Ομαδική εικαστική έκθεση συγχρόνων Ηλείων καλλιτεχνών “ΗΛΕΙΑΚΑ”

Ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων οργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση συγχρόνων Ηλείων καλλιτεχνών “ΗΛΕΙΑΚΑ”, παρουσιάζοντας 19 συγχρόνους Ηλείους εικαστικούς των οποίων το έργο έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο σκοπός μας είναι να ενημερώνεται το ευρύτερο κοινό πως η πατρίδα μας, η Ηλεία, συνεχίζει την πολιτιστική κληρονομιά που παρέλαβε και με ευθύνη κουβαλάει. Αυτή την κληρονομιά οφείλουμε να την διατηρούμε ανέπαφη και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε πολιτισμό ασταμάτητα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας.

Η προσπάθεια του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων θα συνεχιστεί με σκοπό να αναδείξει την πνευματική ζωή της Ηλείας και τους ανθρώπους της, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να παράγουν Τέχνη, Θέατρο, Ποίηση, Λογοτεχνία, Φιλοσοφία.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού η οποία αναφέρει στο κείμενο της:

Ηλιακά

…θαυμάσαι δ’ ἄν τις ἐν τῇ γῇ τῇ Ἠλείᾳ…

Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις, Ηλιακών Α,V.5

Δεκαεννέα ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι με αφετηρία και θεματικό  ιστό τον κοινό γενέθλιο τόπο τους, συναντιούνται με τη φροντίδα του ιστορικού Συνδέσμου των Εν Αθήναις Πυργίων στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στην Αθήνα, καταθέτοντας τη συναισθηματική, την πνευματική, την οπτική και την απτική τους μνήμη από τη γη της Ηλείας.

Με διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές, οι συμμετέχοντες εικαστικοί παραδίδουν στον θεατή άλλοτε αναγνωρίσιμες τοπικές συντεταγμένες και άλλοτε αδιόρατα αλλά ωσεί παρόντα ψήγματα εντοπιότητας.

Ζωγραφικά αφαιρετικά πεδία, τοπία και άνθρωποι που αποτυπώνονται εκ του φυσικού ή ανακαλούνται εκ μνήμης, αρχαία σπαράγματα και objets trouvés –χειμερινά απομεινάρια θερέτρων που ενσωματώνονται με τη σειρά τους στη διακεκομμένη εικόνα, αρώματα κήπων, σκιές ποδηλάτων, κελύφη πλοίων και μοναχικές παραθαλάσσιες προκυμαίες, ολυμπιακά τρόπαια και αρχέγονα ξόανα συνθέτουν το μικρό παλίμψιστο ενός γνωστού-άγνωστου τόπου με ριζώματα και πλοχμούς που αναβλύζουν από τα βάθη του ελληνικού χρόνου.

Ίρις Κρητικού

Σεπτέμβριος 2017

Τη διοργάνωση της έκθεσης κάνει η Kourd Gallery.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Γιάννης Αδαμάκος, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δημοσθένης Δαββέτας, Θανάσης Εξαρχόπουλος, Πάνος Εξαρχόπουλος, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κασκούρας, Αγγέλικα Κοροβέση, Δημήτρης Κοροβέσης, Κατερίνα Κυπριώτη, Πένυ Κωνσταντίνου, Απόστολος Λάβδας, Δανιήλ Παναγόπουλος, Χάρης Παπαδημητρακόπουλος, Σοφία Πετροπούλου, Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης, Τάκης Σινόπουλος, Όλγα Στεφάτου, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

 

 

Εγκαίνια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00

Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος,

Πλ. Φιλικής Εταιρείας/Κολωνακίου 2 (4ος όροφος)

 

Διάρκεια έκθεσης: 3 – 7 Οκτωβρίου 2017

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00-16:00

Πέμπτη-Παρασκευή: 11:00-14:00 & 17:30-20:30

 

Επικοινωνία: Εβίτα Κανέλλου, 697 22 64 874, [email protected]

Πέλλη Κουκουμέλη, 693 76 40 480, [email protected]

Βένια Τσιλιμίγκρα, 690 62 76 455