίες. Εκεί μεγάλωσε δύο παιδιά και πρόσφατα επέστρεψαν όλοι στην Ελλάδα. Αγαπάει με πάθος το Αίγιο.

«Οι Κυράδες του Μοριά» είναι το πρώτο δημοσιευμένο έργο της.

Φωτός οι Κυράδες του Μοριά3

«Οι Κυράδες του Μοριά» μια ιστορία αγάπης για έναν τόπο, ένας έρωτας με μια πόλι…

 

Με τη συμμετοχή του π. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βύρωνα Πολύδωρα και της Αρχαιολόγου – Δρ Παν/μίου Cornell,  Ντόρας Κατσωνοπούλου, Διευθύντριας των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο  Αίγιον, η καλοκαιρινή παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Αλεξανδροπούλου «οι Κυράδες του Μοριά».

Το αυτοβιογραφικό πόνημα, με το έντονα ιστορικό πλαίσιο και την λυρική, ποιητική γραφή –ωστόσο με ευδιάκριτα δωρικό και αποφθευγματικό ύφος– που έχει ως στόχο να θυμίσει ξεχασμένους δεσμούς με άλλους λαούς οι οποίοι έζησαν στα Αιγιάλεια μέρη της Β. Πελοποννήσου, ερωτεύθηκαν, δημιούργησαν δεσμούς με τους ντόπιους και με τον τόπο με τρόπο ώστε να υπάρχουν αδιαμφισβήτητες, ξεχασμένες μα ζωντανές «ζεύξεις» μεταξύ των λαών, σχολιάστηκε και αναλύθηκε από τους ομιλητές, και μάγεψε τους παρευρισκομένους.

Στον λόγο της συγγραφέως τον βασισμένο στην δωρική κουλτούρα της Πελοποννήσου και στην μικτή γλώσσα διανθισμένη με λέξεις από τον πλούτο της Αρχαίας Ελληνικής, αναφέρθηκε η Ντόρα Κατσωνοπούλου στην ομιλία της, καθώς επίσης και στην διαρκή αναζήτηση του «καλλίτερου» που υπήρξε ισχυρός στόχος ζωής, όπως αναδύεται από την αφήγηση.

Για την ιδιαίτερη αγάπη της συγγραφέως στην πόλι του Αιγίου και την μακραίωνα ιστορία της με επίκεντρο την εποχή της Φραγκοκρατίας, μίλησε ο Βύρων Πολύδωρας.

 

Η συγγραφέας, Δικηγόρος, Μαρία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την αγαπημένη της πόλη όπως αυτοί διαγράφονται στις ενότητες του πονήματος αφιερωμένες στα μνημεία-ιερούς θεματοφύλακες της περιοχής: «ο Ταξιάρχης», «Ο ναός των Πλατανιών», «Οι Δώδεκα Βρύσες», κ.α., καθώς η γκραβούρα του γνωστού Πλατάνου της παραλίας του αναφερόμενου από τον Παυσανία και τον Ανάχαρσι στις περιηγήσεις τους, κοσμεί την πολυτελή πανόδετη Έκδοση με τις ασημοτυπίες του ιδιότυπου αυτού λογοτεχνικού έργου γραμμένο στο πολυτονικό, το οποίο μας θυμίζει -σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς- τις γέφυρες που χτίστηκαν μεταξύ των λαών και που διδάσκει η Ιστορία και μας μιλάει «για τόν ἔρωτα, ποὖναι Ἱστορία».

Επιθυμεί να επαναφέρει στην θύμισή μας, ότι σε τούτον εδώ τον τόπο έζησαν γυναίκες μεγάλες στο Ήθος, στη τόλμη, την  «ανδρεία», την νόηση, αλλά και στην καρδιά…

«Οι Κυράδες του Μοριά» από τις Εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ, είναι το πρώτο δημοσιευμένο έργο της συγγραφέως.

Την εκδήλωση συντόνησε η Αρχαιολόγος Μαίρη Καρβέλα-Αγγελοπούλου, Γ.Γ. της Ε.Φ.Α.ΕΛ., καθώς αποσπάσματα ανέγνωσε η Φιλόλογος, Πρόεδρος της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου (Θ.Ε.Α.), Βαρβάρα Σεφέρη.

 

Ποιά είναι η Συγγραφεύς:

Η Μαρία Αλεξανδροπούλου, στα 18 της χρόνια μετέβη στην Γαλλία, όπου σπούδασε Νομική, και διετέλεσε Δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο της Λίλλης με 20ετή εξειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, το Δίκαιο Ανηλίκων (ποινικό Δίκαιο & αναμορφωτικά μέτρα επανένταξης), το Δίκαιο των μεταναστών (υπεράσπιση των ξένων προς απέλαση), το Αστικό και Εταιρικό Δίκαιο.

