Νέος Κύκλος Σεμιναρίων του Θανάση Τριαρίδη

Νέοι κύκλοι σεμιναρίων από το συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη

για τον παγκόσμιο κινηματογράφο

 

 

Ο νέος γενικός κύκλος σεμιναρίων του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη με τίτλο: «Αναζητώντας τον φλεγόμενο ροδανθό * Όνειρα και εφιάλτες της Δύσης στον παγκόσμιο κινηματογράφο» αρχίζει αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα (έναρξη: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015) και στην Θεσσαλονίκη (έναρξη: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015). Την διοργάνωση των σεμιναρίων έχουν οι Εκδόσεις Ευρασία.

 

Πρόκειται για μια ακολουθία 30 σεμιναρίων που θα κρατήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και πραγματεύονται έξι πυρηνικά αιτήματα της Δύσης, έξι ζωτικούς ομφάλιους λώρους του δυτικού πολιτισμού:  Την αγωνία του μέλλοντος κόσμου, την εμμονή του Υπερανθρώπου,  στην συνάντησή μας με τα τέρατα μας, τη σύγκρουση της ανθρώπινης βούλησης με το ολέθριο πεπρωμένο, τα δάκρυα του έρωτα (και της ερωτικής απελπισίας), και, τέλος, το όνειρο της θυσίας.

 

Στη διαδρομή αυτή θα συντρέξουν, ως (προφανώς αυθαίρετο) υλικό βάσης, 103 από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Τσάπλιν, ο Αϊζενστάιν, ο Μουνράου, ο Λάνγκ, ο Ντράγιερ, ο Ρενουάρ, ο Γουέλς, ο Χίτσκοκ, ο Ροσελίνι, ο Ντε Σίκα, ο Λιν, ο Μπέργκμαν, ο Μπερξόν, ο Κιούμπρικ, ο Παζολίνι, ο Ταρκόφσκι, ο Κόπολα, ο Πολάνσκι, ο Φόρμαν, ο Σκορτσέζε, ο Σκοτ, ο Λούκας, ο Σπήλμπερκ, ο Κισλόφσκι, ο Μπάρτον, ο Λαρς Φον Τρίερ και δεκάδες άλλοι καλούνται να συνεισφέρουν σωτήριες και δαιμονικές εικόνες, βλέμματα, ίσκιους και σχήματα του κενού που περιβάλλει.

 

Τα σεμινάρια θα γίνονται στην Αθηνά κάθε Παρασκευή στο Dasein Lab (Δεύτερος όροφος θεάτρου Άνεσις, δεξιά είσοδος, Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι) Και στη Θεσσαλονίκη κάθε Τετάρτη στον πάνω όροφο του Café Bazaar (Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος).

 

Εγγραφές και πληροφορίες στα τηλέφωνα 6937160705 και 2103614968.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων και των επιμέρους κύκλων:

Θανάσης Τριαρίδης, Αναζητώντας τον φλεγόμενο ροδανθό – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

 

 

Ο Θανάσης Τριαρίδης (Θεσσαλονίκη, 1970) είναι συγγραφέας, αντιρρησίας συνείδησης και ακτιβιστής. Έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία με αφηγήσεις, θέατρο και δοκίμια – ανάμεσά τους τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων (http://www.triaridis.gr/melenia/, 2005) και τα χλωρά διαμάντια * το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων (http://www.triaridis.gr/diamonds/, 2011). Τα θεατρικά του έργα Historia de un amor ή τα μυρμήγκια, La ultima noche ή οι καρχαρίες, Μένγκελε και Zyklon ή το πεπρωμένο έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Έχει δημοσιεύσει περίπου τριακόσια δοκίμια, άρθρα και άλλα κείμενα. Από το 2004 όλα τα δημοσιευμένα βιβλία του και κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://triaridis.gr/ ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα».  Από το 2007 διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κύκλους σεμιναρίων με θέματα ευρωπαϊκου πολιτισμού. Μυθιστορήματα, αφηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.