Μυγδαλιά Ανδρέου: “Ένας ηθοποιός πρέπει να τσαλακώνεται…”

“Ένας ηθοποιός πρέπει να  είναι ανοιχτός, να δοκιμάζει, να τσαλακώνεται, να μην μένει στάσιμος σε ένα είδος, να είναι εύπλαστος και να εξελίσσεται συνεχώς”.

Τονίζει, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Μυγδαλιά Ανδρέου στη συνέντευξή της στην ΓΕΦΥΡΑ (www.gefira.gr) και την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

 

Τι προβάλλει η παράσταση «Οι περιπέτειες της Ουράνιας»;

Οι περιπέτειες της Ουρανίας είναι μια διαδραστική παράσταση, γεμάτη χρώματα και τραγούδια για παιδιά ηλικίας 3-7 ετών . Μιλάει για την αγάπη, την φιλία, την αλληλοβοήθεια και κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος. Πώς πρέπει να αγαπάμε και να προστατεύουμε την γη μας και πόσο όμορφη είναι η αγκαλιά της όταν εμείς την προσέχουμε.

Ποια η απήχησή της;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αισθητή. Η παράστασή μας θέλει απλά να υπενθυμίσει πως μέσα από πολύ απλά πράγματα και συνήθειες μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στο να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση . Όπως είναι γνωστό τα παιδιά συνήθως λειτουργούν μιμητικά, πρέπει λοιπόν πρώτα εμείς ως ενήλικες να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση για να μπορέσουμε να την μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές. Δίνουμε λοιπόν στους γονείς και στους παιδαγωγούς ένα παραπάνω “πάτημα” για συζήτηση με τα παιδιά.

 Πολλοί πλέον είναι αυτοί που στρέφονται στο παιδικό θέατρο. Πως το εξηγείτε; 

Αν εννοείτε τους ηθοποιούς ή πιο συγκεκριμένα τους ηθοποιούς που το κάνουν συνειδητά και με απόλυτη υπευθυνότητα, νομίζω ότι η κινητήριος δύναμη τους είναι η αγάπη τους πρώτα  για τα παιδιά και μετά για το θέατρο. Το θέατρο  γι’ αυτούς είναι  το μέσον με το οποίο θα κάνουν  πιο χαρούμενα τα παιδιά, θα τα διδάξουν, θα ενεργοποιήσουν την φαντασία τους και θα περάσουν και ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τα έξω. Όσον αφορά το κοινό, πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί  επιλέγουν το θέατρο γιατί παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία να ενισχύσουν και να εξασκήσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα τους, γιατί  δυστυχώς ζούμε στην εποχή της εικόνας και της εύκολης πληροφορίας. Όσο σημαντική είναι η μόρφωση για τα παιδιά εξίσου σημαντική είναι και η τέχνη, έχει αποδειχτεί άλλωστε και επιστημονικά. Ο ρόλος της τέχνης, σε όλες τις μορφές της, είναι παιδαγωγικός.

Εσείς πως και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο;

Όταν ήμουν παιδί και με ρωτούσαν τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις έλεγα νηπιαγωγός ή ηθοποιός, αλλά το δεύτερο το έλεγα πάντα από μέσα μου μη τύχει και με κοροϊδέψουν… Μεγαλώνοντας, θες οι συνθήκες, θες οι αποφάσεις μου και η επιλογή μου να βγω γρήγορα στην αγορά εργασίας, τελικά δεν κατάφερα να σπουδάσω παιδαγωγικά. Όταν λοιπόν τόλμησα να γραφτώ στο “92artschool” και να κάνω μαθήματα υποκριτικής πήγα με την προϋπόθεση ότι θέλω να λάβω γνώσεις και να εκπαιδευτώ κυρίως για θεατρικό παιχνίδι. Στην πορεία της φοίτησης μου όμως και με την ενθάρρυνση των καθηγητών μου κατάλαβα τις δυνατότητες μου και την δυναμική μου ως ηθοποιός και άλλαξαν οι φιλοδοξίες μου. Οπότε όταν μου έγινε η πρόταση για τις «περιπέτειες της Ουράνιας» ήταν η ευκαιρία μου να κάνω και τα δύο πράγματα που ήθελα από παιδί. Και να’μαστε λοιπόν στο σήμερα…

Πόσο δύσκολο είναι; και μήπως φρενάρει κάποιες φιλοδοξίες σας;

Είναι δύσκολο γιατί το παιδικό κοινό είναι πολύ απαιτητικό και αυθόρμητο. Δεν είναι εύκολο να το ξεγελάσεις και αν δεν τους αρέσεις θα στο πουν στα ίσια, δεν θα κρυφτούν πίσω από ωραία λόγια. Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως για μένα είναι ότι έχεις να κάνεις με παιδιά που συνήθως ταυτίζονται με τους ήρωες, οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στα όσα λες και στα όσα κάνεις πάνω στην σκηνή.  Ένας ηθοποιός πρέπει να  είναι ανοιχτός, να δοκιμάζει, να τσαλακώνεται, να μην μένει στάσιμος σε ένα είδος, να είναι εύπλαστος και να εξελίσσεται συνεχώς. Δεν υπάρχει λοιπόν για μένα κανένα φρενάρισμα παρά μόνο εμπειρία και εξέλιξη.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Κάτι που λέω συνεχώς και με κάνει να φαίνομαι η « περίεργη» της παρέας… Αγαπάτε ανιδιοτελώς!

Και μιας και μιλάμε για ανιδιοτέλεια, θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες μας σχετικά με μια δράση που έχει οργανώσει το “Library4all” σε συνεργασία με το θέατρό μας τον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον. Στοφουαγιέ του πολυχώρου Εργοτάξιον” όπου φιλοξενείται η παράστασήμας, έχει στηθεί το bookspot του Library4all με σκοπό να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδικά βιβλία, καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, για να δοθούν στις σχολικές βιβλιοθήκες. Όταν ένα βιβλίο δεν το θέλουμε, το χαρίζουμε….

 

Εγγραφή 16 νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Την εγγραφή δεκαέξι (16) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. ...