Στην Αθήνα, είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΣΤΡΑΙΑ» («Αστική Ροή Αντιμετώπισης Ιδιάζωντος Αποκλεισμού»), με σκοπό την διαχείρηση και ανάπτυξη σε διεθνή, ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά και διασυνορικά προγράμματα παροχής δωρεάν νομικών υπηρεσιών, νομικό προσανατολισμό, βοήθεια, συνδρομή, πληροφόρηση και συμβολή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τμήματα του πληθυσμού με γλωσσικές και πολιτισμικές δυσκολίες εν μέσω αστικής πολύπλευρης και πολυεδαφικής συνεργασίας, ιδίως αυτήν με τις τοπικές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης είναι σύμβουλος  στο  Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. (Εταιρεία Μελετών Προβλημάτων Συλλογικών, Think tank (δεξαμενή διανόησης) των Θ.Κανελλόπουλου‐Μ. Έβερτ, ανασυσταθέν από τον  τ. Υπ. Πέτρο Δούκα) ενώ ήταν και υποψήφια στις Ευρωεκλογές με την «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό».

Με γνώμονα την βαθειά αγάπη της για το Αίγιο, η Μαρία Αλεξανδροπούλου έχει ιδρύσει και είναι Πρόεδρος της Αστικής Μη‐Κερδοσκοπικής εταιρείας «ΔΙΑΛ.Α.ΓΗ» («Διαλογή Ανακύκλωση στην Πηγή»), για την ανάληψη διαχείρισης, ως φορέας υλοποίησης διεθνών και κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την Ανακύκλωση με την μέθοδο της Διαλογής στην πηγή, και της προετοιμασίας των πολιτών μέσω της αυτο‐οργάνωσης και της αυτονομίας, στο τομέα της εναλλακτικής διαχειρίσεως  των απορριμμάτων και  της επιλεκτικής  κατανάλωσης.

Οποιαδήποτε επαφή με την Μαρία Αλεξανδροπούλου κάνει εύκολα το συνομιλητή να καταλάβει πως απέναντί του έχει μια ιδιαίτερη γυναίκα με μια ξεχωριστή προσωπικότητα: «Πιστεύω  στην Αλληλεγγύη και τον Αλτρουϊσμό. Η κοινωνία μας χρειάζεται αυτοδιαχειριζόμενους φορείς και αλληλέγγυη, εθελοντική δράση των πολιτών της. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι πρέπει να οργανώσουν τις υποδομές μέσα στις οποίες ο, νέου τύπου, πολίτης, θα λειτουργήσει ενεργά, ασχολούμενος με τον συμπολίτη του, αλλά και θα βρει την θέση του και το ενδιαφέρον του για τα  Κοινά.  Πιστεύω στην Συμμετοχική Δημοκρατία. Στην δημιουργία των συνθηκών για την ενθάρρυνση των συμπολιτών ώστε να ενεργοποιηθούν για την ανάδειξη νέων πολιτικών αλλά και νέου συστήματος αξιών, πιο κοντά στις ελληνικές ‐δικές μας‐ αρχές και τα ιδεώδη, τα οποία αλλοιώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες» πρεσβεύει  ίδια.

Και θα συνεχίσει: «Η συμμετοχή μου στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της τοπικής Κοινωνίας μας, αποτελεί έκφραση ανάγκης και θέλησης για δράση και αποδέσμευση από το κρατούν σύστημα εξουσίας, αλλά, ιδίως, για να ξαναβρεί η Χώρα μας την θέση της και την αξιοπιστία της, στην Ευρώπη.  Την βαθειά αγάπη μου για τον τόπο μου και την Πολιτισμική προβολή του, εξέφρασα μέσω του πονήματός μου, «Οι Κυράδες του Μοριά», μια μικρή βιωματική αναζήτηση με ιστορικό πλαίσιο αυτό της χρονικής περιόδου μετά την πρώτη Άλωση, και τις γενετικές και πολιτισμικές γέφυρες που χτίστηκαν μεταξύ των λαών με γνώμονα την Αγάπη».

Διαστάσεις: 13 x 20 cm

      Πανόδετο, ασημοτυπία

            Σελίδες: 88

            Τιμή:  10€

            ISBN: 978-960-9513-42-5

 

Με τα λόγια (γίνεται) – Εγγονόπουλος+

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην έκτη εκδήλωση που ολοκληρώνει την έκτη περίοδό τους και με αφορμή τα ...