Παρουσίαση εκδηλώσεων “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στο κοινό, για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο, που φέρουν τον συμβολικό τίτλο Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο.
Από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου το ΚΠΙΣΝ μετουσιώνεται σε έναν ζωντανό τόπο ιδεών, εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης, μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο της 63ης συνάντησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για το ΚΠΙΣΝ.

Στο πρόγραμμα Metamorphosis συναντιούνται πάνω από 400 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, όπου Έλληνες και ξένοι δημιουργοί συμπράττουν στη σύνθεση μιας μεγάλης γιορτής συμμετοχής και συνεργατικότητας, αξίες πάνω στις οποίες έχει δομηθεί το ΚΠΙΣΝ.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος φέρει την υπογραφή της Limor Tomer, Γενικής Διευθύντριας Συναυλιών & Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ενώ η διεθνούς φήμης, πολυσχιδής καλλιτέχνις Laurie Anderson, είναι προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Επιπλέον, ο Robert Storr, Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, και οι επιμελήτριες Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo υπογράφουν και φέτος το πρόγραμμα video art προβολών με τίτλο Fireflies in the Night Take Wing.
Αντίστοιχα, τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η Μίλυ Πασχάλη, Συντονίστρια Δωρεών Τεχνών & Πολιτισμού του ΙΣΝ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο” είναι διαθέσιμο στον ειδικά σχεδιασμένο ιστότοπο www.SNFCC.org/metamorphosis.

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα:

 

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

18:00 –20:30 | ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ| Αθλητισμός

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Μια σύγχρονη και διασκεδαστική αναβίωση των κοινωνικών παιχνιδιών που ενθουσιάζουν ακόμα τα παιδιά σε πλατείες ή αυλές σχολείων και όλοι μας γνωρίζουμε ή είχαμε παίξει όταν ήμασταν μικροί. Το κουτσό, η διελκυστίνδα, οι κρίκοι και οι τσουβαλοδρομίες θα αποτελέσουν, ανάμεσα σε άλλα, την αφετηρία για πιο μοντέρνες εκδοχές τους, οι οποίες, όμως, δεν αλλοιώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έκαναν τα αρχικά παιχνίδια να διαρκέσουν στον χρόνο αποτελώντας πλέον μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού. Αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά που θα διασκεδάσουν παίζοντας… Και οι μεγαλύτεροι θα ανακαλέσουν μνήμες από την παιδική τους ηλικία, ίσως μάλιστα να δελεαστούν να παίξουν οι ίδιοι, καθιστώντας αυτή τη δραστηριότητα μια συνάντηση πέρα από γενιές και μια αφορμή ουσιαστικής παιδείας για τους μικρούς.

 

Για παιδιά 5-10 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 40 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 15 προγράμματα.

 

 

18:00 –20:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Αθλητισμός

Στίβος για παιδιά 

Τα παιδιά μυούνται στον κόσμο του κλασικού αθλητισμού και της άμιλλας συμμετέχοντας σε αθλήματα-παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους δίχως την πίεση του ανταγωνισμού και την απαίτηση επιδόσεων. Πέντε ολυμπιακά αθλήματα: άλμα εις μήκος άνευ φοράς (ολυμπιακό άθλημα έως τους 5ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912), άλμα επί κοντώ, ρίψη δίσκου, τρέξιμο και τρέξιμο μετ’ εμποδίων μεταμορφώνονται σε ομαδικές δραστηριότητες μέσω των οποίων οι νεαροί αθλητές έρχονται σε επαφή με τις αξίες του συναγωνισμού, της κοινωνικότητας και της αποδοχής του «άλλου». Τα παιδιά μαθαίνουν για καθένα από τα αθλήματα και συμμετέχουν σε μη ανταγωνιστικούς αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο οι χαρές του παιχνιδιού και της σωματικής δραστηριότητας καθίστανται εργαλεία διαπαιδαγώγησης και διδασκαλίας.

 

Για παιδιά 6-15 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 60 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 5 προγράμματα.

 

 

 

18:00 –20:30 | ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ| Αθλητισμός

Ρομποτική-STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics)

Τα παιδιά αγγίζουν τον κόσμο της ρομποτικής και διασκεδάζουν μαθαίνοντας! Μικροί και μεγάλοι μπορούν να παίξουν με ειδικά μικρά ρομπότ, να κατασκευάσουν και να εκφραστούν, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Το εργαστήριο ρομποτικής δίνει στους μικρούς επιστήμονες τη χαρά του πειραματισμού, μια ενασχόληση που ενισχύει την αγάπη για τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, τη μηχανική. Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό ταξίδι με την τεχνολογία που φέρνει ενθουσιασμό χάρη στις ανακαλύψεις, την αλληλεπίδραση και την καινοτομία που δημιουργεί!

 

Για παιδιά 6-13 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’-15’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 5-6 προγράμματα.

 

 

18:00 –20:30 | ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ| Αθλητισμός

Κωπηλατική Άσκηση Εδάφους

Κουπί στο Φάληρο! Όχι όμως στη θάλασσα, αλλά στην ξηρά. Αυτός ο πανάρχαιος τρόπος πλεύσης, που πήρε τη μορφή αγωνίσματος τον 18ο αιώνα, προάγοντας την ευγενή άμιλλα, στα κολέγια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, σήμερα γίνεται μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Οι μικροί συμμετέχοντες μετά από τρίλεπτη προθέρμανση θα κωπηλατούν για 200 μέτρα στο εικονικό «κωπηλατοδρόμιο», με τον χρόνο να μετράει. Θα απολαύσουν έτσι μια προσομοίωση κωπηλασίας σε ειδικά κωπηλατικά όργανα, γυμναστική δραστηριότητα ωφέλιμη τόσο για το μυϊκό όσο και για το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Διασκέδαση και αθλητισμός με ένα σπορ του υγρού στίβου, αλλά… πάντα έξω από το νερό!

 

Για παιδιά άνω των 6 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 8 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 5’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 30 προγράμματα.

 

 

18:00 –20:30 | ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ| Αθλητισμός

Παραολυμπιακά Παιχνίδια

Τα Παραολυμπιακά Παιχνίδια προτείνουν μια σειρά παραολυμπιακών αθλημάτων αγκαλιάζοντας τα παιδιά με αναπηρίες. Οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις σε αγωνίσματα της επιλογής τους, τα οποία τους προσφέρουν τη χαρά του αθλητισμού. Η διοργάνωση στοχεύει μεταξύ άλλων στην ευαισθητοποίηση του κοινού, και εν δυνάμει στη βελτίωση των συνθηκών και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Αποδέκτες αυτού του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες «παραολυμπιονίκες» αλλά και το ευρύτερο κοινό, το οποίο επιδιώκεται να αναγνωρίσει και να προασπίσει το δικαίωμα των ατόμων με κινητικούς περιορισμούς στην ισότιμη διεκδίκηση «χώρου» στις πόλεις μας. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, οπότε και καθιερώθηκε, το Παραολυμπιακό Κίνημα αναδεικνύει τον δυναμισμό και το ταλέντο των ανθρώπων με αναπηρίες.

Για παιδιά 6-16 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 24 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 15’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

 

 

18:00 –20:30 | ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ | Αθλητισμός

Χαρτόπολις

Ανοιχτή γιορτή δημιουργικότητας και παιχνιδιού! Τα παιδιά πειραματίζονται ελεύθερα με μια ποικιλία από διαθέσιμα υλικά, όπως χαρτόκουτα, χαρτόνια, μπογιές κ.ά., δημιουργώντας τις δικές τους, μοναδικές κατασκευές. Με όχημα το παιχνίδι τα παιδιά καλλιεργούν δημιουργικές δεξιότητες, συνεργάζονται και αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους. Το εργαστήριο θα έχει θεατές τους γονείς των παιδιών που παίρνουν μέρος, αλλά και τους επισκέπτες του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενήλικες και παιδιά. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο παιχνιδιού με απλά υλικά. Το πρόγραμμα στοχεύει στην παρουσίαση και προαγωγή του δημιουργικού παιχνιδιού με υλικά χαμηλού κόστους, αναπτύσσοντας έτσι τη φαντασία και την κοινωνικότητα.

 

Για παιδιά 5-7 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 40-50 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 50’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3 προγράμματα.

 

 

18:00 –20:00 | ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ | Αθλητισμός

Κυνήγι Θησαυρού

Το γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι που καθιστά τα παιδιά μικρούς «ντετέκτιβ-εξερευνητές» γίνεται αφορμή για μια διαδρομή περιήγησης και γνώσης. Ξεχωριστές ομάδες 3-4 παιδιών λαμβάνουν οδηγίες για να ανακαλύψουν κρυμμένα «στοιχεία» σε συγκεκριμένα σημεία του ΚΠΙΣΝ. Κάθε φορά που μια ομάδα καταφέρνει να βρει κάποιο στοιχείο, καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον αθλητισμό, τη διατροφή και γενικότερα την υγεία, έτσι ώστε να λάβει τον χάρτη που θα την οδηγήσει στον επόμενο «θησαυρό». Μέσα από το παιχνίδι, ακολουθώντας τη διαδρομή από ανακάλυψη σε ανακάλυψη, τα παιδιά περιηγούνται και γνωρίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ενώ «δένονται» με ευχάριστο τρόπο μεταξύ τους σε μια ομάδα που πρέπει να συνεργαστεί προς έναν κοινό σκοπό.

 

Για παιδιά 6-12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 40-60 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 60’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2 προγράμματα.

 

 

18:00 | ΣΚΑΛΙΑ ΚΑΝΑΛΙΟΥ | Μουσική

Υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης Street Studio City

Το Found Sound Nation (FSN) είναι μια κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών που αξιοποιούν τη μοναδική δύναμη της μουσικής και των ήχων, ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρών, συνεκτικών, υγιών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικά ευαισθητοποιημένης πρακτικής το FSN υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC), που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «στούντιο στους δρόμους της πόλης». Η ιδέα και η λειτουργία του Street Studio City είναι απλή: τα βασικά στοιχεία ενός στούντιο ηχογράφησης μεταφέρονται στον δημόσιο χώρο, προσφέροντας στην τοπική κοινότητα έναν χώρο μουσικής δημιουργίας ανοιχτό και προσιτό σε όλους τους πολίτες: μουσικούς και μη. Με μια απλή εγκατάσταση, που αποτελείται από φορητό υπολογιστή, μικρόφωνα, ελεγκτές midi, ηχεία και διάφορα μουσικά όργανα, οι μουσικοί παραγωγοί του προγράμματος SSC καλούν τους περαστικούς να συμπράξουν με μουσικούς σε μια πρόβα/jam session αυτοσχεδιαστικής δημιουργίας. Κατόπιν τα τραγούδια, οι ρυθμοί, οι ιστορίες και οι μουσικές ιδέες που δημιουργούν οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε ένα πολυποίκιλο αστικό ηχητικό περιβάλλον. Οι αυτοσχέδιες συναυλίες του Street Studio City καταγράφονται και στο τέλος κάθε ημέρας η ηχογράφηση μοιράζεται σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό. Το SSC είναι ένα μοντέλο συνεργατικής μουσικής δημιουργίας που ξεκίνησε το 2011 στο μουσικό φεστιβάλ της Λουκέρνης στην Ελβετία και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους, γοητεύοντας το κοινό σε φεστιβάλ όπως τα Harare International Festival of the Arts, Lincoln Center Out of Doors, Big Ears, Bay Chamber Festival και στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το φεστιβάλ New York Make Music. Το Street Studio City φέρνει τη μουσική κυριολεκτικά «στον δρόμο», έχοντας την εξαιρετική ικανότητα να συλλαμβάνει το «συλλογικό ασυνείδητο» του δημόσιου χώρου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εμπλουτίζει όσους έρχονται σε επαφή μαζί του –συμμετέχοντες και κοινό– με την εμπειρία μιας αυθόρμητης στιγμής.

