Πηγή Λυκούδη: “Ο πόνος όλου του κόσμου”

Οι εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ παρουσιάζουν το νέο CD – βιβλίο

Ο πόνος όλου του κόσμου.

Η ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ

μελοποιεί

ΓΙΩΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ και ΠΑΟΥΛ ΤΣΕΛΑΝ 

Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου

Αφηγείται ο Γρηγόρης Βαλτινός

Η παρουσίαση θα γίνει στον ΙΑΝΟ τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 Ώρα 9:00 μ.μ

Θα προλογίζουν με αλφαβητική σειρά οι

  • Ιωάννα Αβραμίδου φιλόλογος-μεταφράστρια,
  • Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, φιλόλογος-καθηγήτρια Πανεπιστημίου,
  • Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής και η
  • Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.

Σε αυτό το CD συναντιούνται δύο μεγάλοι ποιητές, ο Ρωμανιώτης Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) από τα Γιάννενα, με πολυδιάστατη προσφορά στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, και ο γερμανόφωνος Ρουμάνος Πάουλ Τσέλαν (Paul Celan, 1920-1950), επιζήσας του Ολοκαυτώματος, ένας από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές του 20ού αιώνα.

Το έργο των δύο ποιητών, μέσα από τον «Πόνο όλου του Κόσμου», μελοποιημένο με ευαισθησία από την Πηγή Λυκούδη, λειτουργεί σαν καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Αποτελεί μια αντίδραση στο σήμερα, όπου η καθημερινότητα, διεθνώς, χαρακτηρίζεται από την απαξίωση των θεσμών και της ανθρώπινης υπόστασης, την υποβάθμιση ιστορικών γεγονότων και πράξεων μαζικής εκτεταμένης βίας που έχουν χαρακτηριστεί ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι εξαιρετικά καλαίσθητες σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν σε τρείς γλώσσες, Ελληνικά Αγγλικά και Γαλλικά, εκτός από τα κείμενα της Πηγής Λυκούδη και της Νένας Βενετσάνου κείμενα των Γιώργου Μονεμβασίτη, Λεόν Νάρ, Ελένης Κουρμαντζή, και Ιωάννας Αβραμίδου.

01. Πρόσκληση