«Παραμυθάδα με καντάδα» στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

«Παραμυθάδα με καντάδα»

της Ελένης Πουλημένου

σε σκηνοθεσία Ειρήνης Πετράκη

και μουσική επιμέλεια Αλκαίου Σουγιούλ

στις 27,28 Φεβρουαρίου και 5,6 Μαρτίου 2016

στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

στις 19:00 μ.μ.

 

Ήτανε κάποτε στην Επτάνησο, πειρατές με μακριές γενειάδες, ομιλίες και ρητορείες, παπόρα και αμπέλια, κόντηδες και κοντέσσες μα, και σέμπροι και χωριατοπούλες, νεράιδες και νεραϊδιακά, έρωτες και γάμοι και, άλλα πολλά που οι άνθρωποι τότε τα αφηγούνταν και συνάμα τα τραγουδούσαν.

Έτσι, η ζωή τους κυλούσε με παραμύθια και καντάδες.

 

Όλα αυτά ζωντανεύουν στη θεατρική σκηνή

του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης

με αφηγηματικότητα, θεατρικότητα, μουσική και τραγούδι

από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους αποφοίτους του σχολείου

μέσα από τρεις πρωτότυπες επτανησιακές ιστορίες:

του πειρατή Αλατζουλίν, του ταλαίπωρου Σαράντη και της Παραμυθάδας!

«Τι και η ζωή τους ήτουνε ένα παπόρο!»

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ελένη Πουλημένου

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Πετράκη

Μουσική Επιμέλεια: Αλκαίος Σουγιούλ

Διευθύντρια Σκηνής: Μαίρη Βίδου

Σκηνικά: Π.Σ. Παπαδόπουλος

Κατασκευή Σκηνικών: Γιώργος Μποτσιβάλης, Μάρκος Δελλατόλας, Γιώργος Κυριακίδης, Γιάννης Ρηγούτσος, Ιάκωβος Στεφάνου

Τεχνική Υποστήριξη – Φωτισμός: Αρσέν Αμπραμιάν

Επιμέλεια Ήχου: Αρσέν Αμπραμιάν

Τεχνικοί Παρασκηνίων: Γιώργος Μποτσιβάλης, Μάρκος Δελλατόλας, Γιώργος Κυριακίδης, Γιάννης Ρηγούτσος, Ιάκωβος Στεφάνου

Εικόνα Παραμυθάδας: Νεκτάριος Μαμάης

 

 

 

 

 

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 19:00 μ.μ.

Πληροφορίες: 210 9418011

Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

Θ. Σοφούλη 2, 171 22 Νέα Σμύρνη

www.leonteios.edu.gr

E: [email protected]

 

Υπόθεση

Ιστορία πρώτη: «Αλατζουλίν» (πρωτότυπη ιστορία, καταγεγραμμένη πρώτη φορά μέσα από την προφορική αφήγηση)

Ο πειρατής Αλατζουλίν (Τουρκοαιγύπτιος), που αναφέρεται συχνά σε «Ομιλίες» των Επτανήσων και ιδιαίτερα της Ζακύνθου, επιτίθεται στα μοναστήρια που βρίσκονται στα κρημνά (γκρεμνά) της Ζακύνθου. Εκεί όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό εχθρό: τους ίδιους τους καλογέρους!

Ιστορία δεύτερη: «Εκεί στ’ αμπέλια του Σαράντη» (μία ιστορία βασισμένη στο λαϊκό παραμύθι της Ζακύνθου «Ο Σαρανταμπέλης», εμπλουτισμένο και διασκευασμένο από την Ελένη Πουλημένου)

Ο Σαράντης, ένας χωρικός, καταφέρνει να παντρευτεί την κοντεσσίνα, την κόρη του κόντε Σπυρέτου. Μετά τους γάμους, όμως, φουρτούνες βρίσκουν το ζευγάρι, φουρτούνες που ταράζουν την οικογενειακή γαλήνη. Στο τέλος, όμως, η αγάπη νικά όλους τους πειρασμούς!

Ιστορία τρίτη: «Παραμυθάδα» (κείμενο: Ελένη Πουλημένου)

Ο γιος του Σαράντη, ο Πιέρος, ερωτεύεται μία σέμπρα και τη ζητά σε γάμο. Βρίσκει όμως αντίρρηση από τον πατέρα του, τον κόντε (πια) Σαράντη, ο οποίος κάνει τα πάντα για να μην γίνουν οι γάμοι. Ο νεανικός έρωτας όμως και πάλι νικά τα πείσματα και τις αντιγνωμίες και το ζευγάρι βρίσκει την ευτυχία, που είναι όμως παροδική: ο περίφημος πειρατής Αλατζουλίν πολιορκεί και πάλι το νησί αποφασισμένος να βγει νικητής! Η μεγάλη μάχη τελικά θα δοθεί ανάμεσα στον Αλατζουλίν και στον Πιέρο…

 

 

 

 

 

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 Η συγγραφέας, Ελένη Πουλημένου, έχοντας περάσει μέρος των παιδικών της χρόνων στη Ζάκυνθο, αναβιώνει στο κείμενό της τις προφορικές αφηγήσεις που άκουσε από τον παππού και τη γιαγιά της, που ζούσαν στο βόρειο άκρο της Ζακύνθου. Η συρραφή των τριών πρωτότυπων αυτών ιστοριών γίνεται με τρόπο έντεχνο ώστε να αποτελούν μία τριλογία.

Η αφήγηση και η θεατρική δράση εμπλουτίζεται συχνότατα από καντάδες και αρέκιες των Επτανήσων από τη ζωντανή ορχήστρα, υπό την επιμέλεια του Αλκαίου Σουγιούλ. Έτσι, το τραγούδι μπαίνει μέσα στην ιστορία και το αντίστροφο, ακριβώς όπως συνήθιζαν να κάνουν οι Επτανήσιοι παλιά: να αφηγούνται και συνάμα να τραγουδούν.

Η παράσταση προβάλλει την επτανησιακή παράδοση, με χρονικό πλαίσιο το 17ο-18ο αιώνα, το ταπεραμέντο των Επτανησίων, το γλωσσικό ιδίωμα και την επτανησιακή μουσική, με απώτερο στόχο να καταδείξει μία άλλη φιλοσόφηση της ζωής: αυτήν που είχαν οι άνθρωποι παλιά, τότε που η ζωή ήταν γεμάτη συναισθήματα που σε καλούσαν να τα τραγουδήσεις και να τα αφηγηθείς!