 

 

19:00 – 22:00 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Αθλητισμός

Ο Garry Kasparov παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας

Πώς είναι να παίζει κανείς σκάκι με τον Garry Kasparov; Τη μοναδική αυτή εμπειρία θα έχουν δεκαπέντε σκακιστές και σκακίστριες 10-12 ετών στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε μια σιμουλτανέ σκακιστική αναμέτρηση με τον κορυφαίο αθλητή. Παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία 22 ετών, διατήρησε τον τίτλο για περίπου είκοσι χρόνια, όπως και την πρώτη θέση στο σύστημα αξιολόγησης ΕΛΟ για το ίδιο διάστημα. Νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, έχει τιμηθεί με το σκακιστικό Όσκαρ, αποχώρησε από το επαγγελματικό σκάκι το 2005, ύστερα από τριάντα χρόνια συνεχούς σκακιστικής παρουσίας. Πολιτικός ακτιβιστής και συγγραφέας σήμερα υποστηρίζει διεθνώς την άποψη ότι το σκάκι πρέπει να αποτελεί μέρος του σχολικού προγράμματος και εργάζεται για την προώθησή του στα σχολεία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, μέσω του Ιδρύματος για το σκάκι Kasparov (Kasparov Chess Foundation). Οι νεαροί συμμετέχοντες θα επιλεγούν από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Με το πέρας του παιχνιδιού ο Garry Kasparov θα συνομιλήσει με το κοινό.

 

 

20:00 | ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ | Χορός

Ομάδα David Dorfman Dance (DDD) & αθλητές παραολυμπιακών και κλασικών αθλημάτων

Η δημιουργία χορευτικών πειραματισμών με διάφορες κοινωνικές ομάδες αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας και δράσης της ομάδας χορού David Dorfman. Έχοντας παρουσιάσει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό περισσότερα από τριάντα προγράμματα με τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων (The Athletes Project, The Family Project, No Roles Barred), η ομάδα DDD υλοποιεί στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μια παράσταση με αθλητές παραολυμπιακών και κλασικών αθλημάτων, ανιχνεύοντας κοινωνικούς και προσωπικούς ρόλους μέσω της τέχνης του χορού.

 

 

20:00 – 22:00 | ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ | Αθλητισμός

SNF RUN: Τρέχοντας προς το Mέλλον

Μια ζωντανή γιορτή του αθλητισμού, έναν βραδινό αγώνα δρόμου διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλώντας δρομείς κάθε ηλικίας και ταχύτητας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό! Τρέχουμε όλοι μαζί γιορτάζοντας την Ολυμπιακή Ημέρα –επέτειο της ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής– σε μια συμβολική διαδρομή 6 χιλιομέτρων για τη χαρά της συμμετοχής και του τερματισμού. Μικροί και μεγάλοι ξεκινάμε με τη δύση του ήλιου από το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματίζουμε δίχως ανταγωνιστική διάθεση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα διεξάγεται και Παραολυμπιακός αγώνας δρόμου 1 χιλιομέτρου. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.snfrun.org

 

 

21:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική

Συναυλία Demy & Friends

H Demy φέρνει στη μουσική της όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της σύγχρονης ποπ. Βραβευμένη τραγουδίστρια με τρία Mad Video Music Awards, στήνει μια μουσική γιορτή για μικρούς και μεγάλους προσκαλώντας αστέρια της ελληνικής μουσικής σκηνής σε μια σειρά από αναπάντεχα ντουέτα-εκπλήξεις. Η Ευρυδίκη, ο Κώστας Μαρτάκης, ο Στέλιος Λεγάκης και ο Άρης Μακρής ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί με την Demy για να μας παρασύρουν με τη ζωντάνια και την αισιοδοξία τους.

 

 

22:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική

Συναυλία Xylouris White

Το ντουέτο Xylouris White έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό ιδίωμα με ήχους από τζαζ, post-rock και παραδοσιακή κρητική μουσική, κερδίζοντας τη διεθνή μουσική σκηνή. Αποθεώνεται σε περιοδείες και εμφανίσεις σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική, ενώ κατακτά την πρώτη θέση στα charts του billboard στην κατηγορία world-music με το άλμπουμ «Goats». Με βαθιά μουσική παράδοση, ο Γιώργος Ξυλούρης αναδεικνύει το λαούτο σε πρώτο ρόλο συνοδεία φωνής. Η παραμονή του στην Αυστραλία εμπλουτίζει τη μουσική του με ροκ επιρροές ανοίγοντας νέους μουσικούς δρόμους. Έντονη μουσικότητα και αυτοσχεδιασμός χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις του με τον Jim White, το δεύτερο μέλος του ντουέτου. Ο White, με το χαρισματικό του παίξιμο, μετατρέπει τα ντραμς σε όργανο με άπειρες δυνατότητες. Ιδρυτικό μέλος των Dirty Three, αυστραλιανού συγκροτήματος που «άνοιγε» τις συναυλίες των Nick Cave & The Bad Seeds, έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της indie rock και post-punk σκηνής, όπως PJ Harvey, White Magic, Bonnie «Prince» Billy. Μουσική με δυνατό και ελεύθερο πνεύμα, goatish (κατσικίσια), όπως τη χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι, για όσους μπορούν να την ακολουθήσουν στα ύψη της.

 

 

Παρασκευή 24 Ιουνίου

 

 

18:00 – 20:00 | ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ | Μουσική

Υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης Street Studio City

Το Found Sound Nation (FSN) είναι μια κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών που αξιοποιούν τη μοναδική δύναμη της μουσικής και των ήχων, ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρών, συνεκτικών, υγιών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικά ευαισθητοποιημένης πρακτικής το FSN υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC), που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «στούντιο στους δρόμους της πόλης». Η ιδέα και η λειτουργία του Street Studio City είναι απλή: τα βασικά στοιχεία ενός στούντιο ηχογράφησης μεταφέρονται στον δημόσιο χώρο, προσφέροντας στην τοπική κοινότητα έναν χώρο μουσικής δημιουργίας ανοιχτό και προσιτό σε όλους τους πολίτες: μουσικούς και μη. Με μια απλή εγκατάσταση, που αποτελείται από φορητό υπολογιστή, μικρόφωνα, ελεγκτές midi, ηχεία και διάφορα μουσικά όργανα, οι μουσικοί παραγωγοί του προγράμματος SSC καλούν τους περαστικούς να συμπράξουν με μουσικούς σε μια πρόβα/jam session αυτοσχεδιαστικής δημιουργίας. Κατόπιν τα τραγούδια, οι ρυθμοί, οι ιστορίες και οι μουσικές ιδέες που δημιουργούν οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε ένα πολυποίκιλο αστικό ηχητικό περιβάλλον. Οι αυτοσχέδιες συναυλίες του Street Studio City καταγράφονται και στο τέλος κάθε ημέρας η ηχογράφηση μοιράζεται σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό. Το SSC είναι ένα μοντέλο συνεργατικής μουσικής δημιουργίας που ξεκίνησε το 2011 στο μουσικό φεστιβάλ της Λουκέρνης στην Ελβετία και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους, γοητεύοντας το κοινό σε φεστιβάλ όπως τα Harare International Festival of the Arts, Lincoln Center Out of Doors, Big Ears, Bay Chamber Festival και στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το φεστιβάλ New York Make Music. Το Street Studio City φέρνει τη μουσική κυριολεκτικά «στον δρόμο», έχοντας την εξαιρετική ικανότητα να συλλαμβάνει το «συλλογικό ασυνείδητο» του δημόσιου χώρου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εμπλουτίζει όσους έρχονται σε επαφή μαζί του –συμμετέχοντες και κοινό– με την εμπειρία μιας αυθόρμητης στιγμής.

 

 

18:30 | ΦΑΡΟΣ | Εκδηλώσεις & Θεάματα

Παρουσίαση του Renzo Piano και συζήτηση για το έργο του.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

 

20:30 | ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ | Χορός

Παράσταση Street Dance: Οι βραβευμένες ομάδες χορού του δρόμου Funky Habits και Waveomatics

Οι Waveomatics και οι Funky Habits συναντιούνται με τους χορευτές της ομάδας David Dorfman Dance (DDD) σε μια ανοιχτή παράσταση αυτοσχεδιασμών και αλληλεπίδρασης. Breakers, poppers και μεταμοντέρνοι χορευτές, με κοινή φιλοσοφία για τη δύναμη του χορού και την κοινωνική και πολιτική της επίδραση, παρουσιάζουν στο κοινό ένα ανατρεπτικό χορευτικό δρώμενο. Το breaking είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής για τους Waveomatics. Κάθε τους street performance καθηλώνει το κοινό, μετουσιώνοντας την κουλτούρα του δρόμου σε καλλιτεχνική χορευτική έκφραση. Εντυπωσιακά άλματα, στυλάτες φιγούρες, χορός που προκαλεί με την ελευθερία που εκπέμπει. Η ομάδα σχηματίστηκε στη μνήμη του χορευτή και δασκάλου Νίκου Μπιράκου (Waveomatic) και αποτελείται από αυτόνομους χορευτές (b-boys και poppers), οι οποίοι έχουν πολλές συμμετοχές και βραβεύσεις σε διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκαν ήδη από την πρώτη τους επαγγελματική εμφάνιση το 2013 στο Battle Of The Year (BOTY) Balkans στη Θεσσαλονίκη (βαλκανικός διαγωνισμός breaking), που τους εξασφάλισε συμμετοχή στο παγκόσμιο BOTY στη Γερμανία εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Υπερασπιστές της underground κουλτούρας και αυτοδίδακτοι, αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την τέχνη του δρόμου. Oι Funky Habits καλλιεργούν τη hip-hop κουλτούρα στην Ελλάδα χορεύοντας επαγγελματικά από το 2010: breaking, popping, locking, party dance, waacking, krump και house dance. Με το ταλέντο τους μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό της μουσικής στην κίνησή τους, ενθουσιάζοντας το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση. Τέσσερις φορές πρωταθλητές Βαλκανίων, έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία (Street Fighters Finals 2011, 2012 και 2013) και στη Γαλλία (Preselections of Juste Debout 2012), ενώ έχουν πολλές διακρίσεις σε διοργανώσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Μετρούν πολλές εμφανίσεις σε shows γνωστών εταιρειών και βιντεοκλίπ.

