Ο Πιο Μακρύς Δρόμος στο CineDoc

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Με φόντο τις επιδρομές του ISIS  στην Μέση Ανατολή,  ο Αλσαλέχ  και ο  Τζασίμ  από την Συρία και το  Ιράκ,  βρίσκονται  κρατούμενοι  στην φυλακή ανηλίκων του Βόλου με την βαριά κατηγορία της  διακίνησης  παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή  μιλάνε στο τηλέφωνο με τους γονείς τους που βιώνουν την τραγικότητα του  πολέμου, ενώ προσπαθούν και οι ίδιοι να σώσουν τους εαυτούς τους. Οι ιστορίες τους ξετυλίγονται στη φυλακή και στο δικαστήριο, αποκαλύπτοντας πώς νέοι αθώοι πρόσφυγες συχνά πέφτουν θύματα εξαναγκασμού των διακινητών, εμπλέκονται στη διακίνηση και τελικά καταλήγουν να εκτίουν βαρύτατες ποινές στις Ελληνικές φυλακές, ενώ οι ίδιοι οι διακινητές συνεχίζουν να  δρουν ανενόχλητοι.   Αν το δικαστήριο  κηρύξει  τον Αλσαλέχ και τον Τζασίμ  ενόχους, η  ποινή φυλάκισής  τους μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Ο πιο μακρύς δρόμος, έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε με επιτυχία από το ARTE. Ήταν μια από τις τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε δύο βραβεία στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας. Μέσα από την ιστορία των δύο παιδιών, καταφέρνει να φωτίσει άγνωστες πτυχές της πορείας των προσφύγων προς την Ευρώπη με ευαισθησία και αμεσότητα.   

Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου, την Ευτυχία Κατσιγαράκη, Δρ. Εγκληματολογίας, Προϊσταμένη Διευ/σης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Οργάνωση και Λειτουργία Δικαιοσύνης, Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Βασίλη Αποστολάκη, διευθυντή των φυλακών και τη Μαρία Καλαμίδα, την Κοινωνική Λειτουργό των φυλακών.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ

H ταινία επαναπροβάλλεται το Σάββατο και την Κυριακή 23 & 24 Απριλίου, στις 16:00, στον κινηματογράφο Δαναός

Mε ελληνικούς υποτίτλους | 74′ Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