Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού

Προβολή ντοκιμαντέρ
Ψηφιακό Πανόραμα της  «Πολιτιστικής διαδρομής της Ολυμπίας Οδού» από τους Γιάννη Νικολόπουλο, συνιδρυτή της εταιρείας “Clio Muse”  και Εύη Παπαδοπούλου Δρ. Αρχαιολογίας

Ολυμπία Οδός: Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα έως την Ολυμπία,
την Κοιτίδα του Ολυμπιακού Ιδεώδους
Ομιλητής Λάζαρος Κολώνας, επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων

Προβολή ντοκιμαντέρ
Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ευθυμίου. Συμπαραγωγή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τον όμιλο ΟΤΕ

Προλογίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
 
Ώρα έναρξης 19:00
Ελεύθερη είσοδος μόνο
με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 

Με την εκδήλωση κινηματογραφικού αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τίτλο «Πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» ολοκληρώνεται την Τρίτη 8 Μαΐου στις 7 το βράδυ ο φετινός κύκλος διαλέξεων «Λεωφόροι ανάπτυξης και πολιτισμού», ο οποίος διοργανώνεται από το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Πολιτιστική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» (διάρκεια: 5 λεπτά) και «Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας» (διάρκεια: 45 λεπτά) που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Ευθυμίου. Μετά την προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ, ο Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Clio Muse, και η Δρ. Αρχαιολογίας Εύη Παπαδοπούλου θα παρουσιάσουν το ψηφιακό πανόραμα της  «Πολιτιστικής διαδρομής της Ολυμπίας Οδού», το οποίο αποτελεί καρπό της συνέργειας μεταξύ της Ολυμπίας Οδού Α.Ε. και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, με στόχο τη σύνδεση ενός επώνυμου τουριστικού-πολιτιστικού προϊόντος με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών κατά μήκος του δρόμου. Ακολουθεί η ομιλία «Ολυμπία Οδός: Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα έως την Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους» του Λάζαρου Κολώνα, επίτιμου γενικού διευθυντή αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο ντοκιμαντέρ της εκδήλωσης («Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας»), που θα προβληθεί αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του διακεκριμένου αρχαιολόγου.
Προλογίζει  ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ  Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Α.Ε.
Η είσοδος στην προβολή και στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

«Ολυμπία Οδός: Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα έως την Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους»
«Η διέλευση της Ολυμπίας Οδού μέσα από περιοχές με έντονο μυθολογικό και πολιτιστικό παρελθόν, όπως η Ελευσίνα, οι Σκυρωνίδες πέτρες, η Μεγαρίδα, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Ισθμός, ο Δίολκος, η Κόρινθος με τα μνημεία της στην αρχαία πόλη και την ευρύτερη περιοχή της, η Σικυώνα, η Αιγιάλεια με τις αρχαίες πόλεις και τα μνημεία της, όπως Αίγειρα, Αιγές, Βούρα, Κερύνεια, Ελίκη, Ρύπες, Αίγιο, η επαρχία Πατρών με τις παράκτιες αρχαίες πόλεις Ρίο, Πάτρα, Βούντενη, Κλάους, Αμυγδαλιά, Δύμη, Τείχος Δυμαίων, και η Ηλεία με τις πόλεις Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Χλεμούτσι, Ήλις, Πύργος, Ολυμπία, θα αποτελέσει τον βασικό κορμό της ομιλίας, ώστε με την παράθεση και προβολή στοιχείων που έχουν σχέση με την άμεση ή έμμεση ευνοϊκή επίδραση επί των μνημείων των παραπάνω πόλεων και περιοχών, να τεκμηριωθεί ότι δικαίως έλαβε το όνομα “Ολυμπία Οδός” και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διαδρομές της χώρας μας.» Λ.Κ.

Λάζαρος Κολώνας
Είναι επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, με θέμα: «Βούντενη. Ένα σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο της Αχαΐας.»
Υπηρέτησε ως αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ από το έτος 1973 έως 2006, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπαλληλικής του ιδιότητας διενήργησε σειρά σωστικών ανασκαφών στα γεωγραφικά όρια ευθύνης των Εφορειών Ολυμπίας, Κέρκυρας, Αθηνών και Πατρών καθώς και σημαντικές συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες στη Βούντενη Αχαΐας, την αρχαία Στράτο, τους Οινιάδες, την Πλευρώνα, την Σπολάιτα Αγρινίου και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλληνίας. Επόπτευσε και πήρε μέρος στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες του Ζ. Κουστώ στην Ελλάδα το 1976.
Έχει πάρει μέρος σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις, έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αυστρίας καθώς και στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αθηνών και Ιωαννίνων. Διοργάνωσε και πήρε μέρος με ανακοίνωσή του στο Διεθνές Συμπόσιο που έγινε στους Δελφούς το 2003 με θέμα «Η διατήρηση των μνημείων». Δίδαξε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών το μάθημα «Εισαγωγή στην Έννοια της Πολιτιστικής Διαχείρισης» στα ακαδημαϊκά έτη 2008-2009 και 2009-2010. Μελέτησε και δημοσίευσε διάφορα θέματα σχετικά με το γνωστικό του αντικείμενο.
Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
Υπήρξε ένας από τους βασικούς συντάκτες του νέου αρχαιολογικού νόμου, Ν. 3028/2002 καθώς και του Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ΠΔ 191/2003. Διετέλεσε μέλος του Ιδρύματος Ψύχα, του Ιδρύματος Κανελλοπούλου, της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές όπως για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη των προϊστορικών εγκαταστάσεων της Επαρχίας Πατρών: Α) Τείχος Δυμαίων Β) Μυκηναϊκά νεκροταφεία, της επιστημονικής επιτροπής για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη τριών (3) αρχαίων πόλεων ν. Αιτωλοακαρνανίας: ΠΛΕΥΡΩΝΑ – ΟΙΝΙΑΔΕΣ – ΠΑΛΑΙΡΟΣ και της επιστημονικής επιτροπής «Μουσειολογική, μουσειογραφική μελέτη του Νέου Μουσείου Πατρών». Ήδη, το Νέο Μουσείο της Πάτρας, που είναι έργο του, λειτουργεί.
Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Του απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Carlo Azeglio Ciampi, το παράσημο του Αστέρα της Αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα και επιστήμη και δη στην έρευνα και μελέτη του μυκηναϊκού κόσμου.

Βαγγέλης Ευθυμίου, σκηνοθέτης
Έχει σκηνοθετήσει από το 1998 περισσότερα από τριάντα ντοκιμαντέρ, ορισμένα από τα οποία, έχουν διακριθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, ενώ παλιότερα είχε ασχοληθεί και με διαφημιστικές καμπάνιες. Συχνά στα θέματά του αναζητεί το ανθρώπινο αποτύπωμα στο πέρασμα του χρόνου.
Η ταινία «Ιχνηλάτες Μνημείων: Λάζαρος Κολώνας» είναι η πρώτη από μια σειρά κινηματογραφικών βιογραφιών που πρόκειται να γίνουν σε συμπαραγωγή του COSMOTE History και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και αναφέρεται στο έργο του αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα. Τα γυρίσματα έγιναν το φθινόπωρο του 2016.
Η ταινία «Πολιτιστική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» είναι ένα συνοπτικό ταξίδι στα μνημεία της Ολυμπίας διαδρομής μέσα από ένα αυτοκίνητο (συμπαραγωγή της Ολυμπίας Oδού Α.Ε. και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

 

Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
8 Μαΐου 2018/19:00

Ελεύθερη είσοδος
με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.