 

 

20:00 | ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ & ΟΧΘΕΣ ΚΑΝΑΛΙΟΥ | Μουσική

Jazz & Colors

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή μουσική παλέτα φιλοξενώντας την παραγωγή Jazz & Colors, μια ιδέα του μουσικού παραγωγού Peter Shapiro, ιδιοκτήτη του κλαμπ Τhe Brooklyn Bowl και του The Capitol Theatre της Ν. Υόρκης. Δεκαπέντε τζαζ ορχήστρες απλώνονται στον χώρο του Πάρκου και ερμηνεύουν ταυτόχρονα τις ίδιες μουσικές συνθέσεις με ποικιλότροπα στυλ η καθεμία, ενώ οι επισκέπτες ακολουθούν τα ακούσματα με αυθόρμητη σειρά. Το Jazz & Colors αποτελεί μοναδική μουσική εμπειρία, καθώς προσκαλεί τον ακροατή να συλλέξει και να απολαύσει όσο περισσότερες διασκευές μιας μουσικής σε παράλληλη εκτέλεση. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σέντραλ Παρκ εμπνευσμένο από τα χρώματα του φθινοπώρου και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης ως μια εναρμόνιση των χρωμάτων της εικαστικής τέχνης με τη μουσική, η οποία νοερά μεταφέρει την αίσθησή τους. Στο πρόγραμμα Metamorphosis θα παρουσιαστεί μια ιδιαίτερη εκδοχή της παράστασης.

 

 

21:30 | ΞΕΦΩΤΟ| Μουσική

Water Passion after St. Matthew

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Tan Dun κατέχει ηγετικό ρόλο στη διεθνή μουσική σκηνή. Λάτρης του συγκρητισμού πολιτισμών και παραδόσεων, διευρύνει τα όρια μεταξύ της κλασικής μουσικής, της παράστασης πολυμέσων και της κουλτούρας δύο κόσμων: της Δύσης και της Ανατολής. Πολυβραβευμένος (βραβεία Γκράμι, Όσκαρ, Grawemeyer, Moscow Shostacovich), έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο. Στο έργο του αποτυπώνονται οι αντιθέσεις και οι εναλλαγές του βίου του: από την κινεζική επαρχία της «Πολιτιστικής Επανάστασης» του Μάο έως τις επιδράσεις που δέχτηκε από τον μέντορά του Toru Takemitsu, από τη δυτική μουσική του John Cage και τον J. S. Bach. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

 

Το Water Passion after St. Matthew γράφτηκε το 2000 για τη 250ή επέτειο από τον θάνατο του Bach, και είναι βασισμένο στο έργο του Τα κατά Ματθαίον Πάθη. Στις οργανικές συνθέσεις του ο Dun πειραματίζεται με το ηχητικό αποτύπωμα πρωτογενών υλικών όπως το χαρτί, το νερό, η πέτρα. Εδώ χρησιμοποιεί το νερό ως σύμβολο και ως ηχητική πηγή: «Το νερό είναι μια μεταφορά για την ενότητα του εφήμερου και του αιώνιου, όπως και ένα σύμβολο βαπτίσματος, ανανέωσης, ψυχαγωγίας και ανάστασης», εξηγεί ο συνθέτης και ερμηνεύει με το έργο του το χριστιανικό πάθος μέσω της πανάρχαιας σαμανιστικής παράδοσης της Κίνας, εντάσσοντάς το στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού του 21ου αιώνα.

Η διαφάνεια του νερού, οι αντανακλάσεις και οι ήχοι του συνδυάζονται με κλασικά όργανα (όπως βιολί, τσέλο), ποικίλα κρουστά, θιβετιανά και κινέζικα παραδοσιακά όργανα, φωνητικά, ψηφιακό ήχο, ακόμα και με τη σιωπή, ενισχύοντας τον τελετουργικό χαρακτήρα της παράστασης. Στη μυστηριακή, πνευματική του ατμόσφαιρα μας οδηγούν οι: Sarah Ioannides (διευθύντρια ορχήστρας), Stephen L. Bryant (μπάσος-βαρύτονος), Chiara Chizzoni (σοπράνο), BeiBei Wang (κρουστά), Alexandrina Boyanova (βιολί), Felix Fan (τσέλο), Jeremy Thal (πλήκτρα) και η ελληνική χορωδία Fons Musicalis σε μουσική διδασκαλία Κωστή Κωσταντάρα.

 

Sarah Ioannides

Η ισχυρή παρουσία της μαέστρου Sarah Ioannides προκαλεί τον έπαινο του Τύπου, του κοινού και των κριτικών σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα έγινε μουσική διευθύντρια της Symphony Orchestra και της Spartanburgh Philharmonic Orchestra, κερδίζοντας αναγνώριση για το καινοτόμο πνεύμα, τη συνεργατικότητα, τον πλουραλισμό της. Προηγουμένως διηύθυνε ως βοηθός μαέστρος τη Cincinnati Symphony Orchestra, όντας η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτή τη θέση. TonküOrchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lyon, Gothenburg Symphony Orchestra, είναι ορισμένες από τις συνεργασίες της διεθνώς, ενώ στις ΗΠΑ έχει διευθύνει τις Buffalo Philharmonic, Chattanooga και Charleston Symphony – και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στα έργα σύγχρονων συνθετών και έχει διευθύνει τις πρεμιέρες τριάντα πέντε έργων. Με τον Tan Dun έχει συνεργαστεί ως βοηθός διεύθυνσης ορχήστρας και συντονίστρια παραγωγής από το 1993 έως το 2003. Η επιλογή της από τον δημιουργό για να διευθύνει το Water Passion after St. Matthew στο Perth International Arts Festival και στο Opera, το 2005, ανέδειξε τη χαρισματική, λυρική τεχνική της.

 

 

00:00 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Εκδηλώσεις & Θεάματα

Circus of Illusions

Παραστάσεις που κόβουν την ανάσα και ψυχαγωγούν μικρούς και μεγάλους παρουσιάζουν κορυφαίοι καλλιτέχνες του τσίρκου: με ακροβατικά νούμερα, παντομίμα, stand-up comedy, ταχυδακτυλουργικά αστεία, σημαντικοί εκπρόσωποι του είδους από τη διεθνή σκηνή ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και μυούν το κοινό στη σύγχρονη εκδοχή ενός προσφιλούς από την αρχαιότητα θεάματος. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Anna Jack, Nina Burri, The Smirnovs, David Shiner, Lambros Fisfis, Elayne Kramer.

Σάββατο 25 Ιουνίου

 

9:30 – 12:30 & 18:00 – 21:00 |  ΠΕΥΚΩΝΑΣ | Ξενάγηση

Ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Οι επισκέπτες γνωρίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τμ., δημιουργία του αρχιτέκτονα Renzo Piano. Περιήγηση στους κήπους με φυτά και δέντρα της Μεσογείου, στα μονοπάτια, στα σιντριβάνια, στους χώρους παιχνιδιού, με φόντο τη θάλασσα και την Ακρόπολη.

 

Διάρκεια ξενάγησης: 40’

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

 

 

10:00 – 18:00 | ΥΠΟΔΟΧΗ ΟΠΕΡΑΣ | Ξενάγηση

Ξεναγήσεις στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς, υποδέχεται τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, όπως και την υψηλή τεχνολογία και αισθητική του, με ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους του.

 

Διάρκεια ξενάγησης: 40’

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

 

 

10:00 – 18:00 | ΥΠΟΔΟΧΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ | Ξενάγηση

Ξεναγήσεις στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ξεναγήσεις στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Οι επισκέπτες εξοικειώνονται με τους νέους χώρους της Βιβλιοθήκης, μαθαίνοντας για την αρχιτεκτονική και την πολυδιάστατη λειτουργία της.

 

Διάρκεια ξενάγησης: 40’

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

 

 

9:30 – 12:30| ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ |Αθλητισμός

Οικογένεια Εν Δράσει

Ένας αγώνας περιπέτειας για όλη την οικογένεια με πολλή κίνηση και διασκέδαση! Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρέξιμο στο Πάρκο όπου οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν τα αρώματα των ελληνικών φυτών των κήπων, αλλά και την αρχιτεκτονική του τοπίου και των κτιρίων. Ακολουθούν σταθμοί φυσικών δοκιμασιών, που προσφέρουν ισορροπημένη εκγύμναση του σώματος, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούν και κεντρίζουν το μυαλό! Η απολαυστική βαρκάδα στο κανάλι του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να διανύσουν αποδοτικά την απόσταση του καναλιού, αποτελεί ίσως τον πιο διασκεδαστικό σταθμό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μια χορευτική έκπληξη περιμένει όλες τις ομάδες! Ένα παιχνίδι εξοικείωσης και υποδοχής στο νέο Πάρκο, το οποίο προάγει την ευεξία, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

 

 

10:00 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Χορός

Ομάδα David Dorfman Dance (DDD) & Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών

Η ομάδα χορού David Dorfman συμπράττει με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, συνθέτοντας μια παράσταση ελεύθερης κίνησης για χορευτές και άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ο χορογράφος και ακτιβιστής David Dorfman ανοίγει ένα ευρύ πεδίο διερεύνησης –αλλά και πρόκλησης– των παραδεδεγμένων κοινωνικών αντιλήψεων γύρω από τη σωματικότητα, την αρτιμέλεια, το ιδανικό του κάλλους, την υγεία. Εντέλει, μας κάνει να αναρωτηθούμε για τα όρια της ίδιας της δημοκρατίας μας και για τα δικαιώματα που αποδίδει στους πολίτες της. Οι παραστάσεις του έχουν τη μοναδική ικανότητα να γοητεύουν, να συνεγείρουν και να προβληματίζουν. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά τη φιλοσοφία του David Dorfman βαθιά ανθρωπιστική και πολιτική.

 

 

10:30 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Εκδηλώσεις & Θεάματα

Μαγικό Τσίρκο

Τσίρκο για μεγάλους και παιδιά, μαγικά και ταχυδακτυλουργικά κόλπα με πραγματικούς μάγους της διασκέδασης!

 

 

10:30 – 13:30 | ΦΑΡΟΣ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά

Το Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά προσκαλεί μαθητές από το δημοτικό ως το λύκειο στα πιο πρωτότυπα εργαστήρια εξερεύνησης, και όχι μόνο. Σε συνεργασία με το Κολέγιο Ανατόλια, το Κέντρο δημιουργεί πρωτοποριακά προγράμματα προσφέροντας την ευκαιρία σε χαρισματικούς νέους να αναδείξουν τα ταλέντα και τον ενθουσιασμό τους για τις επιστήμες.

 

 

10:30 – 11:50 | «Θέλεις να γίνεις Επιστήμονας;»

Πόσων χρονών είναι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ; Γιατί βρέχει; Πώς γεννήθηκαν τα ηφαίστεια; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον απέραντο κόσμο της επιστήμης, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ποικίλα επιστημονικά ερωτήματα και πραγματοποιώντας πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης. Οι μικροί επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να χωρίσουν τα μόρια του νερού σε αυτοσχέδιες συσκευές ηλεκτρόλυσης, ενώ θα αγγίξουν το μυστήριο της δημιουργίας φτιάχνοντας ένα μόριο DNA.

 

Για παιδιά 8-9 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

 

10:30 – 11:50 | «Κρυπτολογία»

Κρυπτολογία: η τέχνη της ασφαλούς επικοινωνίας ή πώς φτιάχτηκε ο πρώτος υπολογιστής χρησιμοποιώντας μια σκυτάλη, έναν δίσκο κι ένα σταυρόλεξο.

 

Ποιος δεν θέλει να μάθει να στέλνει ένα κρυφό μήνυμα που θα γνωρίζει να το διαβάσει μόνο ο παραλήπτης του; Στο εργαστήριο κρυπτολογίας τα παιδιά μαθαίνουν να κωδικοποιούν και να αποκωδικοποιούν μηνύματα μέσα από τη μελέτη κρυπτοσυστημάτων, όταν χρειαστεί και με τη βοήθεια των μαθηματικών!

