Παρουσίαση εργαστηρίου χορού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στις Φυλακές Ελεώνα Θηβών

Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Εργαστηρίου Χορού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης / Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και με τη αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Σε συνεργασία με τις χορεύτριες – χορογράφους Χαρά Κότσαλη και Κατερίνα Σπυροπούλου, 14 κρατούμενες των φυλακών παρουσίασαν μια ιδιαίτερη χοροθεατρική παράσταση, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, συγκίνηση, αλλά την ίδια στιγμή με επαγγελματισμό και αξιομνημόνευτες ερμηνείες.

Το εργαστήριο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις συμμετείχαν όσες κρατούμενες είχαν αγάπη για τον χορό, χωρίς να προαπαιτείται κάποια προηγούμενη σχετική εμπειρία.

Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο χορού στις Φυλακές Ελεώνα Θηβών με την ηλικία των συμμετεχόντων να ξεκινά από λίγο πριν την ενηλικίωση και να φθάνει ως τα 73 έτη.

Μέσα από την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, την δημιουργική διαδικασία σύνθεσης και παρουσίασης πρωτότυπων χορογραφιών από τις κρατούμενες, τη χρήση του χορού ως μέσο επικοινωνίας για την εξωτερίκευση συναισθημάτων και σκέψεων, ενδυναμώθηκε η επικοινωνία και η κοινωνικότητα των κρατουμένων, αλλά και η δημιουργία νέων σχέσεων.

Με απρόσμενες μουσικές επιλογές, από τον Μότσαρτ έως τον Πουτσίνι, και από την Εντίθ Πιάφ, έως τη Σμαρούλα Γιούλη, οι χορογραφίες κινήθηκαν πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το χιούμορ με την συγκίνηση και την δεξιότητα με τον αυτοσαρκασμό.

Φέροντας, η κάθε μια από τις 14 χορεύτριες τα δικά της βιώματα και τις δικές τις ξεχωριστές ιστορίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα καθημερινότητα εντός της φυλακής κατά τη διάρκεια του εξάμηνου εργαστηρίου, αλλά και να συγκινήσουν το κοινό της παράστασης, το οποίο αποτελείτο από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καλλιτέχνες της Λυρικής και του Χορού, αλλά και δικούς τους συγγενείς.

unnamed (1)

Εμψυχώτριες: Χαρά Κότσαλη, Κατερίνα Σπυροπούλου

Συντονισμός: Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ σε συνεργασία με τη Νίκη Μουσκή, Κοινωνική Λειτουργό Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θηβών.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

 

 

 

 

Βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου, της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοινώνει, σε εφαρμογή ...