Ο Χρήστος Αηδόνης μελοποιεί Βάσο Λυσσαρίδη

Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική σκηνή ο Χρήστος Αηδόνης ξαφνιάζει θετικά με την πρώτη απόπειρα του, να διεισδύσει στον χώρο της μουσικής. Ο ίδιος αναφέρει πως αυτό το ταξίδι στον κόσμο της μελωδίας ήταν ένα όνειρο που δεν πιστεύει ακόμη πως έγινε πραγματικότητα.

Η συνεργασία με τον Βάσο Λυσσαρίδη δεν είναι απλά μία απόπειρα μιας μελωδικής προσέγγισης, όπως λέει, αλλά μια κατάθεση ψυχής.

Το cd που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες φιλοξενεί επτά μελοποιημένα ποιήματα, τα οποία ερμηνεύουν κορυφαίοι τραγουδιστές: Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Σταμάτης Κόκκοτας, ο Παντελής Θαλασσίνός, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Γιώργος Χατζής, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

Η ιδέα για την μελοποίηση των ποιημάτων του Βάσου Λυσσαρίδη ξεπηδά τον Ιούλιο του 2014, σε μια συνάντησή μας στην εξοχική του κατοικία στον Πρόδρομο.
Αποπειράθηκα να παρουσιάσω διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του, μέσα από τις επιλογές των θεμάτων της ποίησης του, που μελοποιήθηκαν.
Αυτή η προσπάθεια και το τελικό έργο που φέρει τον τίτλο «Απολογισμός» δεν περιορίστηκε να αναδείξει μόνο την πολιτική του οντότητα, αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο.
·    Την δύναμη της ψυχής,  που την καταθέτει με περίσσιο τρόπο με ένα ξεχωριστό αυτοσαρκασμό για όλες τις ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν με την αυτοβιογραφία, ένα τραγούδι που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.
·   Τον ασυμβίβαστο του χαρακτήρα  που αποτυπώνεται με τον Ιούδα και Χριστό, τραγούδι που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς.

·   Τον άνθρωπο της καθημερινότητας και της παρέας με τις ανησυχίες, τις φοβίες, τις χαρές και τις ανασφάλειες, που ερμηνεύουν ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Μπάμπης Τσέρτος με τα τραγούδια, η ταβέρνα και η τελευταία μου βραδιά.
·       Τον αγωνιστή και επαναστάτη πολιτικό, αλλά και την πίκρα που τον συνοδεύει από την πληγή της κατοχής και της διχοτόμησης.
Η λευτεριά θέλει λεβεντιά μας τραγουδάει ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου μεταφέροντας την κραυγή του Βάσου.
·    Τον ερωτικό Βάσο με την ομολογία ψυχής με το τραγούδι αλλιώτικα εγώ ξέρω ν´ αγαπώ, που ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός και τον άνθρωπο -παιδαγωγό που με το ακριβέ μου φίλε μας θυμίζει, πως ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να αγαπά και που ερμηνεύει ο Γιώργος Χατζής.

Όταν το 1991 σε ηλικία 28 ετών γνώρισα τον Βάσο Λυσσαρίδη ως πρόεδρο της ΕΔΕΚ δεν μπορούσα να φανταστώ πως 23 χρόνια μετά θα είχα την τιμή να μου εμπιστευτεί τον ποιητικό του θησαυρό.
Η συνεργασία με τον Βάσο δεν είναι απλά μία προσπάθεια μιας μελωδικής προσέγγισης, αλλά μια κατάθεση ψυχής.apologismos-exofyllo-aidonis-lyssaridis
Σ’ αυτήν την διαδρομή, δυσκολίες υπήρξαν πολλές.
Οι μελωδικές αποτυπώσεις σίγουρα αποτελούν μια μοναχική υπόθεση, όμως η ολοκλήρωση ενός τόσου σημαντικού έργου είναι πάντα αποτέλεσμα μιας συλλογικότητας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Άννα Νταλάρα που πίστεψε και υποστήριξε το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή, τον Χρύση Πρέντζα που χωρίς την βοήθεια του θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, τον Τάσο Λεβέντη και το ίδρυμα Λεβέντη για την μοναδική αρωγή τους, τον Γιαννάκη Ομήρου πρώην πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, την  Ελένη Κοντοχρήστου, τον Σπύρο Ζερβό  και τον Γιώργο Χατζή που συνέβαλε σε κάθε λεπτομέρεια για την πραγματοποίηση του.
Και φυσικά ευχαριστώ θερμά όλους τους καλλιτέχνες τον Παντελή Θαλασσινό, Σταμάτη Κόκοτα, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Μπάμπη Τσέρτο, Γιώργο Χατζή και Κώστα Χατζηχριστοδούλου που αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση και αφιλοκερδώς συνέβαλαν στην μουσική αποτύπωση μέρους της ποιητικής συλλογής του Βάσου.