 

Για παιδιά 13-16 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

 

12:10 – 13:30 | «Η μαγεία της μαθηματικής σκέψης»

Τα παιδιά χαίρονται τη μαγεία των αριθμών σε ένα εργαστήριο-μαθηματικό καλειδοσκόπιο, το οποίο προβάλλει όλες τις αποχρώσεις μιας επιστήμης τις περισσότερες φορές βαρετής στην τάξη! Αριθμοί, πράξεις, γεωμετρικές εφαρμογές γίνονται σύμμαχοι με τα παιδιά και με τη βοήθειά τους δημιουργούν αριθμητικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά έργα, ενώ μαθαίνουν να επιδίδονται εύκολα σε νοερούς υπολογισμούς και να λύνουν προβλήματα χωρίς αριθμούς.

 

Για παιδιά 10-12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

 

12:10 – 13:30 | «Φιλοσοφία: σκέψη, σκέψη, είσαι εδώ;»

Τι είναι φαντασία; Τεχνητή νοημοσύνη; Πού τελειώνει ο κόσμος; Με καταδυτικό υλικό τη σκέψη, τα παιδιά «βουτούν» στα νερά της φιλοσοφικής αναζήτησης στην πόλη του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, διατυπώνοντας και απαντώντας τα δικά τους ερωτήματα.

 

Για παιδιά 13-16 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

 

18:00 | ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ| Μουσική

Υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης Street Studio City

Το Found Sound Nation (FSN) είναι μια κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών που αξιοποιούν τη μοναδική δύναμη της μουσικής και των ήχων, ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρών, συνεκτικών, υγιών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικά ευαισθητοποιημένης πρακτικής το FSN υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC), που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «στούντιο στους δρόμους της πόλης». Η ιδέα και η λειτουργία του Street Studio City είναι απλή: τα βασικά στοιχεία ενός στούντιο ηχογράφησης μεταφέρονται στον δημόσιο χώρο, προσφέροντας στην τοπική κοινότητα έναν χώρο μουσικής δημιουργίας ανοιχτό και προσιτό σε όλους τους πολίτες: μουσικούς και μη. Με μια απλή εγκατάσταση, που αποτελείται από φορητό υπολογιστή, μικρόφωνα, ελεγκτές midi, ηχεία και διάφορα μουσικά όργανα, οι μουσικοί παραγωγοί του προγράμματος SSC καλούν τους περαστικούς να συμπράξουν με μουσικούς σε μια πρόβα/jam session αυτοσχεδιαστικής δημιουργίας. Κατόπιν τα τραγούδια, οι ρυθμοί, οι ιστορίες και οι μουσικές ιδέες που δημιουργούν οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε ένα πολυποίκιλο αστικό ηχητικό περιβάλλον. Οι αυτοσχέδιες συναυλίες του Street Studio City καταγράφονται και στο τέλος κάθε ημέρας η ηχογράφηση μοιράζεται σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό. Το SSC είναι ένα μοντέλο συνεργατικής μουσικής δημιουργίας που ξεκίνησε το 2011 στο μουσικό φεστιβάλ της Λουκέρνης στην Ελβετία και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους, γοητεύοντας το κοινό σε φεστιβάλ όπως τα Harare International Festival of the Arts, Lincoln Center Out of Doors, Big Ears, Bay Chamber Festival και στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το φεστιβάλ New York Make Music. Το Street Studio City φέρνει τη μουσική κυριολεκτικά «στον δρόμο», έχοντας την εξαιρετική ικανότητα να συλλαμβάνει το «συλλογικό ασυνείδητο» του δημόσιου χώρου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εμπλουτίζει όσους έρχονται σε επαφή μαζί του –συμμετέχοντες και κοινό– με την εμπειρία μιας αυθόρμητης στιγμής.

 

 

18:30 | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | Μουσική

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε έργα Γιάννη Χρήστου

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας. Συνδυάζοντας τον αυτοσχεδιασμό, τη σκηνική δράση και τον φιλοσοφικό στοχασμό, ο Χρήστου ακολούθησε το ίχνος της αβανγκάρντ δημιουργώντας ένα προσωπικό μουσικό σύμπαν με ιδιάζουσα και γοητευτική ιδιοσυγκρασία. Στην πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με την οποία συμπράττουν το  διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιαστούν δύο κομβικά έργα του corpus του Γιάννη Χρήστου. Η κυρία με τη στρυχνίνη (1967) βασίζεται στην καταγραφή των ονείρων του συνθέτη και στην ψυχολογία του Καρλ Γιουνγκ, αποτελώντας μια σκηνική ενότητα στην οποία ηθοποιοί και μουσικοί εμπλέκουν το κοινό σε μια

συναρπαστική, αλλά συνάμα αινιγματική, συν-δημιουργία. Η Αναπαράσταση ΙΙΙ (Ο πιανίστας) (1968), είναι και αυτό ώριμο έργο του Γιάννη Χρήστου και ένα από τα πλέον δημοφιλή στο σύνολο του έργου του. Η μορφή του πιανίστα, που ερμηνεύεται εναλλάξ από τους Άρη Σερβετάλη και Λενιώ Λιάτσου, γίνεται το «εργαλείο» μέσω του οποίου διερευνώνται οι μυστηριακές, ονειρικές τελετουργίες της καλλιτεχνικής μετάπραξης. Την εικαστική εγκατάσταση που θα συνοδεύει τα έργα έχει αναλάβει ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

 

 

19:00 | ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ | Μουσική

Inuksuit

Το Inuksuit, μια σύνθεση-μουσική γέφυρα με το φυσικό περιβάλλον, συνδέει τους ήχους της φύσης με τη μουσική. Ο τίτλος του προέρχεται από την παράδοση των Εσκιμώων και αναφέρεται στις λίθινες κατασκευές που χρησίμευαν για την επικοινωνία και την επιβίωση στο πολικό περιβάλλον. «Κάθε παράσταση του Inuksuit είναι διαφορετική και καθορίζεται από το μέγεθος του συνόλου και τα ειδικά όργανα που χρησιμοποιούνται, από τη μορφολογία και τη βλάστηση του τόπου – ακόμη κι από το κελάηδισμα των πουλιών που ζουν εκεί. Οι μουσικοί είναι διασκορπισμένοι στον χώρο και οι ακροατές είναι ελεύθεροι να ανακαλύψουν ο καθένας ξεχωριστά το δικό του σημείο ακρόασης», εξηγεί ο συνθέτης του έργου. Το αγκάλιασμα του φυσικού κόσμου με τη μουσική και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μέσω του μουσικού βιώματος αποτελούν τον άξονα της δημιουργίας του John Luther Adams, ο οποίος κέρδισε το 2014 το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Become Ocean και το 2015 το βραβείο Γκράμι για την «Καλύτερη Σύγχρονη Κλασική Σύνθεση».

 

Στην Αθήνα το πολυσήμαντο αυτό έργο του John Luther Adams θα παρουσιαστεί από 60 Έλληνες περκασιονίστες υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Δεσύλλα, και τη συμμετοχή του  σολίστα των κρουστών Douglas Perkins. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών.

 

Ο Douglas Perkins, ο «βιρτουόζος των κρουστών», σύμφωνα με τους New York Times, φέρνει την εμπειρία του Inuksuit στην Αθήνα, μιας παράστασης για 9 έως 99 κρουστά. Μουσικός δωματίου και σολίστας, ο Perkins έχει κάνει εμφανίσεις σε ετερόκλητους χώρους, όπως το Carnegie Hall, το Lincoln Center, το Millenium Park, η τούνδρα της Αλάσκας, η λίμνη του Central Park κ.ά. Έχει στο ενεργητικό του την πρώτη εκτέλεση σε περίπου εκατό έργα συνθετών όπως οι David Lang, Steve Reich, Paul Lansky, John Luther Adams, Nathan Davis, Larry Polansky, Christian Wolff, Glenn Kotche, Sofia Gubaidulina και Tristan Perich. Παράλληλα είναι μαέστρος, παραγωγός και ιδρυτής του κουαρτέτου κρουστών So Percussion. Η παραγωγή του έργου του Ιάννη Ξενάκη Περσέφασσα στο Central Park Lake και του Inuksuit του John Luther Adams στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκαν ως top ten performances το 2010 και το 2011, αντίστοιχα, από τα περιοδικά New Yorker, New York Magazine και Time Out NY.

 

Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Δημήτρης Δεσύλλας έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα σπουδάζοντας κρουστά στην Παλαιά Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Κρουστών του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Νίκο Κορατζίνο και κατόπιν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης, όπου συνδέθηκε με μουσικές προσωπικότητες από τον χώρο των κρουστών, όπως οι Roland Kohloff, Ray Des Roche και R. Siegers. Καθοριστική υπήρξε και η επαφή του, σε νεαρή ηλικία, με τον δεξιοτέχνη και δάσκαλο Sylvio Gualda. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται εκτελέσεις και ηχογραφήσεις κλασικών και σύγχρονων συνθετών. Είναι συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Καμεράτας-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής από το 1992. Έχει ιδρύσει τα σύνολα κρουστών Σείστρο και Τύπανα. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.

 

 

19:00 – 21:00 |  ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ |  Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εργαστήριο μεταξοτυπίας

Η πανάρχαιη τεχνική της μεταξοτυπίας, της πρώτης εκτυπωτικής μεθόδου, που απαντάται από τη λεκάνη της Μεσογείου ως τη μακρινή Ιαπωνία και την Ινδονησία, μετατρέπεται σε σύγχρονη τέχνη στα χέρια ενός καινοτόμου πειραματιστή του είδους. Ο Μανώλης Αγγελάκης, γνωστός και ως tind, εξελίσσει την οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα του μεταξοτύπη, προβάλλει την αξία της τέχνης του και ανακαλύπτει τις απεριόριστες εφαρμογές της. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιεί εναλλακτικά, αντί για μελάνι εκτύπωσης, χρώμα body paint, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Πάρκου να μοιραστούν ένα καλλιτεχνικό τύπωμα στο δέρμα τους! Πιστεύει στην ομορφιά των τυπογραφικών λαθών και την παρουσιάζει, όπως και την αξία της μεταξοτυπίας, μέσα από συνεργασίες με τίτλο «Το λάθος είναι ανώτερο της Τέχνης».

 

 

20:00 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Μουσική

In C

Το έργο In C του Terry Riley ερμηνεύει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, σε επιμέλεια και μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου. Πρόκειται για την εμβληματική σύνθεση του μινιμαλισμού, του 1964, η οποία άλλαξε την πορεία της μουσικής τον 20ό αιώνα, επηρεάζοντας δημιουργούς όπως ο Steve Reich και ο Philip Glass. Ο Riley με την πρωτοποριακή δημιουργία του εισήγαγε μια νέα αντίληψη για τη μουσική φόρμα, βασισμένη σε επαναλαμβανόμενα σχήματα που αλληλοσυνδέονται. Η εκτέλεση των 53 σύντομων μουσικών φράσεων του In C μπορεί να πάρει ποικίλα σχήματα, ενώ περιέχει έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού, καθώς «παίρνει την

μπαγκέτα από τον συνθέτη και την περνάει στα χέρια των μουσικών». Μέσα σε ένα παιχνίδι συγχρονικότητας και δεξιοτεχνίας, οι μουσικές φράσεις εκτελούνται σε διαφορετικούς χρόνους, εναρμονίζονται η μία με την άλλη, αναπτύσσοντας ένα μουσικό υφαντό, με σταθερή τονικότητα τη νότα ντο.

Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ερμηνεύουν το έργο περίπου είκοσι πέντε μουσικοί, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες: 1) τοξωτά έγχορδα (βιολί, λύρες, βιολοντσέλο), 2) πνευστά (κλαρινέτο, φλογέρα, νέι, γκάιντα, ζουρνάς), 3) νυκτά έγχορδα (κανονάκι, ούτι, λαούτο, ταμπουράς, σαντούρι) και 4) κρουστά.

 

 

20:30 | ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ | Χορός

Παράσταση Street Dance: Οι βραβευμένες ομάδες χορού του δρόμου Funky Habits και Waveomatics

Οι Waveomatics και οι Funky Habits συναντιούνται με τους χορευτές της ομάδας David Dorfman Dance (DDD) σε μια ανοιχτή παράσταση αυτοσχεδιασμών και αλληλεπίδρασης. Breakers, poppers και μεταμοντέρνοι χορευτές, με κοινή φιλοσοφία για τη δύναμη του χορού και την κοινωνική και πολιτική της επίδραση, παρουσιάζουν στο κοινό ένα ανατρεπτικό χορευτικό δρώμενο. Το breaking είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής για τους Waveomatics. Κάθε τους street performance καθηλώνει το κοινό, μετουσιώνοντας την κουλτούρα του δρόμου σε καλλιτεχνική χορευτική έκφραση. Εντυπωσιακά άλματα, στυλάτες φιγούρες, χορός που προκαλεί με την ελευθερία που εκπέμπει. Η ομάδα σχηματίστηκε στη μνήμη του χορευτή και δασκάλου Νίκου Μπιράκου (Waveomatic) και αποτελείται από αυτόνομους χορευτές (b-boys και poppers), οι οποίοι έχουν πολλές συμμετοχές και βραβεύσεις σε διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκαν ήδη από την πρώτη τους επαγγελματική εμφάνιση το 2013 στο Battle Of The Year (BOTY) Balkans στη Θεσσαλονίκη (βαλκανικός διαγωνισμός breaking), που τους εξασφάλισε συμμετοχή στο παγκόσμιο BOTY στη Γερμανία εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Υπερασπιστές της underground κουλτούρας και αυτοδίδακτοι, αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την τέχνη του δρόμου. Oι Funky Habits καλλιεργούν τη hip-hop κουλτούρα στην Ελλάδα χορεύοντας επαγγελματικά από το 2010: breaking, popping, locking, party dance, waacking, krump και house dance. Με το ταλέντο τους μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό της μουσικής στην κίνησή τους, ενθουσιάζοντας το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση. Τέσσερις φορές πρωταθλητές Βαλκανίων, έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία (Street Fighters Finals 2011, 2012 και 2013) και στη Γαλλία (Preselections of Juste Debout 2012), ενώ έχουν πολλές διακρίσεις σε διοργανώσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Μετρούν πολλές εμφανίσεις σε shows γνωστών εταιρειών και βιντεοκλίπ.

 

 

21:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική

Performance της Laurie Anderson

Η Laurie Anderson συγκαταλέγεται στις πιο αναγνωρισμένες και θαρραλέες μορφές της αμερικανικής (αλλά και της παγκόσμιας) καλλιτεχνικής κοινότητας. Η παραγωγή της εκτείνεται από τη μουσική και την performance έως την παρουσίαση πολυμεσικών έργων και πειραματικού θεάτρου και κινηματογράφου. Είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσουμε την πολυσχιδή προσωπικότητά της σε οποιαδήποτε κατηγορία, μια και κάθε νέο εγχείρημα της Anderson είναι μια διερεύνηση των ορίων της ίδιας ως δημιουργού, αλλά και των ορίων της φόρμας που μπορεί να λάβει το έργο τέχνης. Στην Αθήνα η Laurie Anderson θα παρουσιάσει μια βιωματική performance με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση. Η δυνατότητα του ανθρώπινου προσώπου να υπερβεί την ταυτότητά του, να μάθει αυτό που αγνοεί, να γίνει αυτό που δεν είναι ακόμα, να δει το άβλεπτο… όλα αυτά είναι για τη Laurie Anderson στοιχεία εκείνης της ιδιαίτερης επίγνωσης που μας καθιστά ξεχωριστές προσωπικότητες ικανές να καταλάβουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Η Anderson προσφέρει στο κοινό μια ευκαιρία που λίγοι καλλιτέχνες μπορούν: μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για εμάς τους ίδιους.

 

 

22:30  | ΞΕΦΩΤΟ |  Μουσική

Συναυλία Omar Souleyman

Ο Omar Souleyman γεννήθηκε το 1966 στο χωριό Τελ-Ταμέρ στη νοτιοανατολική Συρία. Το 2013 τραγούδησε στη συναυλία απονομής του βραβείου Νόμπελ. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ορόσημα ξετυλίγεται μια συναρπαστική μουσική διαδρομή που περιλαμβάνει συνεργασίες με την Björk και εμφανίσεις σε φεστιβάλ τζαζ και ροκ σε όλο τον κόσμο. Το ιδίωμα του Omar Souleyman διαμορφώθηκε στη Συρία μέσα από την παράδοση των «γαμήλιων τραγουδιών» (wedding songs) και δύσκολα μπορεί να τοποθετηθεί σε οικείες κατηγορίες. Η εκρηκτική χρήση των συνθεσάιζερ και των drum machines δημιουργεί έναν ρυθμικό πλούτο που υπερβαίνει τη μουσική του κόσμου (world music). Στο τελευταίο του άλμπουμ «Bahdeni Nami» συνεργάστηκε με τον dj και πειραματικό μουσικό Kieran Hebden (aka Four Tet). Στην Αθήνα ο Omar Souleyman θα φέρει το προσωπικό του γιορταστικό όραμα για τη χορευτική electronica.

 

 

00:00 – 01:00 | ΞΕΦΩΤΟ | Εκδηλώσεις & Θεάματα

Προβολή της ταινίας Η καρδιά ενός σκύλου

Ξεκινώντας από την εμβληματική φράση του συγγραφέα David Foster Wallace «κάθε ερωτική ιστορία είναι μια ιστορία φαντασμάτων», η Laurie Anderson ενδύεται τον μανδύα του σκηνοθέτη για να κάνει αυτό που πάντοτε βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δραστηριότητάς της: να μας αφηγηθεί μια ιστορία. Η καρδιά ενός σκύλου (2015) είναι ένας συλλογισμός στις έννοιες της μνήμης, του ονείρου και της λήθης. Ξεκινώντας από τον θάνατο της μητέρας της, η Anderson ακολουθεί τον χαμό της Λολαμπέλ, του αγαπημένου της τεριέ, και κατόπιν την απώλεια του αγαπημένου της φίλου και εικαστικού Gordon Matta-Clark, αλλά και εκείνη του συζύγου της, του διάσημου ρόκερ Lou Reed. Κι όμως, η διαδρομή αυτή δεν είναι διόλου σκοτεινή και πεισιθανάτια. Η καρδιά ενός σκύλου είναι μια μελαγχολική και διανοητικά οξεία παρατήρηση για το εφήμερο της ύπαρξης σε όλες της τις μορφές: βιολογική, καλλιτεχνική, μνημονική. Γοητευτικές σκηνές φύσης συνδυάζονται με αρχειακό υλικό και επεξεργασμένες εικόνες, δημιουργώντας ένα σχεδόν ονειρικό περιβάλλον υποδοχής για τη φωνή της Laurie Anderson, η οποία μας καθοδηγεί σε μια διαδρομή ταυτόχρονα σαγηνευτική και οικεία. Όπως έγραψαν οι New York Times, «λίγοι είναι οι καλλιτέχνες που μπορούν να μας προσφέρουν αυτού του είδους τη μέθεξη».

 

 

00:00 | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | Μουσική

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε έργα Γιάννη Χρήστου

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας. Συνδυάζοντας τον αυτοσχεδιασμό, τη σκηνική δράση και τον φιλοσοφικό στοχασμό, ο Χρήστου ακολούθησε το ίχνος της αβανγκάρντ δημιουργώντας ένα προσωπικό μουσικό σύμπαν με ιδιάζουσα και γοητευτική ιδιοσυγκρασία. Στην πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με την οποία συμπράττουν το  διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonArt και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα παρουσιαστούν δύο κομβικά έργα του corpus του Γιάννη Χρήστου. Η κυρία με τη στρυχνίνη (1967) βασίζεται στην καταγραφή των ονείρων του συνθέτη και στην ψυχολογία του Καρλ Γιουνγκ, αποτελώντας μια σκηνική ενότητα στην οποία ηθοποιοί και μουσικοί εμπλέκουν το κοινό σε μια συναρπαστική, αλλά συνάμα αινιγματική, συν-δημιουργία. Η Αναπαράσταση ΙΙΙ (Ο πιανίστας) (1968), είναι και αυτό ώριμο έργο του Γιάννη Χρήστου και ένα από τα πλέον δημοφιλή στο σύνολο του έργου του. Η μορφή του πιανίστα, που ερμηνεύεται εναλλάξ από τους Άρη Σερβετάλη και Λενιώ Λιάτσου, γίνεται το «εργαλείο» μέσω του οποίου διερευνώνται οι μυστηριακές, ονειρικές τελετουργίες της καλλιτεχνικής μετάπραξης. Την εικαστική εγκατάσταση που θα συνοδεύει τα έργα έχει αναλάβει ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

 

 

 


 

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

 

9:30 – 12:30 & 18:00 – 21:00 | ΠΕΥΚΩΝΑΣ| Ξενάγηση

Ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Οι επισκέπτες γνωρίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τμ., δημιουργία του αρχιτέκτονα Renzo Piano. Περιήγηση στους κήπους με φυτά και δέντρα της Μεσογείου, στα μονοπάτια, στα σιντριβάνια, στους χώρους παιχνιδιού, με φόντο τη θάλασσα και την Ακρόπολη.

 

Διάρκεια ξενάγησης: 40’

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

 

10:00 – 18:00 | ΥΠΟΔΟΧΗ ΟΠΕΡΑΣ | Ξενάγηση

Ξεναγήσεις στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς, υποδέχεται τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, όπως και την υψηλή τεχνολογία και αισθητική του, με ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους του.

 

Διάρκεια ξενάγησης: 40’

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

 

10:00 – 18:00 | ΥΠΟΔΟΧΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ | Ξενάγηση

Ξεναγήσεις στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ξεναγήσεις στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Οι επισκέπτες εξοικειώνονται με τους νέους χώρους της Βιβλιοθήκης, μαθαίνοντας για την αρχιτεκτονική και την πολυδιάστατη λειτουργία της.

 

Διάρκεια ξενάγησης: 40’

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

 

10:30 – 13:30 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Πράκτορες του πλανήτη

Τα παιδιά γίνονται οι Πράκτορες του Πλανήτη και αναλαμβάνουν διαφορετικές αποστολές στις οποίες πρέπει να προστατέψουν και να σώσουν τα σημαντικότερα αγαθά της Γης, οξύνοντας την οικολογική τους συνείδηση.

