Ο «Φάουστ» του Φρίντριχ Βίλχεμ Μουρνάου στο 29ο Πανόραμα

 

 

Το Πανόραμα επιστρέφει σε έναν αγαπημένο θεσμό που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσής του: να συνοδεύει με ζωντανή κλασική μουσική μια βωβή ταινία.

 

Φέτος θα προβληθεί η μαυρόασπρη ταινία του 1926 «Φάουστ» του Φρίντριχ Βίλχεμ Μουρνάου, ένα θαυμάσιο παράδειγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού, που έχει ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Πρόκειται για τον αρχέτυπο μύθο του γέρου, που πουλάει την ψυχή του στον διάβολο για να ξαναγίνει νέος. To δημοφιλέστερο έργο του Γκέτε έχει έκτοτε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη πάνω από 200 φορές, οι περισσότερες από τις οποίες στη Γερμανία. Η ταινία του Μουρνάου, γυρισμένη το 1926 -εποχή κατά την οποία ανθούσε ο γερμανικός εξπρεσιονισμός- ήταν βέβαια η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του έργου, και θεωρείται σήμερα μια από τις κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστεί ο Έμιλ Γιάνινγκς. Η πρεμιέρα του έργου,  στις 14 Οκτωβρίου του 1926, βρίσκει τον Μουρναου στο αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του καριέρας. Έχει ήδη προηγηθεί το «Νοσφεράτου», μια συμφωνία τρόμου (1922), ένα από τα σημαντικότερα έργα του βωβού κινηματογράφου.

Η ταινία, διάρκειας 85 λεπτών, θα παρουσιαστεί στο κοινό την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7.15μ.μ., στο Τριανόν, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο. Η προβολή θα γίνει από κόπια που έχει αποκατασταθεί πρόσφατα από την Ταινιοθήκη της Γερμανίας.

Στο φιλμ του Μουρνάου, ο δαίμονας Μεφίστο στοιχηματίζει με τον Θεό ότι μπορεί να καταστρέψει την ψυχή του Φάουστ, ενός ευσεβούς αλχημιστή. Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας πανούκλας, και μετά την αποτυχία του να σταματήσει τον θάνατο, ο Φάουστ απελπίζεται και καίει τα βιβλία του. Ο Σατανάς στέλνει τον Μεφίστο για να δελεάσει τον Φάουστ, αρχικά παρέχοντάς του γνώση για τη θεραπεία της πανούκλας και, στη συνέχεια, με το να επαναφέρει τη νεότητά του για μία ημέρα. Το «Φάουστ», έχει ψηφιστεί στο Internet Movie Database (imdb) ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

 

Νίκος Πλάτανος

 

Σπούδασε πιάνο με την Ναταλία Μιχαηλίδου και Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση Μουσικής Κινηματογράφου στην Ecole Normale de Musique de Paris, δίπλα στον Antoine Duahmel, εμβληματικό συνθέτη της Nouvelle Vague.

Έχει συνθέσει τη μουσική για μεγάλο αριθμό  θεατρικών παραστάσεων. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης κα) και σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Γιώργος Λαζάνης, ο Στάθης Λιβαθινός, η Ρούλα Πατεράκη, η Έφη  Θεοδώρου.

Έχει συνθέσει τραγούδια σε στίχους μεγάλων ποιητών και σύγχρονων στιχουργών (Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης, Κ. Δημουλά,  Γ. Κοροπούλης)  και τα έχει παρουσιάσει σε δίσκους ή συναυλίες με σημαντικούς ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η  Μελίνα Κανά, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Θάνος Ανεστόπουλος και τα Υπόγεια Ρεύματα. Πρόσφατα εκδόθηκε ο δίσκος ” Αμίλητη Ιστορία” με 10 τραγούδια του σε ποίηση της Ελένης Αρβελέρ και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.

Έχει γράψει μουσική για την ταινία   “Λόγοι και Αμαρτήματα” του Βασίλη Μαζωμένου και “Πρώτη Φορά ” της Μαριτίνας Πάσαρη.

Συνεργάζεται σταθερά με το Πανόραμα Ευρωπαικού Κινατογράφου που διευθύνει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του συνθέτοντας και εκτελωντας ζωντανά στο πιάνο τη μουσική για κλασικές ταινίες του βωβού κινηματπγράφου όπως “Η Αυγή” και “Ο Τελευταίος Άνθρωπος” του Μουρνάου, “Ο Ένοικος” του Χίτσκοκ κ.α.

Διετέλεσε τακτικό μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

 

“TO ΠΕΙΡΑΜΑ” 8/11 στο Μέγαρο

Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι το ηλεκτρόνιο, αυτό το απειροελάχιστο σωματίδιο, αλλάζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με το αν το παρατηρούν ή όχι; Μπορεί ...