“Ο Κοστολόγος” του Δημήτρη Βάντση από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Ο Κοστολόγος είναι ένα εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο προς έναν/μια κοστολόγο που αρχίζει την καριέρα του/της στον τομέα της κοστολόγησης. Είναι το αποτέλεσμα 30 ετών επαγγελματικής ενασχόλησης με το αντικείμενο σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας. Στόχος του είναι να επιμείνει στα θέματα που πραγματικά αντιμετωπίζουν οι κοστολόγοι στην πράξη και όχι στη θεωρία. Εστιάζει, δε, την προσοχή του σε προβλήματα τα οποία δεν παρουσιάζονται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, είτε γιατί τα θεωρούν δεδομένα είτε γιατί δεν τα αντιμετώπισαν ποτέ.

Θέματα όπως η κοστολόγηση δραστηριότητας και η ανάλυση ευαισθησίας παρουσιάζονται με τρόπο πρακτικό, έτσι ώστε η εφαρμογή τους σε πραγματικά περιστατικά να είναι δυνατή.

Ο Κοστολόγος επιμένει στην εκτενή παρουσίαση των αναλώσεων α? υλών και υλικών γιατί, σήμερα, είναι το σημαντικότερο τμήμα του κόστους παραγωγής και το μόνο απόλυτα μεταβλητό χωρίς αμφισβητήσεις. Οι άλλοι συγγραφείς θεωρούν τις αναλώσεις λίγο πολύ δεδομένες, ενώ στην πράξη αυτό δεν ισχύει.OKostologosEx_Layout 1

Αντίθετα, στον Κοστολόγο δεν υπάρχει αναφορά σε θέματα αναλυτικής λογιστικής, διότι αυτά έχουν παρουσιασθεί με τρόπο εξαντλητικό, ιδιαίτερα στην ελληνική βιβλιογραφία.

Καλωσορίζουμε τους νέους κοστολόγους σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κοστολόγηση είναι ένα μείγμα λογιστικής και πολύπλοκων υπολογισμών με στόχο τον μερισμό των στοιχείων του κόστους στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που παράγονται από έναν οικονομικό οργανισμό. Αυτό ισχύει μεν, αλλά λείπει ένα κρίσιμο στοιχείο. Ο μερισμός πρέπει πάντα να γίνεται με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και υπάρχουν αδικίες και ορισμένα προϊόντα επιβαρυνθούν με κόστος που δεν τους αναλογεί, τότε η κοστολόγηση είναι αποτυχημένη και οδηγεί τη διοίκηση σε λανθασμένες αποφάσεις. Είναι η αίσθηση του δικαίου που υποκινεί τον κοστολόγο να επανεξετάζει συστηματικά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί όταν γίνονται αλλαγές, οργανωτικές ή άλλες, στην επιχείρηση. Να αναθεωρεί, όταν χρειάζεται, τη δομή των κέντρων κόστους, τα κριτήρια κατανομής και τα στάδια εκτέλεσης της εργασίας του.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν πολλές ανθρωποώρες εργασίας όχι μόνο από τον κοστολόγο αλλά και από όλα τα σχετικά τμήματα του οργανισμού. Η προφανής, η εύκολη τάση να μην αλλάξουμε τίποτα διότι θα αναστατώσουμε τη λειτουργία της επιχείρησης δεν είναι λύση για τον κοστολόγο, διότι η αίσθηση του δικαίου είναι ισχυρότερη.

Εάν το σύστημα κοστολόγησης δεν είναι ακριβοδίκαιο, τότε οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Όχι μόνο οι αποφάσεις της διοίκησης μπορεί να είναι λανθασμένες, για παράδειγμα, εάν πρέπει να καταργηθεί ένα προϊόν ή μια ομάδα προϊόντων, αλλά, επιπλέον, η άστοχη κοστολόγηση οδηγεί και στη δημιουργία προσφορών προς πελάτες που θα είναι εκτός πραγματικότητας.

BANTSHS

Ο Δημήτρης Βάντσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Γαλλία, όπου και έλαβε μία Licence στην οικονομία των επιχειρήσεων, άλλη μία στην οικονομετρία και μια Maitrise στην οικονομία των επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Paris II, Assas. Τέλος, από το Πανεπιστήμιο Paris I Pantheon-Sorbonne έλαβε Diplome d’Etudes Approfondies (D.E.A.) στην ειδικότητα διαχείριση επιχειρήσεων και μακροπρόθεσμων χρηματοοικονομικών.

Στη Γαλλία εργάστηκε για 3 έτη στο Πανεπιστήμιο Paris II, Assas ως βοηθός καθηγητού στα μαθήματα εσωτερικού ελέγχου και μακροπρόθεσμων χρηματοοικονομικών. Ταυτόχρονα ήταν βοηθός συμβούλου σε θέματα βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών σε εταιρεία συμβούλων και αρθρογράφος στο περιοδικό Entreprise et Banque. Στο περιοδικό αυτό δημοσίευσε πολλά άρθρα σχετικά με το χρηματοοικονομικό κόστος.

Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετέφρασε για τις Εκδόσεις Λιβάνη δύο βιβλία: The Japan that Can Say No (Η Ιαπωνία που Μπορεί να Πει «Όχι») των Ishihara – Morita από τα αγγλικά και Money (Το Χρήμα) του P.L. Sulitzer από τα γαλλικά.

Εργάσθηκε ως προϊστάμενος κοστολόγησης και οικονομικός διευθυντής σε διάφορες βιομηχανίες χάρτου, φαρμάκων, αλουμινίου κ.ά., καθώς επίσης και ως διευθυντής σε συμβουλευτική εταιρεία. Διετέλεσε μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων επιχειρήσεων.

Σήμερα συνεργάζεται σε θέματα κοστολόγησης με δύο μεγάλες βιομηχανίες και είναι μέλος του Δ.Σ. του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη.

Βάντσης Δημήτρης

Ο ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ετος ‘Εκδοσης: 2016

Σειρά: Ποικίλα Θέματα

Σελίδες: 320

Τιμή: € 30,00 (με ΦΠΑ)

Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη

Σόλωνος 98, 10680, Αθήνα

Τηλ: +30 210.36.61.200

Φαξ: +30 210.36.17.791

Web: www.livanis.gr