Παρουσία Του Αρχιεπισκόπου Το Focus On Λιστ Της Μητροπολιτικής

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Πολυχώρο του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αφιέρωμα στον γοητευτικό κόσμο του κορυφαίου Ούγγρου μουσουργού και ενός από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες πιανίστες όλων των εποχών, Φραντς Λιστ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων Focus On της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, Νεκταρία Καραντζή, Δρ Νομικής και διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια του βυζαντινου και αρχεγονου ιερού μέλους και ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

Στο «μουσικό σαλόνι» του Focus On Δεκεμβρίου, προσκεκλημένοι επί σκηνής ήταν:
-Δημήτρης Καλοκύρης, Συγγραφέας, Επιμελητής Εκδόσεων και Εκθέσεων, Εκδότης, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων
-Αλέξανδρος Κατσιάρας, Θεολόγος, Συγγραφέας, Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος
-Διονύσης Μαλλούχος, Πιανίστας. Διετέλεσε Δ/ντης του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ο κύκλος Focus On της Μητροπολιτικής Συμφωνική Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, αποτελεί ένα πρωτότυπο κύκλο διαλέξεων, βασισμένων στην ιδέα των «μουσικών σαλονιών», όπου ο διάλογος των προσκεκλημένων επί σκηνής συνδυάζεται με τη μουσική ανάδειξη του κεντρικού θέματος.

Σε κάθε βραδιά focus on, σημαντικές και αναγνωρισμένες προσωπικότητες της Μουσικής, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Επιστήμης, της Πολιτικής, της Δημοσιογραφίας συναντιούνται σε μία συζήτηση επί σκηνής, που διεξάγεται με συντονιστή τον καταξιωμένο κριτικό και ιστορικό Μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη και οικοδεσπότη τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Η συζήτηση απόψε επικεντρώθηκε στον μεγάλο κλασικό μουσουργό Φραντς Λιστ. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις τους ενώπιον του κοινού, σε μία αυθόρμητη συζήτηση, μέσα από τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό δρόμο της επαφής τους με τη Λόγια Μουσική και υπό το πρίσμα της δικής τους ξεχωριστής ιδιότητας, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές προσέγγισης της Μουσικής, περισσότερο προσωπικές και, γι’ αυτό ίσως, περισσότερο ενδιαφέρουσες.

Στο τέλος της βραδιάς, ο βιρτουόζος πιανίστας και αρχιμουσικός ερμήνευσε μοναδικά, τα δεξιοτεχνικά και υψηλής δυσκολίας και απαιτήσεων έργα του Λιστ:
– Μεφίστο Βαλς (Mephisto -walzer)
– Σπουδή υπερβατικής δυσκολίας / Etude d’execution transcendante, No 8 (Wilde Jagd)

(Φωτογραφίες: Μάκης Αδαμόπουλος, Γιώργος Βασιλόπουλος)

Έφυγε η Αρλέτα

Πέθανε σε ηληκία 72 ετών η Αρλέτα (το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα),μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έχοντας υποστεί ...