 

Αποστολή: «Καταπολεμήστε τον Πουφ»

Μέσα από την αποστολή «Καταπολεμήστε τον Πουφ» τα παιδιά εκπαιδεύονται στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο θυμωμένος και βλαβερός Κύριος Πουφ δεν είναι άλλος από το διοξείδιο του άνθρακα και οι πράκτορες ξεκινούν την αποστολή αποκαλύπτοντας μέσα από εικόνες και αντικείμενα τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται τα καυσαέρια. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν τα φωτοβολταϊκά, τις μεγάλες διαφορές που φέρνουν στην παραγωγή ενέργειας, και το πώς συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του Κυρίου Πουφ. Η αποστολή φτάνει σε αίσιο τέλος με τους πράκτορες να μαθαίνουν τρόπους ώστε να μη σπαταλάμε ενέργεια και να την εξοικονομούμε στην καθημερινή μας ζωή.

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Λαβύρινθου.

Για παιδιά 7-9 & 10-12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20-25 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 προγράμματα.

 

Αποστολή: «Σώστε το πάρκο»

Για την αποστολή «Σώστε το Πάρκο», τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, ανακαλύπτουν κρυμμένα στοιχεία και πληροφορίες για τη σημασία των πάρκων και την ποιότητα της ζωής στην πόλη, μαθαίνουν για τους κινδύνους που απειλούν το αστικό πράσινο και αποκαλύπτουν τρόπους για να προστατέψουν τα πάρκα του πλανήτη. Όταν η αποστολή τους ολοκληρώνεται, οι πράκτορες φεύγουν με ένα παράσημο και έναν ατομικό μικρό φάκελο που τους προτρέπει να συνεχίσουν την αποστολή «Σώστε το Πάρκο» στην καθημερινή τους ζωή.

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον Μουσικό Παιδότοπο.

Για παιδιά 7-9 & 10-12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20-25 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 προγράμματα.

 

Αποστολή: «Στα ίχνη μιας σταγόνας»

Η αποστολή «Στα Ίχνη μιας Σταγόνας» μαθαίνει στα παιδιά την αξία των υδάτινων αποθεμάτων και τους κινδύνους που τα απειλούν. Οι πράκτορες που αναλαμβάνουν αυτή την αποστολή μεταφέρουν νερό σε διάφορους μυστηριώδεις χρήστες νερού και συλλέγουν πληροφορίες για το ποιοι και πώς το χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια συναρμολογούν σωλήνες μαθαίνοντας τη σημασία του δικτύου αποχέτευσης και η αποστολή ολοκληρώνεται με την αναγνώριση του κατάλληλου δοχείου για να πεταχτούν διάφορα απορρίμματα: κάδος, νεροχύτης, λεκάνη. Στο τέλος της αποστολής, οι πράκτορες λαμβάνουν το παράσημό τους, γνωρίζοντας πλέον πώς μπορούν να προστατέψουν τους υδάτινους πόρους από την οικιακή ρύπανση.

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Προαύλιο του Κέντρου Επισκεπτών.

Για παιδιά 7-9 & 10-12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20-25 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 30’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 προγράμματα.

 

 

10:30 – 13:30 | ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ, ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ολυμπιάδα Φλούξους

Ξεκινώντας από την ιδέα του Geοrge Maciunas, ιδρυτή του καλλιτεχνικού κινήματος Φλούξους (Fluxus)* για τη διοργάνωση μιας «αντι-Ολυμπιάδας» παράδοξων και διασκεδαστικών αγωνισμάτων, πέντε σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες σχεδιάζουν και υλοποιούν «φλούξους» παιχνίδια και αθλήματα για παιδιά και ενήλικες με την επιμέλεια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Young Contemporary Art (VYCA).

*Το Φλούξους ήταν ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 με έμφαση στην ιδέα μιας τέχνης «ζωντανής», ανοικτής σε όλους. Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και με βασικά συστατικά τη συμμετοχή του θεατή, το “do-it-yourself”, τo χιούμορ και το παιχνίδι, το Φλούξους μετέθετε την προσοχή σε αντικείμενα και  καταστάσεις της καθημερινότητας καταργώντας τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής.

 

«Zen τρέχω», του Γιώργου Γυπαράκη

Το παιχνίδι «Zen τρέχω» είναι μια εμμονή στον «αργό χρόνο», μια αναφορά στην επιρροή της φιλοσοφίας του Ζεν στο κίνημα Φλούξους. Φορέστε στα πόδια τον ειδικό αθλητικό εξοπλισμό και τρέξτε όσο πιο αργά γίνεται προς το τέρμα. Ενώ βαδίζετε, μια «ζεν» μελωδία αντηχεί από τα παπούτσια σας. Προσέξτε όμως, γιατί το γρήγορο βάδισμα κάνει τον εξοπλισμό να στριγγλίζει. Στο τέρμα, ένα πραγματικό, λαχταριστό παγωτό λιώνει, περιμένοντας τον νικητή.

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στους Πίδακες νερού.

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 6-8 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18 προγράμματα.

 

«Φυτά και Ζιζάνια», της Λίνας Θεοδώρου

Το παιχνίδι «Φυτά και Ζιζάνια» είναι μια αστεία και παιχνιδιάρικη εκδοχή πάλης. Ο στόχος των Ζιζανίων είναι να αρπάξουν όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούν από τα Φυτά. Εάν τα Φυτά καταφέρουν να αγγίξουν τα Ζιζάνια με τα χέρια τους, τότε αυτά ξεραίνονται. Τα Φυτά όμως δεν μπορούν εύκολα να κινηθούν, ενώ στο έδαφος παραμονεύουν ζιζανιοκτόνα!

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα Νότια μονοπάτια.

Για παιδιά 7-14 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 9-12 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’-15’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 12-18 προγράμματα.

 

«Αντί-Τρίαθλο», των Νίκου Καναρέλη και Μαρίας Καρακίτσου

Ένα παράδοξο και διασκεδαστικό αντί-τρίαθλο!

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον Δυτικό Δρόμο.

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών.

 

Πρώτο άθλημα: «Πινγκ πογκ για τεμπέληδες»

Οι παίκτες κρατούν από μια ρακέτα με σκοπό να αποκρούσουν τη μπάλα στην αντίπαλη μεριά του τραπεζιού. Οι ρακέτες όμως δεν είναι οι κανονικές, η μπάλα δεν είναι τόσο μικρή και το παιχνίδι δεν είναι τόσο εύκολο!

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 4 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18 προγράμματα.

 

Δεύτερο άθλημα: «Τρέχω και Διαβάζω»

Οι δρομείς τρέχουν ενώ διαβάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν βιβλία που θα κρατούν στα χέρια τους και θα τους έχει δώσει ο διαιτητής. Το τέρμα βρίσκεται στα 60 μέτρα και νικά ο πιο γρήγορος δρομέας.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 6 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 5’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 36 προγράμματα.

Τρίτο άθλημα: «Σαΐτα-ακόντιο»

Οι «αθλητές», αφού κατασκευάσουν τη σαΐτα τους, τρέχουν και τη ρίχνουν όσο μακρύτερα μπορούν με σκοπό να πέσει όσο γίνεται πιο κοντά στον στόχο. Ο στόχος όμως είναι ειδικά διαμορφωμένος και σίγουρα δεν μοιάζει με αυτό που έχετε φανταστεί!

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 6 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18 προγράμματα.

 

«Χειμερινή Ολυμπιάδα – Ελκηθροδρομία», του Γιάννη Γρηγοριάδη

Ένα χειμερινό σπορ στη μέση του καλοκαιριού! Ο πάγος, το βασικό μέρος της εξάρτυσης των παικτών, βοηθά στην ολίσθηση ενός ιδιότυπου ελκήθρου. Οι ομάδες διαγωνίζονται σπρώχνοντας η καθεμία το δικό της, σε διαδρομή 50 μέτρων. Στη μέση της διαδρομής, ο διαιτητής σφυρίζει και οι παίκτες της κάθε ομάδας πρέπει να ανταλλάξουν όχι μόνο θέση στο έλκηθρο, αλλά και περιβολή (καλοκαιρινή – χειμωνιάτικη).

 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Εσπλανάδας.

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 14 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’-15’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 12-18 προγράμματα.

 

«WaterFeats», Τρεις υδάτινοι άθλοι, του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Εσπλανάδας.

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών.

 

Άθλος Πρώτος: «Δώσ’ μου ένα ποτηράκι νερό»

Οι παίκτες, ανά ομάδες, πρέπει να κουβαλήσουν νερό σε απόσταση 60 μέτρων με το διάτρητο κουβαδάκι τους και να γεμίσουν το ποτήρι που ισορροπεί στο κεφάλι του ενός παίκτη. Κάθε φορά, οι παίκτες αλλάζουν ρόλους. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα συγκεντρώσει περισσότερο νερό στο ποτήρι.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 4-12 άτομα.

Διάρκεια προγράμματος: 10’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18 προγράμματα.

 

Άθλος Δεύτερος: «Υδατοκαλαθοσφαίριση»

Μια «υδάτινη» εκδοχή καλαθοσφαίρισης με νερόμπαλες και απόχες ψαρέματος. Οι παίκτες, ανά ομάδες, κατασκευάζουν χάρτινες νεροβόμβες origami. Ο στόχος είναι να πετάξουν όσο πιο ψηλά μπορούν τις νερόβομβες και να τις πιάσουν με την απόχη. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα τις πετάξει ψηλότερα και θα συγκεντρώσει περισσότερες με την απόχη.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 4-18 άτομα.

Διάρκεια προγράμματος: 20’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

 

Άθλος Τρίτος: «Υδατόπυργος»

Οι παίκτες, ανά ομάδες, γεμίζουν μια τεράστια μπάλα γυμναστικής με νερό. Ο στόχος είναι να «μετατραπούν» σε ενσώματους εκτοξευτές νερού και να πετάξουν όσο πιο μακριά γίνεται το νερό που βγαίνει από τη μπάλα. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα «φτιάξει» τον μεγαλύτερο πίδακα!

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 6 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 10’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 18 προγράμματα.

 

Στο τέλος των παιχνιδιών, θα δοθεί το «Στεγνό» βραβείο σε όποιον κατάφερε να μείνει εντελώς στεγνός και το βραβείο «Έγινα παπί» σε όποιον έγινε πραγματικά μούσκεμα!

 

 

10:30 – 13:30 | ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εργαστήριο «Πλέξε την ιστορία μου»

«Όλοι έχουμε μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί», ακολουθώντας αυτή την αρχή η εικαστικός (weaving artist) και ακτιβίστρια Eileen Botsford χρησιμοποιεί το πλέξιμο ως μια συλλογική δραστηριότητα για να εκμαιεύσει τις ιστορίες που κρύβονται στη μνήμη των ανθρώπινων κοινοτήτων. Για το πρόγραμμα Metamorphosis η Botsford έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η εικαστικός θα επισκεφθεί το ΚΕΘΕΑ και το Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα «Melissa», για να συνομιλήσει με τα μέλη τους και να δημιουργήσει μαζί τους πρωτότυπα ζωγραφικά έργα τέχνης, τα οποία θα αποτυπώνουν προσωπικές αφηγήσεις. Κατόπιν αυτά τα συγκεκριμένα έργα θα αποτελέσουν τα «αρχέτυπα» πάνω στα οποία θα βασιστούν οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ, ώστε να δημιουργήσουν εκείνοι πλέον τα δικά τους πλεκτά έργα. Χρησιμοποιώντας το πλέξιμο με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, δίνεται στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία για έκφραση, που κινητοποιεί με διακριτικότητα (πολλές φορές και με συγκίνηση) τις προσωπικές μνήμες και την ανάγκη μας να τις αφηγηθούμε.

