5 τιμητικές διακρίσεις στην «Πλατεία Αμερικής» και το «Έτερος Εγώ» στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χθες Κυριακή 13 Νοεμβρίου έπεσε στον κινηματογράφο Ολύμπιον η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την απονομή των βραβείων του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος και των υπόλοιπων τμημάτων. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές παραγωγές, οι οποίες βγαίνουν στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και το «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, βρήκαν τη θέση τους μέσα στη νικητήρια λίστα, με πέντε βραβεία συνολικά.

Τρία χρόνια μετά το «Wild Duck», ο Γιάννης Σακαρίδης επιστρέφει χτίζοντας ένα σύγχρονο μωσαϊκό με ήρωες έναν αντισυμβατικό tattoo artist (Γιάννη Στάνκογλου), έναν πρόσφυγα από την Συρία (Βασίλης Κουκαλάνι) και έναν «φιλήσυχο» ρατσιστή (Μάκης Παπαδημητρίου) όπου οι πορείες τους διασταυρώνονται στην πολύβουη «Πλατεία Αμερικής». Η ταινία, που συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα κέρδισε Ειδική Μνεία για την καθηλωτική ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών για Ελληνική Ταινία, καθώς και με το Ειδικό βραβείο Επιτροπής της Επιτροπής Νεότητας, που για πρώτη φορά συστήθηκε και απένειμε βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία του τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών. Η «Πλατεία Αμερικής» βγαίνει στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2017.

Με το βραβείο κοινού Fischer Ελληνικής ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια «Έτερος Εγώ», αλλά και με το βραβείο καλύτερης ταινίας της Επιτροπής Νεότητας. Το μυστήριο που συνδέει πέντε δολοφονίες στην Αθήνα του 2015, θα τοποθετήσει τον ιδιόρρυθμο καθηγητή εγκληματολογίας, Δημήτρη Λαϊνη (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) στο κέντρο ενός κυκλώνα, όπου μοναδικοί του σύμμαχοι είναι οι γρίφοι του Πυθαγόρειου θεωρήματος, ο μέντορας και σύμβουλός του (Δημήτρης Καταλειφός), ένας Γάλλος καθηγητής μαθηματικών (Francois Cluzet) και ένας αστυνομικός (Μάνος Βακούσης), προσπαθώντας να βρει την άκρη σε ένα μπλεγμένο κουβάρι.  Το «Έτερος Εγώ» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017.

Επίσης, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετείχε η καινούργια ταινία των Delphine και Muriel Coulin, «The Stopover» (Voir Du Pays) με την Ariane Labed και την Soko, που παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ, υποδυόμενες δυο γυναίκες που μετά το τέλος της αποστολής τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν, «αποσυμπιέζονται» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Κύπρου, μονάχα για να συνειδητοποιήσουν πως δεν κατάφεραν να αφήσουν την βία πίσω τους. Η ταινία, που τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο περασμένο φεστιβάλ των Καννών, θα κυκλοφορήσει από την Feelgood Entertainment την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.