Νέα  ατομική έκθεση –Αγιογραφικό δρώμενο της Μαριλένας Φωκά στα Μελίσσια

 

Στο χώρο  του πολιτιστικού κέντρου 17ης  Νοεμβρίου 15  και υπό την αιγίδα του δήμου Μελισσίων θα εγκαινιαστεί  στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα  6.30   η καινούργια έκθεση –δρώμενο Αγιογραφίας  της Μαριλένας  Φωκά αφιερωμένη   στην  Αγία Βαρβάρα  που  θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016.  Η έκθεση-δρώμενο  θα έχει τίτλο «Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα» και θα περιλαμβάνει  20 περίπου εικόνες τις Αγίας πλαισιωμένες από χορό μαρτύρων.  Πρόκειται για αποτυπώσεις της δημιουργού  βυζαντινής, ρωσικής   και ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας  αποτελούμενες από κεφαλές, ολόσωμες απεικονίσεις και πολύπτυχα.

Ο θεωρητικός -ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση αναφέρει σε κείμενό του για την Αγιογράφο, «Οι δημιουργίες της Μαριλένας Φωκά αναδίδουν ευλάβεια ,κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού. Εξερευνούν και ανασύρουν την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς  και την απαλότητα της κίνησης. Εκφράζουν απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία και την ενδόμυχη, εσωτερική φωνή της αγιογράφου που συνειρμικά απορρέει από την τόνωση της αυτογνωσίας».

Στο αγιογραφικό δρώμενο θα ξεναγηθούν σχολεία ενώ θα προσεγγίσει θεολογικά το βίο της Αγίας Βαρβάρας η σημαντική κοινωνική  θεολόγος Ευγενία Μοτάκη και στη συνέχεια  για τα θαύματα της Αγίας θα μιλήσει η οικονομολόγος-ποιήτρια  Πετρούλα Σίνη. Την Αγιογραφική απεικόνιση την Αγίας και την θέση της στην ελληνική παράδοση θα σχολιάσει η ίδια η αγιογράφος. Τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό , ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση. Είσοδος Ελεύθερη.