 

Για όλη την οικογένεια.

 

 

10:30 – 13:30 | ΦΑΡΟΣ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά

Το Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά προσκαλεί μαθητές από το δημοτικό ως το λύκειο στα πιο πρωτότυπα εργαστήρια εξερεύνησης, και όχι μόνο. Σε συνεργασία με το Κολέγιο Ανατόλια, το Κέντρο δημιουργεί πρωτοποριακά προγράμματα προσφέροντας την ευκαιρία σε χαρισματικούς νέους να αναδείξουν τα ταλέντα και τον ενθουσιασμό τους για τις επιστήμες. 

 

10:30 – 11:50 | «Θέλεις να γίνεις Επιστήμονας;»

Πόσων χρονών είναι ο Τυραννόσαυρος Ρεξ; Γιατί βρέχει; Πώς γεννήθηκαν τα ηφαίστεια; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον απέραντο κόσμο της επιστήμης, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ποικίλα επιστημονικά ερωτήματα και πραγματοποιώντας πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης. Οι μικροί επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να χωρίσουν τα μόρια του νερού σε αυτοσχέδιες συσκευές ηλεκτρόλυσης, ενώ θα αγγίξουν το μυστήριο της δημιουργίας φτιάχνοντας ένα μόριο DNA.

 

Για παιδιά 8-9 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

10:30 – 11:50 | «Θεωρία Παιγνίων»

Θα φάει ο λύκος το απολωλός πρόβατο; Ο Μάρκος ενδιαφέρεται ακόμα για τη Σοφία; Ή πώς να μπει κανείς στη θέση του αντιπάλου του και να κερδίσει την παρτίδα σύμφωνα με τη λογική των πιθανοτήτων. Όλα απαντώνται με ακρίβεια με μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή των μαθηματικών, όπου θέματα της καθημερινής ζωής επιλύονται μέσα από τη λογική των πιθανοτήτων. Τα παιδιά γνωρίζουν τη Θεωρία Παιγνίων, έναν σύγχρονο κλάδο της μαθηματικής επιστήμης, η οποία μετατρέπει τις περίπλοκες καταστάσεις σε μαθηματικά παιχνίδια, ενδυναμώνοντας την κρίση και την αποφασιστικότητά τους.

 

Για παιδιά 13-16 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

12:10 – 13:30 | «Η μαγεία της μαθηματικής σκέψης»

Τα παιδιά χαίρονται τη μαγεία των αριθμών σε ένα εργαστήριο-μαθηματικό καλειδοσκόπιο, το οποίο προβάλλει όλες τις αποχρώσεις μιας επιστήμης τις περισσότερες φορές βαρετής στην τάξη! Αριθμοί, πράξεις, γεωμετρικές εφαρμογές γίνονται σύμμαχοι με τα παιδιά και με τη βοήθειά τους δημιουργούν αριθμητικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά έργα, ενώ μαθαίνουν να επιδίδονται εύκολα σε νοερούς υπολογισμούς και να λύνουν προβλήματα χωρίς αριθμούς.

 

Για παιδιά 10-12 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

12:10 – 13:30 | «Κρυπτολογία»

Κρυπτολογία: η τέχνη της ασφαλούς επικοινωνίας ή πώς φτιάχτηκε ο πρώτος υπολογιστής χρησιμοποιώντας μια σκυτάλη, έναν δίσκο κι ένα σταυρόλεξο.

Ποιος δεν θέλει να μάθει να στέλνει ένα κρυφό μήνυμα που θα γνωρίζει να το διαβάσει μόνο ο παραλήπτης του; Στο εργαστήριο κρυπτολογίας τα παιδιά μαθαίνουν να κωδικοποιούν και να αποκωδικοποιούν μηνύματα μέσα από τη μελέτη κρυπτοσυστημάτων, όταν χρειαστεί και με τη βοήθεια των μαθηματικών!

 

Για παιδιά 13-16 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 30 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 80’. Θα πραγματοποιηθεί 1 πρόγραμμα.

 

 

 

 

11:00 | ΣΚΑΛΙΑ ΚΑΝΑΛΙΟΥ | Μουσική

Υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης Street Studio City

Το Found Sound Nation (FSN) είναι μια κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών που αξιοποιούν τη μοναδική δύναμη της μουσικής και των ήχων, ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρών, συνεκτικών, υγιών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικά ευαισθητοποιημένης πρακτικής το FSN υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC), που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «στούντιο στους δρόμους της πόλης». Η ιδέα και η λειτουργία του Street Studio City είναι απλή: τα βασικά στοιχεία ενός στούντιο ηχογράφησης μεταφέρονται στον δημόσιο χώρο, προσφέροντας στην τοπική κοινότητα έναν χώρο μουσικής δημιουργίας ανοιχτό και προσιτό σε όλους τους πολίτες: μουσικούς και μη. Με μια απλή εγκατάσταση, που αποτελείται από φορητό υπολογιστή, μικρόφωνα, ελεγκτές midi, ηχεία και διάφορα μουσικά όργανα, οι μουσικοί παραγωγοί του προγράμματος SSC καλούν τους περαστικούς να συμπράξουν με μουσικούς σε μια πρόβα/jam session αυτοσχεδιαστικής δημιουργίας. Κατόπιν τα τραγούδια, οι ρυθμοί, οι ιστορίες και οι μουσικές ιδέες που δημιουργούν οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε ένα πολυποίκιλο αστικό ηχητικό περιβάλλον. Οι αυτοσχέδιες συναυλίες του Street Studio City καταγράφονται και στο τέλος κάθε ημέρας η ηχογράφηση μοιράζεται σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό. Το SSC είναι ένα μοντέλο συνεργατικής μουσικής δημιουργίας που ξεκίνησε το 2011 στο μουσικό φεστιβάλ της Λουκέρνης στην Ελβετία και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πέντε ηπείρους, γοητεύοντας το κοινό σε φεστιβάλ όπως τα Harare International Festival of the Arts, Lincoln Center Out of Doors, Big Ears, Bay Chamber Festival και στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το φεστιβάλ New York Make Music. Το Street Studio City φέρνει τη μουσική κυριολεκτικά «στον δρόμο», έχοντας την εξαιρετική ικανότητα να συλλαμβάνει το «συλλογικό ασυνείδητο» του δημόσιου χώρου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εμπλουτίζει όσους έρχονται σε επαφή μαζί του –συμμετέχοντες και κοινό– με την εμπειρία μιας αυθόρμητης στιγμής.

 

 

19:00 | ΦΑΡΟΣ | Χορός

David Dorfman Dance (DDD) & Αποστολία Παπαδαμάκη / Quasi Stellar

«Να κάνουμε όλο τον κόσμο να χορεύει» είναι η φράση-μανιφέστο του David Dorfman, η οποία συνοψίζει «την κινητική του διπλωματία». Ο Dorfman πιστεύει στη θεραπευτική ενέργεια του χορού και βλέπει το σώμα ως μια πολιτική και συναισθηματική δύναμη. «Στην κανονικότητα και τον πουριτανισμό της κοινωνίας οι χορευτές χρειάζεται να απαντήσουν αναταράσσοντας αντιλήψεις και προσφέροντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να δουν κι άλλες δυνατότητες για το σώμα και τη ζωή τους», λέει ο χορογράφος. Για το πρόγραμμα Metamorphosis εννιά χορευτές του David Dοrfman θα συνεργαστούν με χορευτές της ομάδας της Αποστολίας Παπαδαμάκη Quasi Stellar σε μια πρωτότυπη παράσταση.

 

Από το 1987 που δημιουργήθηκε, η ομάδα χορού David Dorfman πραγματώνει το όραμα του δημιουργού της για την τέχνη του χορού. Έχει δώσει πλήθος παραστάσεων στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, όπως και στα μεγαλύτερα θέατρα της Ν. Υόρκης. Tόσο ο David Dorfman όσο και η ομάδα του έχουν τιμηθεί με οχτώ βραβεία New York Dance and Performance (Bessie).

 

 

 

19:00 – 21:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εργαστήριο μεταξοτυπίας

Η πανάρχαιη τεχνική της μεταξοτυπίας, της πρώτης εκτυπωτικής μεθόδου, που απαντάται από τη λεκάνη της Μεσογείου ως τη μακρινή Ιαπωνία και την Ινδονησία, μετατρέπεται σε σύγχρονη τέχνη στα χέρια ενός καινοτόμου πειραματιστή του είδους. Ο Μανώλης Αγγελάκης, γνωστός και ως tind, εξελίσσει την οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα του μεταξοτύπη, προβάλλει την αξία της τέχνης του και ανακαλύπτει τις απεριόριστες εφαρμογές της. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιεί εναλλακτικά, αντί για μελάνι εκτύπωσης, χρώμα body paint, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Πάρκου να μοιραστούν ένα καλλιτεχνικό τύπωμα στο δέρμα τους! Πιστεύει στην ομορφιά των τυπογραφικών λαθών και την παρουσιάζει, όπως και την αξία της μεταξοτυπίας, μέσα από συνεργασίες με τίτλο «Το λάθος είναι ανώτερο της Τέχνης».

 

 

19:30 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Μουσική

Συναυλία The Secret Trio

Τρεις βιρτουόζοι με διεθνή λάμψη συναντιούνται στο Secret Trio. Η μουσική της Μέσης Ανατολής, οι ρυθμοί των Βαλκανίων, η κλασική και η ροκ μουσική, όπως και οι αυτοσχεδιασμοί της τζαζ απαρτίζουν το μουσικό λεξιλόγιό τους παράγοντας ανεξάντλητο πλούτο έκφρασης. Ο πλουραλισμός της μουσικής τους δεν αντανακλά μόνο τις καταβολές τους, αλλά και το όραμά τους για τον κόσμο. Εδώ η πλήρης απουσία των κρουστών δίνει τον πρώτο λόγο στα έγχορδα, τα οποία μεταμορφώνονται στα χέρια των δεξιοτεχνών του Secret Trio. Ο Tamer Pinarbaşı παίζει το κανονάκι χωρίς πλήκτρο, μια ιδιαίτερη τεχνική. Βαθύς γνώστης της ανατολίτικης μουσικής γλώσσας και της δυτικής αρμονίας, παρουσιάζει τις ανεξάντλητες εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου με τον ρυθμό, τις συγχορδίες και τους αυτοσχεδιασμούς του. Ο κλαρινετίστας İsmail Lumanovski, με μουσικές καταβολές από τα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή και σπουδές στο Juilliard School της Ν. Υόρκης, «ταξιδεύει» μουσικά από Ανατολή σε Δύση, ακόμη και μέσα στο ίδιο μουσικό κομμάτι. Μαζί με τον Tamer συμμετέχουν στη New York Gypsy Allstars Band. Τέλος, ο Ara Dinkjian, κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι και συνθέτης των επιτυχημένων οργανικών συνθέσεων του συγκροτήματος Night Ark (world music), μυήθηκε στη μουσική της Ανατολής από τον πατέρα του, τραγουδιστή Onnik Dinkjian και έκανε σπουδές στη δυτική μουσική. Το Secret Trio φέρνει στην Αθήνα τη δική του μυστική συνταγή για την jazz fusion.

 

 

20:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική

Συναυλία Amir ElSaffar & Two Rivers Ensemble

Ο πολυτάλαντος τρομπετίστας και συνθέτης Amir ElSaffar εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της αμερικανο-ιρακινής καταγωγής του, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό, αλλά και στοχαστικό, μείγμα τζαζ με αραβικά στοιχεία. Βαθύς γνώστης της ανατολικής μουσικής, ο ElSaffar συνοδεύεται από το κουιντέτο Two Rivers Ensemble. Μόνο που το συγκρότημά τους δεν είναι απλώς ένα jazz combo, αλλά μια σύμπραξη από εξαιρετικούς σολίστες: Ο Nasheet Waits είναι από τους πιο δυναμικούς ντράμερ της τζαζ σκηνής. Ο μπασίστας Carlo DeRosa κυκλοφόρησε το CD «Brain Dance» (2011) με εξαιρετικές κριτικές. Ο σολίστας του μπουζουκιού Tareq Abboushi έχει καθιερώσει το δικό του μείγμα τζαζ με αραβικές φόρμες, ενώ ο πολυ-οργανοπαίκτης και βιρτουόζος Zafer Tawil είναι από τους πιο περιζήτητους session μουσικούς στη Νέα Υόρκη. Τέλος, το τενόρο σαξόφωνο του Ole Mathisen έχει χαρακτηριστεί ως τεχνικά εκθαμβωτικό. Η μουσική του Amir ElSaffar και των Two Rivers Ensemble είναι ταυτόχρονα σαγηνευτική και ενθουσιώδης. Η συγκίνηση που μεταδίδουν έχει αναγνωριστεί ως μοναδική και βαθιά. Όπως έχει γραφεί για τις συναυλίες τους, «το αίσθημα της μουσικής τους βρίσκεται στις ρίζες και όχι στα φύλλα».

 

 

21:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική

Συναυλία Απόλλωνα Ρέτσου

«Ένα κορίτσι με χρωματιστές βελόνες στην καρδιά που το ακολουθούσε πάντα μια κατάρα. Όταν κάποιος το πλησίαζε, οι βελόνες έμπαιναν όλο και πιο βαθιά». Αυτή είναι μία από τις ιστορίες του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον (Ο ψαλιδοχέρης, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας, Batman Forever κ.ά) που έδωσαν το ερέθισμα στον Απόλλωνα Ρέτσο να ξεκινήσει τη σύνθεση δεκαέξι τραγουδιών εμπνευσμένων από το βιβλίο του The Melancholy Death of Oyster Boy and other stories. Ενορχηστρώνοντας τις παράξενες ιστορίες για πενταμελή μπάντα (δύο ηλεκτρικές κιθάρες, πιάνο, μπάσο, τύμπανα), παιδική χορωδία, σύνολο εγχόρδων και έναν αφηγητή, ο Ρέτσος δημιουργεί ένα μουσικό σύμπαν, όπου συνυπάρχουν η αθωότητα, ο τρόμος και το μακάβριο «μπαρτονικό» χιούμορ. Συμμετέχουν η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και η Χορωδία GraduArti Αποφοίτων των Αρσακείων. Διδασκαλία και διεύθυνση χορωδιών: Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη.

Ο Απόλλων Ρέτσος γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Ως μαθητής συμμετείχε στο φεστιβάλ Schoolwave με το συγκρότημά του Musica Ficta. Από το 2010 γράφει μουσική για το θέατρο. Έχει γράψει μουσική για τις παραστάσεις Wonderland στο θέατρο Παλλάς, Τίτος Ανδρόνικος στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και για παιδικές παραστάσεις του θεάτρου Ακροπόλ και του θεάτρου Badminton. Το 2015 ολοκλήρωσε τον κύκλο τραγουδιών εμπνευσμένων από το βιβλίο The Melancholy Death of Oyster Boy and other stories του Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον.

 

 

22:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική

Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη Δεύτερη ζωή

Την ιδιαίτερη σχέση της με τον ποιητικό λόγο παρουσιάζει η ερμηνεύτρια σε μια συναυλία με τίτλο Δεύτερη ζωή. Με επιλογές από το ρεπερτόριό της η Ελευθερία Αρβανιτάκη ταξιδεύει το κοινό στον λυρικό κόσμο της μελοποιημένης ελληνικής ποίησης. Από την αρχή της καριέρας της έχει αποδώσει με μοναδικό τρόπο ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Γιάννη Ιωάννου, Οδυσσέα Ελύτη, Διονύση Καψάλη, Μιχάλη Γκανά, αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, σε συνεργασία με σπουδαίους συνθέτες όπως οι Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Ξυδάκης, Μανώλης Πάππος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ara Dinkjian, Χρήστος Νικολόπουλος. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ζωντανεύει την ελληνική ποίηση μεταφέροντάς τη στο ευρύ κοινό με τις συναυλίες της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ιδιαίτερη ευαισθησία και η εκφραστική δεινότητά της δίνουν μια δεύτερη, αυτόνομη ζωή σε κάθε στίχο που ερμηνεύει.

Το concept και η επιμέλεια του προγράμματος είναι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Λήδας Ρουμάνη, ενώ οι ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη. Μαζί της παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

 

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓΟΡΑΣ | Εικαστικά

Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση

Μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στον αείμνηστο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, εμπλουτίζει τις εκδηλώσεις Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παρουσιάζονται 35 έργα, τα περισσότερα μνημειακών διαστάσεων, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία και έχει την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης.

 

Ανάμεσα στους πίνακες που εκτίθενται, ξεχωρίζει το επιβλητικό τρίπτυχο της Λαïκής αγοράς μήκους 13 μέτρων. Οι πίνακες της έκθεσης, που ανήκουν στα αριστουργήματα του ζωγράφου, αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιόδους της δημιουργίας του και εικονογραφούν με εμβληματικό τρόπο την αισθητική του. Φανατικός οπαδός της ζωγραφικής του βλέμματος, ο Τέτσης παραμένει ένας από τους τελευταίους  τοπιογράφους, που  έδωσε την εικόνα μιας Ελλάδας όπου το φως μεταφράζεται σε καθαρή ενέργεια χρώματος. Η ζωγραφική του αείμνηστου καλλιτέχνη αποθεώνει επίσης τα απλά και καθημερινά «θαύματα», όπως τα ονόμαζε, αναζητώντας «την αποκάλυψη μέσα στο ασήμαντο». Η ζωγραφική του, γεμάτη από ζωτική ενέργεια και μεταδοτικό οίστρο, εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία.

 

Επιμέλεια έκθεσης:

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου

Έφη Αγαθονίκου, Διευθύντρια Συλλογών ΕΠΜΑΣ

 

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων.

 

 

00:00 – 04:00  |  ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ | Εικαστικά

Fireflies in the Night Take Wing | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΡΑΔΙΝΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ VIDEO ART

Μετά το πρόγραμμα Fireflies in the Night του περασμένου καλοκαιριού –τρία βράδια αδιάκοπων προβολών βίντεο, από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, με επιλογές από τις καλύτερες παραγωγές διεθνώς που προβλήθηκαν σε οθόνες στο Ξἐφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος– η φετινή συνέχεια, με τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, θα αποτελείται από δέκα ξεχωριστά προγράμματα βίντεο συνδυασμένα σε ωριαίες λούπες που θα προβάλλονται σε δέκα διαφορετικά σημεία σε όλη την έκταση των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων του Πάρκου. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο καθηλωτικά έργα της Shirin Neshat που θα γεμίσουν τον Πύργο των Βιβλίων, επίκεντρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Καθεμία από αυτές τις λούπες συναποτελείται από έργα από μια μεγάλη γκάμα διεθνών καλλιτεχνών – συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων που είναι ενεργοί μέσα στο κοσμοπολίτικο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης. Σύμφωνα με την αντίληψη του Γάλλου μοντερνιστή ποιητή και κριτικού Charles Baudelaire για τον αστικό νομάδα –«le flaneur» ο οποίος ανακαλύπτει τα αξιοθαύμαστα της πόλης ανάλογα με την τύχη και τη διάθεσή του– αυτό το διάσπαρτο και πολύμορφο πρόγραμμα μπορεί ο θεατής να το ανακαλύψει με όποια σειρά του ταιριάζει. Επιπλέον, οι προβολές σε απομακρυσμένα σημεία ουσιαστικά χαρτογραφούν το ΚΠΙΣΝ για τους επισκέπτες, και ξεκινούν μετά από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις κάθε βραδιάς και οι θεατές καλούνται να έρθουν «όπως είναι», να χαλαρώσουν και να ακολουθήσουν την περιέργειά τους.

Πιστεύουμε εκ βαθέων ότι, είτε το δει κανείς εν μέρει είτε στην ολότητά του, όλοι ανεξαιρέτως θα βρουν κάτι ενδιαφέρον σε αυτό το πρόγραμμα βιντεοπροβολών που απευθύνεται σε ένα ποικιλόμορφο κοινό. Επιπλέον, ελπίζουμε ειλικρινά  δεδομένων των περιστάσεων, ότι θα παράσχει έναυσμα για μια ελεύθερη συζήτηση ανάμεσα σε όσους αφιερώσουν την προσοχή τους και ότι, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις αυτής της εναρκτήριας εβδομάδας, αυτά τα βίντεο θα προάγουν την κατανόηση πως οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μαζί με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος που τις περιβάλλει, πράγματι ανήκουν στο ελληνικό κοινό και στον κόσμο και είναι αφιερωμένες στην αδέσμευτη καλλιτεχνική έκφραση σε ένα κοσμοπολίτικο πολιτισμικό περιβάλλον.

 

Επιμελητές: Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη, Francesca Pietropaolo, Robert Storr, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

 

Κύπελλο Σπύρου Λούη

Στις 18 Απριλίου, 2012 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι απέκτησε σε δημοπρασία το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Christie’s, καθώς διατέθηκε για πρώτη φορά προς πώληση από τον εγγονό του δρομέα. Η απόφαση του Ιδρύματος να συμμετάσχει στη δημοπρασία είχε ως κίνητρο την ιστορική σημασία του Κυπέλλου τόσο ως Ολυμπιακό όσο και ως εθνικό τεχνούργημα. Η απόκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την άμεση δέσμευση του Ιδρύματος να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και να το μοιραστεί με όλους, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μετά την ολοκλήρωσή του. Έως τότε, πάνω από 3.500.000 επισκέπτες είχαν ήδη την ευκαιρία να δουν το Κύπελλο από κοντά, κατά τη φιλοξενία του στο Μουσείο της Ακρόπολης (Σεπτέμβριος 2012 – Αύγουστος 2014 και Απρίλιος 2015 – Ιανουάριος 2016). Επιπλέον, το Κύπελλο ταξίδεψε για 6 μήνες στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη (Σεπτέμβριος 2014 – Μάρτιος 2015), κατά την περίοδο διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου της Λωζάνης, στον οποίο συμμετείχαν 3.000 περίπου δρομείς από όλο τον κόσμο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα τόσο σε αθλητές όσο και σε επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με αυτό το κειμήλιο της Ολυμπιακής ιστορίας.